БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да изберете най-доброто адаптирано мляко за вашето бебе?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Кърмата е най-добрата храна за вашето бебе – истинско природно чудо! Със своите ценни съставки, тя осигурява здравословно развитие и силна имунна система. За жалост има случаи, когато кърменето не може да се осъществи като процес и се налага да се потърсят алтернативни варианти за хранене на бебето. А избирането на адаптирано мляко (бебешки формули) за бебето не е толкова лесно, колкото изглежда – възможностите, които се предлагат на пазара са много и лесно може да се почувствате объркани. Кои са най-често срещаните видове адаптирано мляко и кой е най-добрият избор за бебето ви?

Формули,  базирани на краве мляко

Това е най-често срещаният тип адаптирано мляко. Около 80% от състава на тези млека се основават на протеин от краве мляко. Тези формули обикновено имат добавено желязо, което се препоръчва от много специалисти. Повечето от тези адаптирани млека включват в състава си още докозахексаенова киселина (DHA) и арахидонова киселина (ARA). Смята се, че тези добавки са полезни за развитието на мозъка и очите на бебето.

Формули, базирани на козе мляко

Напоследък се среща все по-често сред новородените алергия към белтъка на кравето мляко, която се израства с възрастта. Поради тази причина на пазара има адаптирани млека, базирани на козе мляко. Козето мляко образува по-меки съсиреци (те се образуват при въздействието на стомашната киселина върху протеините в млякото), което прави протеините по-лесно и бързо смилаеми. Козето мляко съдържа малко по-ниски нива на лактоза от кравето мляко, което може да е от значение при лактозна непоносимост.

Формули,  базирани на соя

Някои бебета не понасят много добре адаптирано мляко, формулирано на базата на краве мляко. Специалистите обаче смятат, че използването на соева формула трябва да бъде ограничено до бебета, които наистина имат специална нужда от нея. Някои  вегетариански семейства се опитват да използват соева формула, за да избегнат консумацията на животински продукти от бебето, но това може да не е най-добрият вариант.

Хидролизирани (хипоалергенни) формули

Съществува адаптирано мляко, при което протеинът е разграден на малки частици предварително, така че да се усвои по-лесно от бебета. Ако имате бебе, което е изложено на по-висок риск от развитие на алергии или което има симптоми на алергии към други формули, вашият педиатър може да препоръча хидролизирана или хипоалергенна формула. Те са отбелязани на опаковките със символа HA.

Специализирани формули

Тези формули са предназначени за бебета, които имат специфични нужди. Например, при повръщане или прекомерно оригване. Може да не успеете да ги намерите лесно и дори може да се наложи специална поръчка чрез аптека или вашия педиатър.

За разлика от кърмата, при която близо 100% от желязото се абсорбира от бебето, желязото в адаптираното мляко не се усвоява по същия начин. Въпреки че адаптираното мляко, обогатено с желязо, има повече процентно съдържание на желязо от кърмата, бебето усвоява по-малко. Това означава, че не трябва да избирате адаптирано мляко с ниски нива на желязо без основателна причина и без препоръката на педиатър.

Други фактори, които трябва да се имат предвид:

• Наличност: Можете ли лесно да намерите адаптираното мляко, което сте избрали? Има ли го там, където обикновено пазарувате?

• Използваемост: Вашето бебе понася ли добре формулата? Бебето расте ли здравословно?

• Достъпност: Нека си признаем, бебешката формула е скъпа – това е важен фактор при взимането на решение.

Нашите препоръки:

Nestle Little Steps 1 е пълноценно,  хранително адаптирано мляко, което съдържа всички необходими витамини за правилното развитие на бебето.

Nestle NAN 1 Адаптирано мляко. Първокласна формула, която е специално разработена, за да осигури балансирано, висококачествено хранене на бебето.

Nestle Nutrition Алфаре мляко. Alfaré е хидролизирана, хипоалергенна формула без лактоза и захар и е специално пригодено за бебета с лека или умерена алергия към краве мляко и други хранителни алергии/ непоносимости.



Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари