БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Десислава Ночева: Дисморфофобия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Д-р Десислава Ночева, дм

Д-р Десислава Ночева завършва медицина през 2006г. в Медицински университет-Пловдив. Придобива специалност по кожни и венерически болести през 2015г. Защитава дисертационен труд на тема: Практическо приложение на дигиталната дерматоскопия в диагностиката на пигментни и непигментни кожни лезии. По настоящем е главен асистент към Катедрата по дерматология и венерология при МУ-Пловдив и практикува дерматология и естетична медицина в МДЦ ”Медикус Алфа”. Можете да си запишете час на тел. 0889/79 54 62

______

Д-р Ночева, разкажете какво представлява дисморфофобията.

Дисморфофобията е психично разстройство, което се среща основно сред млади жени и девойки. Представлява нарушение във възприятието им за реалността или поглеждайки се в огледалото те не откриват красотата в себе си обективно и субективно.

Какви отклонения дава дисморфофобията в съвременния свят?

За съжаление се среща доста често. Млади момичета около 15-20 годишна възраст не харесват физическите си дадености като нос, брадичка, гърди, устни и т.н. Развиват зависимост към пластичната хирургия и естетичната медицина. Така в тяхното съзнание се формира наркомания към хиалуронова киселина, ботокс и импланти.

Какви са последствията от дисморфофобията?

Последствията са катастрофални – абсолютно всички започват да си приличат. Масковидно лице, отоци от твърде голямо количество хиалуронова киселина, огромни устни, чип нос и т.н. Сред нас лекарите, които работим естетична медицина, те са известни като “лъвско лице”, ”гумена кукла” “мефисто вежди” и т.н.

Вие лично как процедирате с подобен тип пациенти?

В моята практика аз срещам най-често пациенти, които искат да създадат перфектна симетрия на лицето си. Опитвам се да ги убедя, че всички сме асиметрични, защото природата така ни е създала и при всеки индивид тази асиметрия е по-малко или повече изразена. Тя се дължи на различна активност на двете мозъчни хемисфери и оттам на мускулатурата, навици, като хранене, зъбни проблеми, тютюнопушене и др. Пациентите с дисморфофобия са изключително предизвикателство за нас лекарите. Опитваме се да им обясним, че ботоксът или хиалуроновата киселина се инжектират през определен период от време, за да се получи желан ефект, а не страничен. За съжаление, те не приемат нашите препоръки и сменят лекар след лекар докато не получат желания от тях резултат. Чувала съм дори за случаи, при които пациентките сами инжектират пълнители в лицето си. Така при останалите пациенти се развива страх и омраза към естетичната медицина.

Срещате ли се с пациенти, които искат да подобрят нещо в себе си, но то да не бъде драстично?

Да! Ежедневно срещам пациенти, които се страхуват от ботокс, защото той е отрова. Да, така е, но разликата между лекарство и отрова е в дозата. 5000 единици е токсичната доза, а за изглаждане на мимически бръчки ние ползваме средно 50 единици. Хиалуроновата киселина от своя страна е нормална съставка на дермата и не се приема по никакъв начин от организма като чуждо тяло.

Успявате ли да убедите пациентите си в ползите от естетичните процедури?

Най-трудно е в началото, защото повечето пациенти нямат доверие и затова отделям дълго време за консултация и анализ на лицеви особености, полза и риск. По груба преценка смятам, че резултатът е 50/50. Някои от тях не пристъпват към естетична корекция или сменят лекаря за последваща консултация, останалите обикновено започват с най-безопасната молекула, а именно хиалуроновата киселина под форма на мезотерапия или филър.

Какви други естетични услуги предлагате във Вашата практика?

Процедурата, с която започвам, защото почиства кожата в най-горния слой е химичният пилинг. Преди той се работеше само през зимния сезон, но вече има щадящи формули, които се прилагат целогодишно. След това са ботоксът и хиалуроновата киселина, а за зряла кожа на възраст 50+ задължително включвам и мезоконци, тъй като при тези жени вече се наблюдава отпускане на кожата и подлежащите структури, което изисква процедура с лифтинг ефект.

Лятото подходящ сезон ли е за процедури?

Най-желаната процедура през лятото сред младите жени е уголемяването на устни, филърът в други области на лицето и ботоксът също могат да се инжектират целогодишно. Разбира се, предвид травмата на кожата от иглата е препоръчително 2-3 дни след инжектирането да се избягва интензивно слънцегреене и топли бани.

Какво бихте препоръчала за борба срещу дисморфофобията?

Активна работа в колаборация естетичен лекар, психолог и психиатър.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари