БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да спрем косопада след Covid-19?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 3,67 oт 5)
Loading...

В края на лятото си припомняме радостните ваканционни моменти, но и с тревога констатираме негативния ефект от слънчевите ласки върху тялото ни. Това важи особено за косата, кожата и ноктите, които на прага на всеки нов сезон циклично губят сила, блясък и виталност. В условията на глобална пандемия от Covid-19 обаче се появява нов проблем – преболедувалите от инфекцията се оплакват от интензивен косопад, един от признатите пост-ковид симтоми. Той се забелязва по време и до 3 месеца след болестта и се прибавя към по-сериозните здравословни последици, които вирусът нанася на организма като задух, кашлица, сърцебиене, загуба на обоняние и вкус, хронична умора. Ако цитираме специалиста Олга Бондаренко: „Covid-19 действа като спусък и разкрива всички слабости на тялото, отключва болести. При косопада се касае за същата история“. В такъв случай потърпевшите се притесняват:

Ще поникнат ли космите отново?

Добрата новина е, че този косопад е временен и според известния дерматолог д-р Елизабет Хушманд нормалният растеж на косата ще се възстанови в рамките на шест до девет месеца. За целта обаче трябва да осигурим на тялото си нужните хранителни вещества и да запълним появилите се дефицити след боледуването. Изискват се само търпение, информираност и готовност за действие. Организмът ни се е сблъскал със сериозен противник, а след преживения стрес на физиологично и емоционално ниво има нужда от помощ.

Важно е да знаем, че:

  • Вирусът атакува кръвоносните съдове и влошава микроциркулацията на кръвоносните съдове, от което корените на косата страдат.
  • Високата температура уврежда космените фоликули.
  • Стресът от болестта отключва отделянето на биологично активни вещества, които отново нарушават микроциркулацията и косъмът пада.
  • Приемът на силни лекарства има токсичен ефект върху тялото.
  • Следствие на заболяването могат да настъпят хормонални смущения.

С течение на времето тялото започва да се възстановява само, но това е индивидуален процес и не се знае колко дълго ще продължи и кога косата ще порасне отново. Излишно е да се заблуждаваме, че изборът на скъп шампоан може да помогне на косата – той действа само на нивото на скалпа и не прониква в космения фоликул. Преболедувалите имат нужда от интензивна грижа отвътре, още повече, че наред с косата страда и кожата – тя е повяхнала и с мътен тен, а ноктите са чупливи и често с бели петна. Това са травмиращи за самочувствието белези със социални последици и колкото по-бързо се справим с тях, толкова по-добре.

Какво трябва да направим, за да спрем косопада?

Преди всичко трябва да оптимизираме режима си на хранене, за да възстановим липсващите ни нутриенти и допълнително пристъпим към прием на висококачествени хранителни добавки.

Нашите най-добри съюзници са:

  • Подходящата диета, богата на витамини и хранителни вещества, които насърчават растежа на косата.
  • Допълнителен прием на витамини, особено от група B, витамин С, витамин Е – те насърчават растежа на косата. Особено необходими са и цинк, селен, желязо, фолиева киселина и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, увреждащи косъма.

Как да изберем най-ефикасната хранителна добавка, с която да подпомогнем растежа на косата?

Преди всичко заложете на продукти с високо качество от реномиран производител – гаранция, че инвестицията ви ще се възвърне. В тях присъстват единствено естествени съставки с доказан произход, които имат благотворно въздействие не само върху косата, но и носят добавена стойност за кожата и ноктите.

Екстракт от овес, полски хвощ и корен от фо-ти правят чудеса за косата!

В рамките на 3 месеца може да предприемете интензивна терапия за спиране на косопада и възстановяване на косата, като получите естествена подкрепа от природни източници като екстракт от овес, биотин (витамин В7), корен от фо-ти (китайска увивна трева), полски хвощ, розмарин, коприва, капсацин, глюкозамин и метилсулфонилметан (МСМ) плюс интензивна ензимна формула. Такъв е продуктът Hair@skin – Коса и кожа (100 капсули) – оригинална американска формула на компанията Nature’s Way. Той:

  • Намалява косопада;
  • Допринася за възстановяване структурата на косъма;
  • Спомага за възстановяване на блясъка и намаляване на накъсването на косата;
  • Има подхранващо скалпа действие;
  • Насърчава поддържането на наситен цвят и противодейства на неблагоприятните процеси, които водят до преждевременно посивяване.

Биотин (витамин В7) – най-полезният витамин за коса и кожа

Биотинът (витамин В7) е полезен не само за метаболизма на мазнините и въглехидратите, но и допринася за нормалното функциониране на нервната система и поддържането на здрави коса, кожа и нокти. Може да си го набавите от висококачествения продукт на Nature’s Way Biotin/Биотин 1000 mcg – 100 таблетки за смучене. Този витамин:

  • Ефективно противодейства на процесите, които причиняват загуба на коса, възстановява здравината на нокътната плочка, заглажда и успокоява кожата.
  • Помага за забавяне процеса на побеляване и изтъняване на косъма.
  • Съживява косата и ускорява растежа й, помага да бъде по-устойчива срещу увреждащи фактори като излагане на слънчева светлина, топлинна обработка, недостиг на хранителни вещества, стрес и др. Допринася за запазването на влагата в косъма и връща неговата еластичност.

Комплексна грижа с мултивитамини.

Мултивитаминните формули са сред сред най-ефективните и предпочитани хранителни добавки при проблеми с косата, кожата и ноктите. Те съдържат богат набор от вещества за поддържане на естествената красота, които действат при при възстановяване от здравословни проблеми, включително Covid-19, последици от напредване на възрастта, стрес, недоспиване, непълноценна диета, лечение с тежки медикаменти, излагане на UV-лъчи и други фактори. Alive! Hair, Skin@Nails Multi-Vitamin/Алайв! Мултивитамини за коса, кожа и нокти (60 софтгел капсули) на компанията Nature’s’ Way съдържа В-витамини с висока потентност, включително биотин и фолиева киселина, витамини А, С, D, Е и К, минерали (йод, цинк, селен, мед, манган и молибден), хидролизиран колаген тип I и хиалуронова киселина, силиций (от полски хвощ) – минерал, който бързо и ефективно третира проблемите на кожата, косата и ноктите, смес от овощни плодове и градински зеленчуци OrchardFruits™ /GardenVeggies™ (спанак, грах, зеле, карфиол, ябълка, аспержи, броколи, брюкселко зеле, краставица, домат, акай бери, банан, червено цвекло, боровинка, морков, череша, червена боровинка, грозде, ананас, синя слива, малина, ягода).

Комплексното действие на този продукт допринася за:

  • Насърчаване растежа на косата и увеличава нейната гъстота;
  • Намалява косопада и предотвратява накъсването на косъма;
  • Възстановява свежия вид на стареещата кожа;
  • Подпомага растежа и плътността на нокътната плочка.

Какво не бива да забравяме?

Преди да пристъпим към избор на подходящи продукти за справяне с косопада и цялостна подкрепа на организма след прекаран Covid-19, важно е да се консултираме първо със специалист и да си направим съответните лабораторни изследвания. Лекари и дерматолози предупреждават, че в търсене на бърз начин за справяне с проблема не бива да се доверяваме на обещания за чудодейно действие, плод на нарастващото търсене на продукти за справяне с коронавируса и неговите последици.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари