БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Супер силата на артишока

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Артишокът със сигурност не присъства в списъка с покупките на повечето от нас. За съжаление, това е факт. За съжаление, защото артишокът присъства на топ позиции в няколко различни класации за най-полезни храни.

За родина на екзотичния зеленчук се приема Средиземноморието, но той се радва и на голяма популярност в Америка (Калифорния), където е пренесен от испанските заселници през 1600 год. Като лечебно растение е бил познат още на древните народи. Древните гърци и римляни го използвали като хранителна добавка и като средство за профилактика на различни заболявания.

Aртишокът е сред природните продукти с най-изразено жлъчегонно действие, осигурявано от цинарина в състава му. Това действие подпомага както храносмилането, така и пречистването на черния дроб, а оттам и детоксикацията на организма. Артишокът съдържа и силимарин – мощен антиоксидант и хепатопротектор.

В състава на артишока се откриват няколко от най-мощните антиоксиданти в природата – кверцетин, рутин, галова киселина и цинарин. Антиоксидантният потенциал на артишока го поставя сред водещите хранителни продукти, помагащи за превенция на оксидативния стрес в тялото. Много форми на рак се развиват вследствие на влиянието на свободните радикали в организма. Научни проучвания показват, че в по-високи дози антиоксидантите в артишока могат да потискат развитието на рак на гърдата и на чернодробен карцином.

Горчивия вкус на артишока  подобрява стомашната секреция, а повишената продукция  на жлъчка стимулира панкреаса да отделя повече храносмилателни ензими, подобрява  метаболизма  на  мазнините, особено след консумация на тежки, трудносмилаеми храни и стимулира перисталтиката. В резултат на подобреното храносмилане и редовно изхождане редовния прием на препарати на базата на aртишок може да доведе до подобряване на мастната обмяна, понижаване на стойностите на холестерола, триглицерите и дори кръвната захар и до редукция  на телесното тегло.

Интересно е да се отбележи, че макар в практиката да се консумира основно сърцевината на артишока, месестите листа, с която тя е покрита, съдържат съпоставими количества от посочените полезни съставки. Първият препарат на базата на екстракт от листата на артишок, регистриран в България преди повече от 15 години е  „Цинарикс” на австрийската фирма „Монтавит“ ! Таблетките  Цинарикс съдържат 55 мг стандартизиран екстракт от листата на артишока, а от месец април 2020г. в аптечната мрежа е наличен и Цинарикс Форте. Със своя състав от 600мг. екстракт от артишок във всяка таблетка това  е най-мощния лекарствен продукт на базата на артишок, който може да бъде закупен  в страната!

Цинарикс е подходящ за всички хора, които се хранят неправилно,  често преяждат с мазни храни, злоупотребяват  с алкохол или лекарства, увреждащи черния дроб, прекарали са  хепатит или просто искат да подобрят храносмилането си, да нормализират теглото си и да водят по-здравословен начин на живот! Особено полезен би бил Цинарикс Форте за хора с остранен жлъчен мехур или такива с повишен риск от затлъстяване, развитие на метаболитен синдром, диабет или атеросклероза! Лутеолина и цинарозида, които също се съдържат в екстракта от артишок намаляват образуването на холестерол в черния дроб, като този ефект е пряко зависим от концентрацията на артишок в една таблетка!

Цинарикс Форте е лекарствен продукт, а не хранителна добавка и е една достъпна и безопасна при продължителна употреба алтернатива  на статините при хора с лека до умерена хиперлипидемия. Може да се комбинира  с други лекарства при пациенти с висок сърдечно-съдов риск и придружаващи заболявания.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари