БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Акари при котките

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

__

Акарите са много малки вредители (ектопаразити), които принадлежат към групата на паякообразните. В зависимост от вида, акарите заразяват различни области на тялото на котката като ушите, носа или други тънкокоси зони на кожата. Докато някои акари едва се виждат с просто око, други могат да се видят само под микроскоп. Някои акари, открити при котки, живеят в кожата, но някои също живеят на повърхността или в козината на котките. Котките често се заразяват с акари, когато влизат в контакт с други животни. Не всички акари при котките са специфични за гостоприемника, те могат да засегнат и други домашни любимци като кучета или зайци и дори хора.

Съществуват редица различни видове акари при котките, най-важните от които са:

Акари Notoedres – тези акари са много специфични за гостоприемника и се срещат предимно при котките. В редки случаи обаче други домашни любимци или хора също могат да се заразят с тях. Заразата е силно заразна и те почти винаги се предават от животно на животно. Типични симптоми на заразяване с акари Нотоедри при котки са: силен сърбеж и люспести корички на кожата, особено в ушите, лицето и шията, а понякога и по лапите или други части на тялото.

Ушни акари (Otodectes) – тези акари се срещат не само при котките, но и при кучета. Както подсказва името, тези акари живеят в ухото, по-точно във външния ушен канал. Следователно заразяването с ушни акари води до възпаление на ушния канал, което обикновено се свързва със силен сърбеж и често треперене на ухото. Кафявите, подобни на кафе, отлагания в ушния канал са типична индикация за заразяване с ушни акари при котки. Самите ушни акари също могат да се разглеждат като малки черни точки.

Кожни акари (Cheyletielle) – те са с размер до половин милиметър и следователно могат да се видят като белезникави точки с просто око. За разлика от повечето други акари, те живеят в козината на котките. Повечето животни се заразяват взаимно. Люспестата кожа и сърбежът могат да показват заразата.

Тежки акари (Sarcoptes) – много са редки при котките, засягат предимно кучета. Акарите копаят канали в горните слоеве на кожата на своя гостоприемник. Като правило, акарите Sarcoptes могат да се видят само под микроскоп поради малкия си размер. Инвазия се забелязва при типични кожни промени, особено по ушите, лицето, областта на корема и лактите и глезените.

Тревни акари (есенни тревни) – есенните акари при котки и кучета са добре известни, тъй като са често срещани. Малките червено-ръждиви акари, от които паразитно живеят само ларвите, се срещат особено в началото и в края на лятото. За разлика от повечето други видове акари, есенните акари не мигрират от животно на животно. Ларвите са върху растения, например по тревните площи и мигрират оттам към своя гостоприемник. Следователно, всички области на тялото в близост до земята, особено лапите, както и гърдите и корема на котките, са засегнати от кръвосмучещите есенни акари. Заразата с тревни акари при котки е особено забележима чрез силен сърбеж в тези части на тялото.

Акар на космените фоликули (кърлеж Demodex) – Demodex при котки са много редки. Ако котката е заразена с акари от космените фоликули, това обикновено се случва във връзка със заболявания, които отслабват имунната система на котката, например захарен диабет, рак, левкоза (FeLV) или инфекция с вируса на имунодефицит FIV.

Предават ли се акарите от котки на хора?

Докато някои акари заразяват предимно котки, има и други видове акари, които хората могат да се заразят и от заразени котки. Съществува известен риск от инфекция за хората, например при котки със саркопт или краста на Notoedres. Ушните акари при котките, от друга страна, не са заразни за хората. Кожните акари могат да се предадат от заразени котки на техните собственици и да причинят сърбящи кожни инфекции. Въпреки че тревните акари също могат да причинят симптоми при хората, те не попадат от животното до техните собственици, а директно от средата, в която се срещат ларвите.

По принцип е препоръчително да се обърне внимание на хигиената, когато котката е заразена с акари. Това включва редовно измиване на ръцете, често почистване с прахосмукачка и почистване на всички предмети и текстил, с които котката влиза в контакт. Собствениците на домашни любимци, които забелязват необичайни кожни промени, винаги трябва да се свържат с ветеринар, тъй като посещението при него е от съществено значение за изясняване на диагнозата, терапията и най-важно превенцията като защита на вашата котка!

„Ако искате най – доброто място за сядане вкъщи, преместете котката.“ — Неизвестен автор

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари