БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Сърдечно-съдови заболявания и Covid-19

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Сърдечно-съдови заболявания и Covid-19

Вярно ли е, че хората с хронични заболявания, в това число сърдечно-съдови заболявания, са по-уязвими към COVID-19?

Днес вече със сигурност знаем, че COVID-19 представлява особен риск за пациенти с хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, които и без пандемията от новия вирус са водещата причина за смъртта на планетата.

Към това се прибавя и нарушена комуникация между лекарите и пациентите със сърдечно-съдови заболявания, които по време на пандемията остават без достъп до медицинска помощ за дълги периоди. Всички държави регистрират сериозен спад, дължащ се основно на страха на пациентите с хронични сърдечни заболявания от заразяване с вируса. Последствията често пъти са неблагоприятни за пациентите поради дългите периоди на липса на адекватна медицинска помощ.

Тежкият остър респираторен синдром-коронавирус-2 (SARS-CoV-2), в основата COVID-19, отнема живота по разнообразни начини. Много на брой са и наблюдаваните усложнения на пациента. Вирусът е силно заразен и засяга пациентите с различна тежест!

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) са по-податливи на тежко протичане на COVID-19. Болестите, засягащи някаква форма на състоянието на сърцето или сърдечната функция, включват хипертония и диабет, остър коронарен синдром, увреждане на мускулните тъкани на сърцето (миокардно увреждане), сърдечна недостатъчност.

Препоръчва ли се всички пациенти със сърдечно-съдови заболявания да получат ваксина или има специфични критерии за изключване?

Важно е всички пациенти със сърдечно-съдови заболявания да разберат ползите от поставянето на ваксина срещу COVID-19. Ваксината дори и да не предотврати заразяването с инфекцията с COVID-19, доказано ще намали вероятността от сериозно заболяване, което може да изисква прием в болница и може да доведе до смърт. Хората със сърдечно-съдови заболявания са изложени на повишен риск от смърт от COVID-19, тъй като инфекцията поставя в стресова ситуация сърцето на пациентите чрез няколко механизма, включително директно възпаление на сърцето. Ето защо е от съществено значение всички пациенти със сърдечно-съдови заболявания да бъдат ваксинирани!

Пациентите със сърдечни заболявания и проблеми в кръвообращението включват тези с предсърдно мъждене, стенокардия, кардиомиопатия, вродени сърдечни заболявания, диабет, деменция, инфаркт, сърдечна недостатъчност, сърдечна трансплантация, белодробна емболия (кръвен съсирек в белите дробове), периферно съдово заболяване (втвърдяване на артериите), инсулт или преходна исхемична атака (лек инсулт).

Какво е въздействието на ваксината върху тези, които имат хронично сърдечно-съдово заболяване?

Изпитванията за ваксините срещу COVID-19 включват пациенти със сърдечно-съдови заболявания и категорично доказват превес на ползите от поставянето на ваксина при такива пациенти. Най-честите оплаквания включват болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, мускулни болки или втрисане. Ръката може да бъде скована и болезнена за няколко дни. Умората и втрисането са вторични след ефектите на имунната система, разпознаваща вирусни протеини като чужди. Това не означава, че ваксината е довела до инфекция с COVID-19. Възможно е по време на втората ваксина, когато имунният отговор към ваксината е по-силно изявен, пациентите (които имат тежко сърдечно заболяване) може да се почувстват малко по-зле поради лека температура и грипоподобни симптоми. Тези ефекти са краткотрайни и обикновено продължат приблизително 24-48 часа, повлияват се от прием на парацетамол и повече течности.

Тежка алергична реакция има потенциал да влоши пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Този риск обаче е изключително рядък и засяга един човек на 2 милиона. Ползите от поставяне на ваксина далеч надвишават риска от сериозна алергична реакция и следователно рискът не трябва да отказва хората от прилагането на ваксините.

Има ли известни взаимодействия на ваксината с лекарствата за сърдечно-съдови заболявания?

Няма съобщени взаимодействия между ваксината и лекарствата прилагани за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Важно е назначената терапия да не се пропуска преди или след ваксината.

 
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари