БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Какво точно се случва, когато спим?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е специалист клиничен психолог и магистър по консултативна психология с практика в гр. Пловдив. Автор и създател на “Анима” мобилно приложение за психологична помощ.

www.petyastoycheva.com

__________________________________________

До преди петдесетте години на миналия век повечето хора вярваха, че сънят е пасивна дейност, по време на която тялото и мозъкът са в латентно състояние. Оказва се, че сънят е период, през който мозъкът е ангажиран с редица дейности, необходими за живота и те са тясно свързани с качеството на живота ни. Сънят представлява повече от една четвърт от продължителността на човешкия живот. Но какво точно се случва, когато спим ?

Всеки път, когато спим, сънят е различен, през цялото време на сън мозъкът ни преминава многократно през различни типа сън.

Първата част от цикъла се състои от четири етапа. Първият етап е между будността и заспиването. Вторият е лекия сън, когато пулсът и дишането се регулират и телесната температура спада. Третият и четвъртият етап са дълбок сън. Честотата на дишане се увеличава и тялото временно се парализира, докато сънуваме.

Цикълът се повтаря, но с всеки цикъл прекарваме по-малко време в по-дълбоките етапи на съня. В една типична вечер ще преминем в този цикъл четири или пет пъти.

Циркадните ритми се контролират от биологичен часовник в мозъка. Една от ключовите функции на този часовник е да реагира на светлинни сигнали, да засилва производството на хормона мелатонин през нощта, след което да го изключва, когато усети светлина. Хората с пълна слепота често имат проблеми със съня, защото не са в състояние да открият и реагират на тези светлинни сигнали.

Стремежът към сън също играе ключова роля: тялото ви жадува за сън, подобно на глада за храна. През целия ден желанието ви за сън нараства и когато достигне определена точка, трябва да спите. Основна разлика между съня и глада: тялото ви не може да ви накара да ядете, когато сте гладни, но когато сте уморени, може да ви приспи, дори ако сте на среща или зад волана на кола. Когато сте изтощени, тялото ви дори е в състояние да участва в епизоди на микросън от една или две секунди, докато очите ви са отворени. Дрямка за повече от 30 минути по-късно през деня може да наруши нощния ви сън.

Най-вероятно ви се е случвало след лош нощен сън, да усещате умора и замаяност, и няма да ви изненада информацията, че сънят значително влияе върху мозъчната функция. Първо, здравословното количество сън е от жизненоважно значение за „мозъчната пластичност“ или способността на мозъка да се адаптира към входящите данни. Ако спим твърде малко, ставаме неспособни да обработим това, което сме научили през деня и имаме повече проблеми да го запомним за в бъдеще.

Сънят е жизненоважен и за тялото, когато хората не спят достатъчно, рисковете за тяхното здраве се увеличават. Симптомите на депресия, гърчове, високо кръвно налягане и мигрена се влошават. Имунитетът е компрометиран, което увеличава вероятността от заболяване и инфекция. Сънят също играе роля в метаболизма, дори и една нощ пропуснат сън може да създаде преддиабетно състояние при иначе здрав човек.

Със сигурност ви се е случвало да се събудите от пълноценен сън и да сте забелязали, че мислите ясно и бързо? Това се дължи на така нареченото изчистване, което се е случило по време на съня, което ви е предоставило достатъчно място за получаване и синтезиране на нова информация.

Поради същата тази причина, следобедните дрямки са толкова полезни за способностите ви, през втората част на деня. С една 30 минутна дрямка, се изчистват неизползваните връзки и се прави място за нови.

Често, когато мозъкът ни е препълнен и претоварен е трудно да заспим. Наличието на притеснение пък ни кара да стоим будни, сякаш не ни се спи достатъчно, въпреки че сме изморени.

Когато научим много нови неща, мозъкът ни изгражда връзки, но те са неефективни, връзки предназначени само за конкретни ситуации. Нашият мозък трябва да отреже много от тези връзки и да изгради по-директни и ефективни. Именно това се случва, докато спим. Мозъкът ни се изчиства от ненужното, при дълбок сън мозъчните клетки се свиват с до 60%.

За да имате балансирано съзнание, да сте спокойни и фокусирани, въпреки всички негативни фактори, може да неутрализирате превъзбуждащите бета вълни с релаксиращите алфа вълни.

Средството за постигане на този баланс е медитацията.

Един от най-лесните, достъпни и безвредни начини за справяне с безсънието, независимо дали заспивате трудно или се събуждате през нощта, можете да намерите в приложението АНИМА. Свалянето му е безплатно, но имате възможност и за абонамент за да разполагате с по-голям брой упражнения, също можете да намерите и безплатна категория, с която можете да се запознаете със съдържанието на АНИМА и да ползвате безплатно упражненията. Екипът на АНИМА допълва съдържанието с нови аудио записи и категории. Можете да намерите приложението в Google Play и App Store.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари