БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Вера Атанасова: Ечемик

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Вера Атанасова е магистър по медицина към МУ-Пловдив. Специализира офталмология в МБАЛ „Централ Хоспитал“.

___________________________

Ечемик наричаме зачервено и подуто възпаление на клепачите. Това е общо, народно название на две заболявания – хордеолум и халацион.

Хордеолумът е най-честото възпалително заболяване на клепачите. Причините могат да бъдат най-разнообразни, свързани със заразяване с различни микроорганизми (най-вече стафилококи):

– пипането на очите с мръсни ръце;

– носенето на непочистени лещи или поставянето им с мръсни ръце;.

– спането с грим;

– използването на стара козметика с изтекъл срок на годност.

Сред тези рискови фактори основно е значението на рефракционни аномалии (необходимост от коригиране на зрението с очила или контактни лещи) и диабет.

Хордеолумът бива два вида – външен и вътрешен. Външният ечемик се образува на ръба на клепача, обхваща космения фоликул и лежащата до него Цайсова жлеза. Обичайно за 2-4 дни възпалителния процес се „организира“. В средата на образуванието се появява връхче с гноен ексудат, което най-често се пука и процесът претърпява обратно развитие (самоизлекуване).

Вътрешният ечемик се образува отвътре на клепача и по-често е следствие от инфектиране на Мейбомиева жлеза. Този вид възпаление протича почти по същия начин като външния ечемик, макар и с различна анатомична позиция.

В никакъв случай не трябва да правим опити за изстискване на хордеолума, включително натъркването му със златни бижута. Този разпространен в обществото мит крие сериозни рискове, които могат да доведат и до смърт. При травмирането на областта инфекцията може да се разпространи и да предизвика флегмон на клепача, на орбитата, тромбоза на кавернозния сунис, гноен менингит и сепсис.

Посещението при лекар-специалист е добре от първите дни на възпалението, тъй като той може да изпише подходяща терапия. Възможно е вашият специалист, освен изписване на подходящи очила, да назначи и изследване на кръвно-захарен профил. Доказан ефект има приложението на суха топлина, която ускорява „организирането“ на процеса и неговото последващо спукване. Често се препоръчват негревки в домашни условия с волфрамова крушка, която се поставя в близост до окото, така че да се усеща топлина, но не и да изгаря кожата.

Нелекуван и нерезорбиран ечемик може да премине в халацион. Халационът е хронично гранулационно пролиферативно възпаление на някои от Мейбомиевите жлези и околните им тъкани. Хордеолумът обикновено е ограничено, подобно на зърно възелче, разположено на 1-3мм от мигления ръб, с плътна консистенция. Халационът има фиброзна капсула, която го прави неподатлив на консервативно лечение и обикновено е необходима оперативна намеса.

От основно значение за предотвратяване на тези заболявания е поддържане на добра хигиена:

– почистване на кожата на клепачите и миглените ръбове;

– недопускането на грим по време на сън;

– докосване на областта около очите само с чисти ръце;

– когато се употребяват контактни лещи – адекватната им подмяна и употреба в срок, както и поддръжката на висока хигиена при боравенето с тях.

Добре е посещението при офталмолог да е своевременно, защото само той може да прецени нуждата от консервативна или оперативна терапия, а и ще даде препоръка за допълнителни грижи. Бабин лек за ечемик няма!!! Хората търсят помощ от алтернативната медицина с надежда тя да е по-щадяща, но в случая рискът от усложнения поради разпростирането на инфекцията е прекалено голям.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари