БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Хранене на кучето

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

____

За да разберем коя е най-добрата диета за кучето, първо трябва да погледнем от кого е произлязло то: предшественикът на кучето е вълкът, който не е само хищник, но в определена степен консумира и растителна храна. След като вълкът убие плячка, той я изяжда напълно, с изключение на по-големите кости, голяма част от кожата и част от стомашно-чревното съдържание. Характерно и за кучето, и за вълка е, че те поглъщат храната бързо, без да я дъвчат много добре. Това не е проблем за тях, тъй като стомахът им е с висока киселинност и обработването на храната става с физиологична лекота. В стомаха храната се обработва различно време в зависимост от видa й. Въглехидратната храна напуска по-бързо стомаха, а богатата на белтъци се задържа по-продължително време.

От това можем да извлечем поука как да храним кучето, така че то да остане здраво и щастливо. Въпреки това, ако човек пренебрегне основните му хранителни нужди при храненето, съществува риск от заболявания като диабет, рак, алергии, сърдечно-съдови, скелетни, кожни и ставни заболявания. Балансираната и съобразена с животното диета, служи за активно поддържане на здравето на любимия ви четириног приятел.

Кучетата могат да се хранят с домашна или промишлено произведена храна. Важни неща, на които трябва да обърнете внимание при избора на храна или приготвянето на домашна такава за вашият любимец е, че всяко куче има извънредно различни темпове на растеж. Храненето играе ключова роля за развитието на костите и поддържането им през целия живот, затова е важно да се следят оптималните нива на калций, които осигуряват правилното развитие в зависимост от породата.

Кучетата са изключително подвижни и това се дължи на силната им мускулатура, която е около 40-50% от телесната им маса и за това протеинът е от жизнено важно значение за тях и по конкретно протеин от животински произход.

Добрата храна има ключова роля и за поддържането на един от най-важните органи – кожата, която предпазва от нараняване и инфекции, контролира температурата и защитава срещу редица вредни външни агенти.

При избора на домашно приготвената храна е необходимо да не се употребяват подправки и да бъде разнообразна, за да има балансирано набавяне на необходимите за кучето хранителни вещества.

Въпреки че тази храна не съдържа промишлени добавки, подготовката й изисква хранителни познания и време, за да се създаде диета, която е наистина балансирана по отношение на протеини, мазнини, въглехидрати, минерали, микроелементи и витамини. Ако решите сами да готвите за своя четириног приятел, първо трябва да прочетете съответната литература и след това да потърсите съвет от вашия ветеринарен лекар. Опитът показва, че собствениците на домашни любимци често използват едни и същи съставки отново и отново. Тук може да възникне едностранчивост и така може да се създаде дефицит или излишък на основни хранителни вещества. Препоръчително е да се изготви специален план за дажба, тъй като в много случаи се наблюдава затлъстяване, водещо до редица здравословни проблеми.

Предимството при промишлено произведените храни е, че те осигуряват всички необходими хранителни вещества и енергия съобразно категорията на кучето, лесно се съхраняват, имат дълъг срок на годност, икономисват време и разходи на собственика. Храносмилането на кучето е доста по различно от това на човека. За това храненето трябва да с лесно смилаеми съставки, подобряващи усвояването и абсорбцията на храната.
Както при хората, така и при кучетата е важно в храната да присъстват пребиотиците и пробиотиците. Пребиотиците произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди – несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата – пробиотиците, които са различни от тези в човешката храносмилателна система.

Клинично е доказано, че пребиотиците и пробиотиците засилват силата на естествената защита, тъй като 65% от имунната система на кучето е съсредоточена в храносмилателния тракт.

При промишлено произведената храна е взето под вниамние и денталната грижа за домашния любимец. Последните проучвания показват, че след 3-годишна възраст, почти 85% от кучетата показват дентални и орални проблеми, което обикновено води до по-сериозни здравословни проблеми. Затова голяма част от производителите на готови гранулирани храни все повече наблягат в разработката и включването на добавки, помагащи устната хигиена и намаляване на зъбния камък при кучето.

Кучетата винаги трябва да променят диетата си бавно. За да направите това, смесете храната, с която сте свикнали (3/4), с новата (1/4). На всеки два-три дни увеличавате количеството на новата храна с 1/4 и намалявате обичайната храна със същото количество. Моля, обърнете внимание: висококачествената промишлено произведена храна е с много хранителни вещества, тъй като се избягват ненужните материали за пълнеж. Следователно е възможно кучето ви да се насити по-бързо и да остави малко храна в купата, което от своя страна е много по-икономично и удобно за стопаните.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари