БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Kлиничен психолог Елена Машонова: Граници със себе си

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Елена Машонова е клиничен психолог в гр. Пловдив, завършила бакалавърска степен психология в University of Dundee в Шотландия и магистърска степен клинична психология в Erasmus University Rotterdam в Нидерландия. Работи в Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ като подходът ѝ интегрира емпирично изследвани методики с акцент върху когнитивно-поведенческа терапия, схема терапия и арт терапия.

Можете да се свържете с кл. психолог Елена Машонова на e-mail: egmashonova@gmail.com


Първите граници, които трябва да се поставят, са със себе си. Всякакви други граници, насочени към другите, идват след това. За да се постигне баланс с останалите е нужен вътрешен баланс чрез лични граници към себе си. Тази статия има за цел да представи няколко лични граници, които са полезни за поставяне:

  1. Кога да обърнеш внимание и кога не

Всеки преминава поне веднъж през период с повишена тревожност. За пример могат да се вземат ситуациите, в които заспиването е трудно поради прекалено премисляне. Без граници тази тревожност може да се разпространи дифузно из целия живот – да пречи на задоволяване на биологичните нужди като сън и хранене, на работните задължения и отношенията с другите. Затова поставянето на граници със себе си е изключително важно. Избери време, когато да премисляш нещо, ако те тревожи, но не и да позволяваш да те завладява по всяко време. Няма разлика дали поставяш граници с колега (напр. “Ще свърша тази задача в това време, не мога веднага”) и със себе си (напр. “Ще мисля за този проблем в това време, не мога веднага”).

  1. Поставяне на времеви лимити

Поставянето на времеви лимити представлява планиране на и придържане към задълженията и хобитата. Проблем се получава, когато човек се остави да прави повече или по-малко от планираното. Обикновено ефектът, който се получава е по-висока продуктивност, тъй като яснотата и спокойствието също се увеличават.

  1. Живот според лишните ценности

Не е възможно човек да е в унисон със себе си и другите, без да е наясно с ценностите си. Обикновено една от първите цели на психолога е да идентифицира целта на клиента/пациента си, за да е сигурен, че прогреса е в рамките на личните ценности. Така например няма как да се постигне вътрешен баланс, ако ценностите са насочени към семейството, а времето да се инвестира максимално в работата. Какво е от значение за теб? Успехи? Общество? Околна среда? Тази тема има възможността да повиши стабилността на възгледа на човек за самия себе си и живота му.

Поставянето на граници със себе си е стъпка ПРЕДИ поставяне на граници с останалите, тъй като първото дефинира второто. Посещаването на психолог специалист може да помогне да се изградят умения за здравословни граници със себе си.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари