БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

КСИЛИТОЛ – ЩО Е ТО И С КАКВО Е ПОЛЕЗЕН ЗА ЗЪБИТЕ?*

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Ксилитолът, познат още като „дървесна захар“, е естествен подсладител, който откриваме в различни плодове (ягоди, малини, сливи), зеленчуци (карфиол, гъби) и дървета (брезова дървесина). Представлява петвъглероден захарен полиол (алкохол), с приблизително 40% по-малко калории от трапезната захар. Като кристален въглехидрат, наподобяващ захар, ксилитолът има сладък и леко ментов вкус.

В много страни ксилитолът е одобрен за употреба в храни, продукти за орално здраве (паста за зъби, вода за уста, бонбони и дъвки) и фармацевтични продукти. Кампанията на Финландия „Интелигентни навици“ е първата програма, предназначена за намаляване на случаите на зъбен кариес при деца чрез използването на ксилитол. Финландските, шведските и британските стоматологични асоциации одобряват употребата на ксилитол от 1988 г. В Европа, в Азия и Канада „дървесната захар“ е позната със своите предимства и се използва широко.

Ксилитолът е не само изцяло натурален, той има по-малко калории от фруктозата, глюкозата и захарозата.

Захарозата, фруктозата и глюкозата са хранителни източници за бактерии от вида Streptococcus mutans. След като бактериите погълнат тези захари, отделят отпадни продукти под формата на биофилм или плака, която благоприятства развитието на зъбен кариес, ако не бъде отстранена механично. За разлика от тях, вместо да осигурява хранителни вещества на Streptococcus mutans, ксилитолът пречи на метаболизма на бактериите и защитава повърхността на зъбите. Когато ксилитолът е наличен в клетката, Streptococcus mutans се свързват с протеини вместо със захари, и отделянето на отпадни продукти, образуващи зъбна плака, е намалено. Интересен факт е, че когато бактериалните щамове се опитват да усвоят ксилитола, подсладителят разрушава тяхната способност да произвеждат енергия и води до тяхната смърт.

Има няколко клинично значими проучвания, демонстриращи ползите за оралното здраве при употребата на ксилитол.

Широко известен с ползите си за намаляване на зъбния кариес, ксилитолът също подобрява слюнчения поток, което повишава нивата на pH в устната кухина. По този начин се намалява рискът от ерозия на зъбите. Освен това, ксилитолът насърчава реминерализацията на ранните лезии върху зъбния емайл. Други изследвания установяват, че ксилитолът би могъл да повлияе на възпалението на венците, намалявайки броя на патогена Helicobacter pylori.

Неприятна миризма в устната кухина – причинена от ксеростомия (сухота в устата), тютюнопушене и/или лош слюнчен поток – може също да бъде избегната, благодарение на способността на ксилитола да увеличава потока на слюнката.

Ксилитолът може да окаже най-значимите си ползи при превенцията на кариеси в ранна детска възраст. Това е така, защото в устата на новородените деца липсват патогенни бактерии. Те се натрупват чрез предаване на слюнка от родителите. Използвайки ксилитол, родителите могат да намалят нивата на бактериите в собствената си уста, намалявайки предаването на Streptococcus mutans на детето.

Освен за оралната хигиена, ксилитолът има много други ползи за здравето и диетичното хранене на човека.

Пациентите с диабет – хронично метаболитно нарушение, при което в тялото или има дефицит в производството на инсулин, или хормонът не се използва по подходящ начин – също могат да се възползват от свойствата на подсладителя. Употребата на ксилитол не предизвиква промени в нивата на кръвната захар и инсулина, намалявайки честотата на хипергликемия. Това е така, защото се усвоява бавно от тялото като въглехидрат, оставайки „извън инсулиновата верига“. Освен това, антикетогенните свойства на ксилитола блокират бактериалния растеж, което е допълнителна полза за хора с диабет, които често страдат от трудно заздравяване на рани.

Ксилитолът не изисква инсулин, за да навлезе в клетките, което го прави отличен диетичен вариант с ниско съдържание на калории и ниско съдържание на въглехидрати. Поради идентичния вкус със захарта, той е идеалния заместител в хранителни режими, ниско въглехидратни и кето диети.

Ксилитолът е изцяло натурална, полезна за здравето съставка, използвана широко в много страни с голям успех. Доказан, че има значителни ползи за зъбите и цялостното здраве, този естествен подсладител намалява най-вече присъствието на Streptococcus mutans, свързан със зъбния кариес. Ксилитолът е идеален инструмент за насърчаване на здравословни навици за орална хигиена и хранене сред деца и възрастни, поради това, че е сладък и полезен.

*The benefits of Xylitol By Laura J. Sleeper, RDH, DHSc and Ashley Gronski On Dec 13, 2013

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари