БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Ползи от приема на пробиотици при децата

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

За всеки родител от първостепенно значение е здравето и благополучието на най-малките. В подкрепа на детския организъм. Пробиотиците оказват естествена подкрепа за имунната и храносмилателната система.

            Пробиотичните бактерии населяват предимно дебелото черво, но много от тях се срещат и в устната кухина, носната кухина, хранопровода, пикочните пътища, кожа и още много други места. Това означава, че тяхното присъствие в организма е важно не само за състоянието на стомашно-чревния тракт и правилното храносмилане, а и за цялостното му правилно функциониране. За това говорят все повече проучвания, които непрекъснато допълват нашите познания за взаимодействието между човешкия организъм и съвкупността от микроорганизми, които го населяват, известни като микробиом.

            Изследванията сочат, че „добрите” бактерии имат важно значение за имунния отговор, когнитивното здраве, състоянието на пикочо-половата система и др. Те произвеждат значителен брой полезни вещества, включително важни ензими, клетъчни биопродукти и витамини и по този начин реализират положителното си въздействие върху цялостното здраве. Вече е доказано, че определени бактериални видове могат да мигрират от стомашно-чревния тракт в други органи и системи, където могат да оказват своите ефекти – положителни, както е при пробиотиците и негативни и нежелани, както е при патогенните микроорганизми.

            Primadophilus Kids® на Nature’s Way представлява висококачествен пробиотик, предназначен специално за деца на възраст от 2 до 12 години. Той допринася за нормалното функциониране както на имунната, така и храносмилателната система, помагайки при редица състояния. В състава си съдържа 3 млрд. CFU (колония-образуващи единици) смес от добре проучени и охарактеризирани, патентовани бактериални щамове – Lactobacillus plantarum (Lp-115®), Bifidobacterium bifidum/lactis (Bb-02) и Lactobacillus acidophilus (La-14®).

            Ползи от приема на Primadophilus Kids®

            Стомашно-чревно здраве

            Приемът на пробиотични бактерии доказано възстановява нормалната чревна микрофлора. Поддържането на оптимален баланс спомага за нормалната функция на червата. Подпомагат се процесите на храносмилане и нормалната перисталтика. Оптимизира се усвояването на полезните компоненти на храната – макро и микронутриенти, витамини, антиоксиданти и други. Редуцира се рискът от възникване на гнилостни процеси в червата. По този начин се намалява рискът от възникване на газове, болки и дискомфорт в корема, подуване.       Редовният прием на пробиотици спомага за нормализиране на изхожданията при запек или диария.

            Допълнителна помощ при прием на антибиотици

            Децата често боледуват, поради тяхната все още развиваща се имунна система, навици свързани с пипане на открити повърхности, концентрация на много деца в комунални обществени пространства – училища, детски градини и други. Често се налага прием на антибиотици, когато възникне бактериална инфекция. Наред с патогенните микроорганизми, медикаментите разрушават и естествения микробиом. Най-често проявление е антибиотик-асоциираната диария. Свързва се чести воднисти изпражнения, по време или след края на антибиотичната терапия. Може да бъде с дълга продължителност и да води до тежък дискомфорт. Доказано е, че приложението на пробиотици по време на терапията може да предотврати или благоприятства вече възникналата диария. Когато се налага прием на пробиотик заедно с антибиотик следва да се спазват някои основни правила – да има отстояние от поне 2 часа между приемът на лекарството и на пробиотика, за да се избегне отслабване на ефектите им при едновременно наличие в червата.

            Диария при пътуване (Traveler’s diarrhea)

            Със сигурност всички са се сблъсквали поне веднъж в живота със състоянието известно като диария при пътуване. Обикновено 2-3 дни от пристигането в различно от нашето обичайно място на пребиваване (като например ваканция) започват да се появяват необясними на пръв поглед симптоми на диария. Дължи се най-вече на срещата с екзотични храни, непознати за организма ни щамове на местни микроорганизми, различни санитаро-хигиенни условия, промяна на климата и стрес на организма и ограничени възможности за поддържане нивото на лична хигиена, на което сме свикнали.

            За съжаление това най-често се отразява на децата. Доказано е, че приемът на пробитотик през тези периоди може да оказва терапевтичен и превантивен ефект, върху диарията при пътуване. Еднократен дневен прием на Primadophilus Kids® би бил напълно достатъчен.

            Сезонът на летните инфекции

            Лятото за съжаление е сезонът, в който зачестяват стомашно-чревните инфекции. Причините са различни – влошаване на санитарно-хигиенните условия в общественото хранене при покачените температури, играта навън включваща пипане на различни повърхности, замърсяването на морска и речна вода с отходни води, но не трябва да се пропуска и влиянието на силното слънце и температури върху имунитета. Когато човек прегрее имунната система рязко отслабва. Всички тези фактори благоприятстват възникването на стомашно-чревни инфекции, голяма част от които са с бактериален характер. На помощ идват пробиотиците, които могат да намалят риска от прихващане на инфекцията при евентуален контакт с причинителя. Освен това могат значително да съкратят периода на възстановяване и интензитетът на симптомите при една стомашно-чревна бактериална инфекция.

            Имунна система

            Вече е всеизвестно, че за нормалното функциониране на имунната ни система влияние оказва микробиомът – съвкупността от микроорганизми съжителстващи с нашия организъм. Нормално присъстващите бактерии в червата са отговорни за поддържането на имунната хомеостаза. Това става най-просто обяснено чрез отделяне на редица фактори (протеини) и други молекули, които след това се абсорбират от чревната лигавица и оказват различни ефекти.         Все повече се научава за ролята на микробиома върху имунната система, като вече се търси връзка между отклоненията в него и появата на астма, алергии, атопичен дерматит и автоимунни заболявания (Hsin-Jung Wu, Eric Wu, 2012). Приемът на пробиотични бактериални щамове (сред които присъстващите и в Primadophilus Kids®) благоприятстват нормалната дейност на имунната система на децата и оказват благоприятен ефект върху здравето им.

            Полезните бактерии в Primadophilus Kids® са устойчиви на киселинната среда в стомаха. Те достигат до червата, където успешно се прикрепят и колонизират, проявявайки своите положителни ефекти. Предлагат се под формата на вкусни и практични за употреба дъвчащи таблетки. Препоръчително е за оптимално запазване на техните свойства и качество, след първо отваряне да се съхраняват в хладилника. Отличен избор са за деца между 2 и 12 години, като обикновено се приема по 1 таблетка на ден.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари