БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Анастасия Желева: Защо ни БОЛИ?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Анастасия Желева е магистър по медицина и магистър по стоматология.Асистент е към Катедрата по лицево-челюстна хирургия, МУ – Пловдив. Работи повече от 20 години в областта на лицево-челюстната хирургия. Приема пациенти в ДКЦ Пълмед, гр.Пловдив, кабинет по орална и лицево-челюстна хирургия.

Е-mail: [email protected]

Тел. 0896 666 895

Facebook: Д-р Анастасия Желева

Instagram: anastasiya_zheleva_2021

_______________________________________

Оказва се, че почти всеки трети човек страда от стискане или скърцане със зъби или така нареченият бруксизъм. Бруксизмът засяга хора от всички възрасти и много често причинява сериозно увреждане на зъбите, нарушения в челюстната (темпоромандибуларна) става (болка, пукане, прищракване), нарушения на дъвкателната мускулатура (мускулна болка, контрактура, хипертрофия) и не на последно място – често и мъчително главоболие или неясна лицева болка.

Съществуват два типа бруксизъм – такъв, при който човек скърца и стиска зъби, докато е буден, и бруксизъм по време на сън.

Дневното скърцане със зъби най-често се наблюдава, когато човек изпитва силна тревожност, подложен е на стрес, напрегнато ежедневие или просто е проява на вреден навик.

Бруксизмът по време на сън обаче се смята за ритмично или неритмично двигателно нарушение на дъвкателната мускулатура, свързано със съня. Хората, които имат подобни нарушения, се оказва, че често страдат от сънна апнея и хъркане.

А какво е сънната апнея? Тя представлява многократно повтарящи се спирания на дишането по време на сън. Последствията са: ниско ниво на кислород в кръвта и нарушено качество на съня. Тези отклонения повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и инциденти (инфаркт и инсулт), метаболитни нарушения (захарен диабет, висок холестерол, затлъстяване) и висока дневна сънливост, проблеми с паметта и концентрацията, раздразнителност и депресия.

Бруксизмът, темпоромандибуларните нарушения и сънната апнея са болести на нашето съвремие, които се срещат изключително често, даже плашещо често в нашата практика. Те са много пъти преплитащи се и си влияят взаимно.

В работата ни с пациентите прави впечатление, че различните темпоромандибуларни нарушения и бруксизъм много по-отрано съпътстват живота на пациента, но често остават неразпознати или неправилно диагностицирани при предишни консултации.

Някои от симптоми на бруксизма и темпоро-мандибуларните нарушения са:

–    износване на зъбите – зъбите са с изравнени повърхности, с отчупени ръбове;

  • болки в устата от притискането на зъбите;
  • вдлъбнатини и отпечатъци от зъбите по езика;
  • намалена височина на захапката;
  • болки в ухото;
  • усещане на тъпа болка в областта на слепоочието;
  • усещане за умора, стегнатост и болка в челюстните мускули;
  • главоболие;
  • болка или дискомфорт в челюстните стави;
  • пукащ или щракащ звук при отваряне и затваряне на долната челюст.

Много могат да бъдат причините за появата на тези симптоми: нарушения в захапката, ортодонтско лечение, сънна апнея, депресия, тревожност, гастроезофагеална рефлуксна болест, вредни навици и др. От всички тях обаче, стресът е основен провокатор. Вероятно неспособността на нашия ум и тяло да се справят със стреса го превръща в наш потенциален враг.

ЗАЩО НИ БОЛИ?

Забързани в ежедневието си, не обръщаме нужното внимание на това, което тялото ни подсказва. Не наблюдаваме себе си, пропускаме знаците, неразпознаваме, че дадена част от нас няма да може да понесе това свръхнатоварване. Докато не започне да ни боли – най-затормозяващия и субективен симптом, който ни кара да обърнем взор към най-важния човек – себе си.

„Нейно Височество БОЛКАТА“ и различна ограниченост в движението на долната челюст най-често карат пациентите да потърсят консултация със специалист лицево-челюстен хирург.

В момента заедно с доц. Боян Владимиров, ръководител на катедрата по лицево-челюстна хирургия, МУ – Пловдив, работим по научен проект, който цели да покаже връзката между бруксизма, темпоромандибуларните нарушения и сънната апнея, както и начин да се помогне на пациенти, имащи подобни страдания в лицево-челюстната област.

Предвид многофакторността на оплакванията на болния се изисква консултация с невролог, УНГ, дентален лекар, психиатър, сомнолог. Златен стандарт в диагностиката на бруксизма по време на сън е полисомнографското изследване. Само с него получаваме категоричен отговор за мускулната активност, помагаща ни за окончателната диагноза. Ето защо кореспонденцията ни с Лабораторията по разстройство на съня, Катедра по патофизиология, МУ – Пловдив, в лицето на доц. К. Терзийски, д.м и прекрасният му екип, са много важен момент в нашата работа – по споменатия научен проект, както и в клиничната практика.

Когато достигнем до правилната диагноза, е изключително важно да направим нашия пациент съмишленик по пътя на лечението, като осъзнае, че той, Пациентът, със своите мисли и поведение, има огромно влияние върху развитието на болестта, респективно нейното лечение.

В практиката се прилагат различни начини за лечение на бруксизъм и темпоромандибуларни нарушения:

  • оклузални шини;
  • ортодонтско лечение;
  • физиотерапия;
  • фармакотерапия;
  • когнитивна поведенческа терапия;
  • биофийдбек техника;
  • методи за управление на стреса (йога и медитация) и др.

Модерен подход, с който нашият екип се занимава, е използването на ботулинов токсин (ботокс) в лечението на тежък бруксизъм и темпоромандибуларни нарушения, свързани със съня. Той се инжектира в дъвкателната мускулатура. Това е бърза, почти безболезнена манипулация. Така пациентът намалява силата на дъвкателните стискания, а това води до значително успокоение или напълно изчезване на лицевата БОЛКА.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари