БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: С куче на море

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

____

Какво по-хубаво от това да прекарате един ден с вашето куче на плажа? Вашият четириног приятел получава разнообразие, среща се със себеподобни и може да се разхлади в морската вода. За да сте сигурни, че вие ​​и вашият домашен любимец ще прекарате добре, има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Ако дестинацията за почивка е в чужбина – в този случай паспортът му трябва да бъде винаги с вас. В зависимост от държавата има различни изисквания за определени ваксинации.

Обикновено на всеки плаж има табела дали e разрешенo посещението му с куче. Преди да планирате пътуването си, разберете на кои плажове можете да го заведете и се подгответе с:

слънцезащитен крем – специално за кучета, купа за храна, храна и вода, четка за кучета, торбички за изпражнения, кучешка каишка, сянка (плажна палатка, чадър или подобно), превързочен материал, евентуално кучешки играчки за водата.

Не всяко куче с радост ще скочи направо във водата и ще започне да плува. Вашият четириног приятел първо трябва да свикне с новата среда. За това са подходящи няколко игри или разходка покрай плиткия бряг. След това можете да използвате играчки, за да примамите кучето си във водата. Например хвърлете топка до място, където водата е достатъчно плитка. Не използвайте играчки, които могат да потънат във вода. Много кучета са склонни да се гмуркат заради тях . Особено младите могат бързо да загубят ориентация и да бъдат отнесени твърде далеч от течението, което е много опасно. Ако вашето младо и здраво куче, показва признаци на умора, веднага го извадете от водата, тъй като може бързо да се изтощи.

Старите и болни кучета по принцип не трябва да плуват в морето.

Тъй като кучетата регулират телесната си температура чрез устата и лапите, трябва да потърсите сенчесто място или поне да си осигурите сянка с чадър. Ако вашето куче е постоянно изложено пряко на силно слънце, то може да получи топлинен удар. Затова избягвайте обедните горещини и влизайте във водата с него сутрин или вечер.

Кучетата също могат да получат слънчево изгаряне, особено ако имат тънка, къса козина и светла кожа. Използвайте слънцезащитен крем, специално създаден за кучета. Нанесете го върху по-малко окосмените части на тялото, като вътрешността на ушите, моста на носа и облатта на корема.

Носете купа за питейна вода, защото, както хората, така и кучетата не могат да пият солена вода. Въпреки това може да се случи вашият четириног приятел да погълне солена вода, когато плува. Много внимавайте да не погълне твърде много, тъй като това може бързо да доведе до дехидратация и гадене.

Точно както хората, горещият пясък е изключително неприятен за кучетата. Но за разлика от вас, вашият приятел не носи джапанки. Изминавайте възможно най-кратките разстояния с него на плажа, а за по-дълги участъци вървете по мокър пясък по ръба на водата. Ако кучето ви играее много на плажа, може да попаднат песъчинки в очите му, които трябва да бъдат отстранени бързо, но внимателно. Посетете ветеринар, ако не можете да направите това сами.

Остатъците от пясък и сол от козината, отстранете като облеете кучето с прясна вода. Можете да го почистите под душовете на плажа или да използвате градинския маркуч у дома. Винаги го подсушавайте добре, за да избегнете настинка, особено при дълга козина и силен вятър. Не забравяйте да проверите и ушите му, защото там солената вода може да причини болезнено възпаление.

Разбира се, за кучетата на плажа важат същите правила, както и у дома. То трябва да знае командите и да ги спазва без изключение. Винаги дръжте кучето си под око. Уверете се, че то не пречи на другите плажуващи и не бърка в чужди чанти за плаж. Обърнете внимание и какво слага в устата си: медузи, миди с остри ръбове или морски таралежи могат да причинят неприятни наранявания. Разбира се, това важи и за лапите.

Избягвайте пренаселените плажове, тъй като тълпите, големите вълни и лодките могат да го стреснат. Трябва също да събирате изпражненията на вашия домашен любимец на плажа. На плажовете, където кучетата са разрешени, обикновено има диспенсери за торбички за изпражнения. За по-сигурно вземете достатъчно пликчета със себе си. Най-добре е да разберете преди да тръгнете на почивка дали има изискване за каишка на плажа и къде вашият четириног приятел може да се разхожда на воля.

Ако вашият любимец е болен, трябва да избягвате да ходите с него на плаж. Противопоказни са следните заболявания: на сърдечно-съдовата система, епилепсия и остри или хронични инфекции. Нараняванията, които все още не са зараснали, също не са за контакти с пясъка и солената вода.

Желая ви незабравими, позитивни мигове това лято с вашите Приятели – Кучетата.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари