БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

доц. д-р Асен Атанасов: Подагра – диагностика и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,25 oт 5)
Loading...

Доц. д-р Асен Атанасов

Доц. д-р Асен Атанасов е потомствен лекар от град Пловдив. Завършва МУ-Пловдив през 1986 г. Печели конкурс за аспирантура и от 1988 до 1989 г. е асистент, преподавател по вътрешни болести към Първа вътрешна клиника на ВМИ Пловдив, клон Пазарджик. От 1989 до 1992 г. прави докторантура по кардиология към ВМИ Пловдив. През 1993 г. придобива специалност по вътрешни болести, а една година по-късно защитава и дисертация си. „Научната работа винаги е представлявала интерес за мен.“, казва доц. Атанасов. След като през 1996 г. придобива специалност ревматология, още на следващата година заминава на частна специализация в Instituto de Doencas Reumaticas de Sao Paolo, Бразилия. Три години доц. д-р Атанасов е преподавател в Медицинския университет – Пловдив, а от 2003 до 200 г. е председател и зам. председател на УС на УМБАЛ „Св. Георги“. Участва в 6 издания на „Лекарствен справочник“, както и в книга, издадена в САЩ. В УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ е от самото й създаване и е изключително доволен от специализантите, които под негово ръководство навлизат в дебрите на ревматологията.

Доц. д-р Атанасов, как се поставя диагноза подагра и какви са методите на диагностициране?

Въпреки че диагноза подагра се поставя сравнително лесно, особено при мъже, които имат пристъп и висока пикочна киселина, самото диагностициране, ако трябва да е правилно, е трудно. Най-точна диагноза се поставя, когато се изследва ставна течност за наличието на т. нар. двойно пречупващи кристали от пикочна киселина. Те представляват иглени кристали, подобно на игли в игленик. Затова най-точният метод е поляразиациаонната микроскопия, а по-неточни са методите на анамнеза и общия преглед. Този метод има значителни преимущества, позволявайки наблюдението на структури, които пречупват светлината по специфичен начин и дават информация на съдържанието на човешките проби.

Жени боледуват ли от подагра?

Жени по правило не боледуват от подагра. Има няколко фамилни подагри на жени от Чепеларе и от други градове, но по правило е изключително рядка диагноза подагра при жени.

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ“ е лечебно заведение с добра диагностика на подагра. Защо?

Ние в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ разполагаме с уникален поляризационен микроскоп, който 100% доказва наличието на подагра в ставна течност. Тук е от изключително значение да се постави правилна диагноза подагра. Много заболявания водят до повишаване на пикочната киселина, например псориазис. Пикочната киселина може също така да е висока и при хора, които консумират повече месо и алкохол без да имат подагра. Състоянието, при което има висока пикочна киселина, без да има подагра се нарича хиперурикемия. Това е нещо съвсем различно от болестта подагра, която е микрозомална болест, т.е. увреден е един ензим. При много пациенти е поставена диагноза подагра без да имат същинското заболяване. Точно затова е много важно да се постави точната диагноза.

Какво представлява самият поляризационен микроскоп?

Това е особен микроскоп, при който няма нужда да се оцветява препарата, слага се активен препарат – ставна течност. Микроскопът има поляризатор, който разделя светлината и я поляризира, също така и компенсатор, който дава възможност да се върти поляризацията. По този начин, кристалните структури, които пречупват светлината могат да се видят. Те светят или в жълто или в синьо. При обръщане на поляризацията се обръщат и цветовете. Така се откриват освен кристали на пикочна киселина и пирофосфатни кристали, които се получават при атроза и още няколко вида кристали, които са сравнително редки.

Какво заболяване е подаграта и какви са симптомите?

Подагра е ензимно заболяване с увреждане на синтеза на пикочна киселина. Започва да се произвежда много пикочна киселина и то във високи стойности, не само в кръвта, но и в урината. В някой случаи обаче продукцията на пикочна киселина е нормална, но бъбреците не могат да отделят това количество пикочна киселина, което е необходимо и тогава се появява т.нар. бъбречна подагра. При нея има високи стойности на пикочна киселина в кръвта, но ниски стойности на пикочна киселина в урината.

Какво е лечението на подагра и възможно ли е лечение с диета?

Лечението с диета и природни продукти е неуспешно. Диетата само помага да се предотвратят пристъпи. Микрозомалните болести не могат да се лекуват, но се лекуват симптомите и то успешно. Лечението на подагра включва комплекс от методи, от които значение имат лечението с колхицин по време на пристъп, лечението с фебуксостат извън пристъп, алкализиране на урината с минерални води или с други алкализиращи агенти, има готови разтвори по аптечните вериги.

Какви са Вашите съвети за превенция?

Съвети за превенция на микрозомална болест няма. Или има подагра, или няма. Тя се появява в някоя част от живота. Най-често е провокирана от преяждане с храни, богати на пикочна киселина каквито са вътрешностите – мозък, черва, бъбреци, а също така и червени меса, сушени меса и колбаси. Ако все пак се спазва диета, е хубаво да се избягва кафе, отлежало месо, дивечово месо и вътрешности, шоколад, който също провокира образуването на пикочна киселина.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари