БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ЕВРОМЕЛАНОМА 2023 – национална кампания за профилактика на рака на кожата Ракът на кожата е най-разпространената форма на рак

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Броят на заболелите от рак на кожата расте по-бързо от този на заболелите от всеки друг вид рак. В Европа всяка година има над 3,5 милиона случая. Особено слънчевите изгаряния в детска възраст увеличават риска за развитие рак на кожата с 18%.

Евромеланома е кампания за профилактика на рака на кожата и води началото си от Белгия, като понастоящем се осъществява в повечето Eвропейски страни. В България е най-голямата национална кампания, организирана от Българското дерматологично дружество и подкрепена от над 200 дерматолози.

След 17 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българско дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, проведе кампанията Евромеланома 2023 през месец май.

Кампанията акцентира върху вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, които водят до преждевременно стареене и отпускане на кожата, както и до поява на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания. Целта е да се повиши информираността на обществото за злокачествените новообразувания, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Здравните специалистите съветват:

  • избягвайте ненужното излагане на слънце;
  • търсете сянка, когато е възможно, и избягвайте лятното слънце в средата на деня;
  • носете предпазни дрехи с дълги ръкави, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. За децата избирайте дрехи с вградена защита от слънцето;
  • нанасяйте си слънцезащитен крем. Уверете се, че Вашият слънцезащитен крем има висок защитен фактор както срещу UVВ, така и срещу UVА лъчи. Помнете, че слънцезащитните кремовете започват да действат около половин час след нанасяне и защитата трае само два-три часа.

Преглеждайте кожата си за съмнителни образувания, които:

  • променят размера, цвета и/или формата си;
  • изглеждат различни в сравнение с останалите и са асиметрични или имат неравни граници;
  • са груби или грапави на пипане;
  • са разноцветни или сърбят;
  • от тях тече кръв или секрет;
  • изглеждат лъскави;
  • приличат на рана, но не зарастват.

Ако забележите някой от тези признаци, не се бавете. Посетете веднага лекаря си!

Като социално отговорна марка, експерт в нуждите на чувствителната кожа, EAU THERMALE AVENE подкрепя кампанията Евромеланома и в световен мащаб e партньор на Европейската асоциация за борба с рака на кожата. Създавайки ефективни и безопасни слънцезащитни продукти вярват, че ще допринесат за възможността повече хора да обърнат внимание на ползата от редовни дерматологични прегледи за съмнителни лезии.

Превенцията на кожата от слънцето продължава да бъде основен проблем за общественото здраве и приоритетна област за Дерматологични Лаборатории Avène .

Водени от своята дерматологична експертиза, Avène предлага иновативни фотозащитни продукти с патентован слънцезащитен филтър TRIASORB™, който осигурява ултраширокоспектърна защита от UVB-UVA лъчи и синя светлина. Учените доказват, че синята светлина отвъд UVB-UVA лъчите, в комбинация с тях, може да бъде в пъти по-вредна за кожата – да бъде причина за преждевременно стареене и поява на хиперпигментации.

TRIASORB™ е първият органичен филтър с уникална способност да абсорбира и отразява вредната част от слънчевия спектър, която включва UVB, къси и дълги UVA лъчи, както и високоенергийна видима синя светлина до 450nm дължина на вълната. Този филтър не е токсичен за три ключови вида морско биоразнообразие: корали, фитопланктон и зоопланктон.

TRIASORB™ се съдържа в слънцезащитните продукти за лице на Avène: Флуид SPF50+, Крем SPF50+ и Cleanance SPF50+, както и тонираните им варианти. Ако търсите слънцезащита за лице и тяло може да се доверите на Intense Protect SPF50+ или джобния формат Reflexe Solaire SPF50+ – подходящи за цялото семейство, дори и за най-уязвимата кожа, както и при бременни.

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ към себе си и близките си: пазете се от слънцето!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари