БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

АНИМА ЦЕНТЪР: Лично възстановяване – стъпка по стъпка

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (6 вота, средно: 3,67 oт 5)
Loading...

гр. Пловдив 
“Анима Център”
Център за психологична консултация и терапия


Елена Машонова – психолог
Петя Стойчева Кривицки – психолог 

_____

Всеки преминава през трудни моменти и периоди в живота си. Няма нужда даден психичен проблем да е определен като “сериозен” или “патологичен”, за да влияе негативно. Проблемът е проблем, колкото и малък да е, когато спъва по пътя на успеха, справянето и отношенията с останалите. Тази статия има за цел да разгледа какво е “лично възстановяване”, както и да помогне да поемем първи стъпки.

Личното възстановяване е перспектива, при която възстановяването се интерпретира като път, вместо като крайна цел. През 2009 Слейд описва структура, по която би се постигнало лично възстановяване:

Значението като част от личното възстановяване цели да отговори на въпроса: “Какво за мен значи случващото се?” Значението позволява да се интерпретира негативната ситуация и отношението и към него самия. Например, раздялата с любим човек би могла да се възприеме като преживяване, което доближава страдащия с една крачка по-близо до отношения, които той би предпочел пред загубеното. Причината за раздялата би изкристализирала ценностите, на които държим, както и очакванията, които бихме имали за в бъдеще.

Засягайки темата за бъдещето, идва ред на надеждата като част от личното възстановяване: “Какво очаквам да се случи?” Естествено е, когато човек се чувства зле, да има усещането, че това състояние би продължило вечно. Това, което пропускаме, когато губим надежда, е да възприемем, че непознатото не винаги е негативно – има щастие в нашия живот, което все още не сме изпитали.

Идентитет – частта от личното възстановяване, което задава въпроса: “Кой съм аз?” Въпреки че всеки човек се променя и се надгражда, има част от нас, която стои непроменяема. Това е същността ни – родени сме с нея и тя завинаги ще остане с нас. Някои култури биха нарекли идентитета “душа”, други биха се фокусирали върху непроменящи се качества. Припомняйки си, че личността не е изградена единствено от ситуациите, които се случват. Това как се чувстваме в момента, не стопява нашия идентитет, нашата същност.

Свързаността е основополагаща за това как се чувстваме и тя не се дефинира единствено от най-близките хора, които са до нас. Свързаността е продължение на идентитета, поддържайки значението и надеждата. Освен “партньор”, “баща”, “съпруга”, “сестра”, “приятел” и други подобни връзки, които имаме, всеки човек има свързаност, принадлежност към по-големи групи. Дори да се разделим с близък за нас човек, дори да имаме усещането, че нямаме други близки около себе си, всеки един от нас е свързан с останалите според националност, религия, хоби, спорт, професия, интереси, етническа принадлежност, история и т.н.

Последната частица от личното възстановяване е силата: “Какво мога да направя?” Очаквано е, когато сме тъжни, разочаровани, “като в дупка” да се чувстваме безсилни. Често се задава въпроса “Как да усещам сила, когато всичко се изплъзва покрай мен и аз нищо не мога да направя?” Този въпрос е свързан с ред генерализации – всичко, нищо. Истина е, че не можем да предотвратим всичко негативно и не можем да изкореним болката за части от секундата. Нямаме и желание, когато е прекалено тежко случващото се. И все пак има неща, които имаме силата да направим – например, да започнем с малките неща като това да се изкъпем, да подредим, да планираме, да бъдем тук и сега със себе си.

Личното възстановяване акцентира върху това какво може да направи човек за себе си. Какви първи стъпки могат да се направят, за да се чувстваме по-добре? Ето една идея:

Вземи лист хартия и отговори на въпроса “Какво за мен значи случващото се?” Замисли се дали възприятията ти са негативни и съдържат генерализиращи думи като “винаги” и “никога”. По какъв начин можеш да ги замениш, за да бъде по-реалистична интерпретацията ти на ситуацията? Реалистично ли е да се възприемаш като лош човек или минаваш като всеки друг през премеждия, от които се учиш? Какво очакваш да се случи в бъдещето? Направи списък с качествата и чертите от характера си, които не са се променили откакто си бил дете. Помисли кой си ти извън неприятната ситуация, в която се намираш. Част от какви групи си – можеш да започнеш с биологични характеристики като цвят на очите, косата и след това да преминеш към интереси и ценности. Запиши всичко на лист с химикал. Разгледай добре написаното и след всичко това запиши кои три неща искаш да свършиш. В колко часа ще изпълниш плана си? Позволи си да поемеш контрола обратно – личното възстановяване изисква време и търпение.

Всеки преминава през трудни моменти и периоди в живота си. Случвало се е преди и си спомняме, че отнема време да открием обратно пътя към себе си. В тази статия описахме личното възстановяване, което е важно не само за големи проблеми, обвързани с болести и катаклизми, но и за житейските перипетии, без които не е възможно да се разминем. Това, което е възможно, е да поемем първата стъпка като погледнем през призмата на личното възстановяване – подобрението като път, а не крайна цел.

Анима Център следва холистичен подход при личното възстановяване. Можете да започнете работа с психолог, с когото да поемете по пътя на личното възстановяване така че то да е ориентирано според вашите уникални ценности и личност. Свържете се с нашия екип още днес, за да определите среща.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари