БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Трифон Трифонов: Билките като средство за имуностимулация

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

маг. фарм. Трифон Трифонов

Аптека 36.6 Победа

Маг. фарм. Трифон Трифонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия.

_____

Все повече се приближаваме към сезона на вирусните инфекции. От основно значение за борбата с тях е имунният отговор на човешкия организъм.

Имунитетът е сложна система от защитни реакции на организма, които се усъвършенстват в хода на човешката еволюция. Основната му цел е да съхрани нормалната функция на всички системи в човешкото тяло, независимо от промените в заобикалящата го среда.

В днешния забързан начин на живот хората все по-често използват медикаменти и добавки, а билките са позабравеното средство за стимулиране на имунитета. Активни и полезни за имуностимулацията вещества се съдържат в много билки. Предлагаме Ви да си припомните за четири от тях.

Черен бъз

Черният бъз представлява разновидност на дървото Sambucus. То е храст или ниско дърво. Плодовете и лечебните му свойства са познати на хората от древни времена. В тях се съдъжат витамини А, В, С, каротеноиди, танини, карбоксилни и аминокиселини, редица минерали – желязо, калий, фосфор, мед и др.

Притежават силно антиоксидантно и имуностимулиращо действие, намаляват симптомите на инфекции на горните дихателни пътища, укрепват сърдечно-съдовата система, понижава кръвната захар.

Начините за консумация на черен бъз са много – като чай, сушен плод, сироп или тинктура.

Котешки нокът

Уникалните свойства на тази билка, която се среща в Южна и Централна Америка са познати още на древните инки. Има две разновидности: Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis. Направените до момента изследвания показват, че Uncaria tomentosa има значително по-важни медицински ползи. Източник е на танини, гликозиди, стероли и др., които намаляват възпалението и имат антивирусно действие.

Екстрактът от котешки нокът е мощен имуностимулант. Той също така разширява кръвоносните съдове и по този начин понижава кръвното налягане.

Известни са и неговите антиоксидантни свойства.

Сибирски женшен

Среща се в Североизточна Азия и е едно от най-ценните растения в тази част на света. Активните съставки в Сибирския женшен (Елеутерокок) са елеутерозидите, които допринасят за подсилване на съпротивителните способности на организма. Спомага за преодоляване на умората, стреса и безпокойството. Прилага се при състояния на простуда и грип. Много ценно е въздействието му върху регулацията на телесната температура.

Ехинацея

Растенията от род Echinacea произхождат от Северна Америка. От всички девет вида само три вида имат лечебни свойства (E.pallida, E.purpurea, E.angustifolia).

Съдържат множество съставки като флавоноиди, алкамиди и др., които оказват антиоксидантен и имуностимулиращ ефект. Доказано е, че приемът на Ехинацея намалява риска от развитие на грип с 50% и скъсява времето за възстановяване. Използват се както стръкове, така и корени от трите вида.

И четирите билки се предлагат в АПТЕКИ 36.6 в изсушена форма. Във всички АПТЕКИ 36.6 се предлагат пакетирани билки, а в две от тях – 36.6 ТУНЕЛА и 36.6 ПОБЕДА се приготвят билкови смеси на момента.

От особено значение е винаги преди да започнете употреба на билки да се посъветвате с вашия лекуващ лекар. Желателно е да бъдат подбрани точните билки и да се спазват препоръките за количеството и честотата на приема.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари