БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Концентрацията на вниманието – условие за успешност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

www.animabulgaria.com

[ Facebook ] @ANIMABULGARIA

______

Концентрацията е способността на човек да фокусира мислите си в конкретна посока за определен период от време, без да се разсейва със странични неща. Някои хора могат да се концентрират по-лесно, а други се сблъскват с трудности, когато трябва да се съсредоточат само върху една дейност.

Но тук добрата вест е, че концентрацията може да се подобрява, да се тренира със съществуващи вече упражнения, които доказано могат да помогнат в съсредоточаването и така по-лесно да използвате физическите и умствените си способности.

Често ни се налага да се съсредоточим или да искаме да приключим някаква задача, но умът ни така да е “зациклил”, че да не можем да се концентрираме. Причините могат да бъдат много – едни от тях са натрапливи мисли, претоварване от работа или просто умора. Тези трудности да се концентрираме се случват, когато в главите ни постоянно се въртят мисли, които ни измъчват. Те са свързани с проблемите в личния ни и професионалния живот. Когато този “порой” от мисли се изсипе, хората често изпадат в паника и не могат да се концентрират за нищо на света.

Най-добрият начин да попречите на мислите си да създадат хаос в главата ви, е да ги напишете подредени на лист хартия. Направете списък от задълженията и ангажиментите си, които трябва да свършите през деня. Ако ви измъчва някоя ситуация, опишете нея и чувствата, които буди у вас. Пренесете ли веднъж тревожните си мисли върху лист хартията, ще можете да ги забравите, поне за известно време, а също и да осмислите сериозността им.

Доказана във времето и след голям брой проучвания практика за такива моменти е медитацията или така наречените майндфул упражнения. Това са упражнения в които съзнанието и тялото си почиват и в същото време релаксират от натрупаната умора. В помощ за тези моменти и чудесен начин за справяне предоставя АНИМА – мобилно приложение изключително лесно за употреба, когато имате нужда от спокойствие, справяне, просто почивка или рестарт на съзнанието. Медицината вече официално призна огромните ползи от упражненията за ума. Лечебните ползи вече са утвърдени в научната литература чрез проучвания. Изследователи от Харвард, работещи в Масачузетската болница са установили, че медитацията буквално възстановява сивото вещество на мозъка само за осем седмици. Това е първото в света изследване, което се документира със съвременни доказателства, че медитацията произвежда положителни промени при сивото вещество на мозъка.

Най-важното е да се запомни, че всичко се крие в упражненията! Колкото повече се тренирате, толкова по-добре ще се концентрирате! Не бързайте веднага да станете експерт по фокусиране, защото това може да ви притесни допълнително. Най-добре е всеки ден да напредвате малко по малко, защото една от главните цели на упражненията е да се изчисти или изпразни ума от мисли и да се изтласка деструктивното, за да можете на негово място да поставим градивното.

И не на последно място ми се иска, всеки да осъзнае това – има по-голям достъп до потенциала си, практикувайки упражненията в АНИМА. Целта им е не е да не мислите за нищо, а съзнателно да управлявате мислите си, за да постигнете вътрешен мир.

Умееш ли да въдворяваш мир в себе си, ще можеш да постигнеш всичко, което си наумиш във външния свят, без излишно напрягане и претоварване!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари