БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Димитрина Стоянова: Единен дихателен път – горни и долни дихателни пътища през пролетния сезон. Дихателни алергии.

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Димитрина Стоянова

Пулмолог, гр. Пловдив

Д-р Димитрина Стоянова е специалист по белодробни болести. Има опит в болнична и амбулаторна дейност по диагностициране, лечение и проследяване на пациенти с остри и хронични белодробни заболявания. Член на Български лекарски съюз и Българско дружество по белодробни болести, Европейско дружество по белодробни болести. През годините активно е участвала в преподавателска дейност към медицински университет и в национални и международни семинари и конгреси в областта белодробни болести.

_______________________________________________

Какви са предизвикателствата на пролетния сезон по отношение на дихателните пътища?

През пролетта човешкият организъм излиза от студените зимни месеци, изтощен от агресивни вирусни инфекции и хиповитаминози, и навлиза в периода на най-разнообразните инхалаторни алергени. Затова дихателните алергии са на фокус през пролетните месеци.

Защо е важно да разпознаваме дихателните алергии?

Алергиите се увеличават драстично в световен мащаб (10-30% от възрастното население). Причината може да търсим в увеличаващият се стрес, алергени в храни и напитки, замърсеността на въздуха и други. Сред тях дихателните алергии – алергичен риносинуит и алергична астма, са най-честите в Европа и света. Те са част от така наречените „болести на съвремието“ или „болести на модерния свят“.

Какво е алергичен риносинуит?

Алергичният риносинуит е общо и мъчително възпаление, засягащо горни дихателни пътища и лигавиците на носа, а често и на очите (конюнктивит). Предизвикано е от алергична реакция към алергени, най-често през пролетния сезон това са полени от цъфтежа на растенията. Проявява се със запушен или „течащ“ нос, кихане, сърбеж и сълзене от очите, възпалени и подути клепачи. Симптомите може да са сезонни (сенна хрема) или целогодишни.

Какво е алергична астма?

Алергичната астма е честа форма на астма, свързана с алергична реакция на лигавицата на бронхите към алергени, най-често вдишани от околния въздух. Те предизвикват възпаление и подуване на лигавицата, което може да причини запушване на дихателните пътища и може да е животозастрашаващо. В резултат на алергичното възпаление бронхите стават свръхчувствителни към дразнещи фактори от околната среда. Симптомите са задух, стягане или свирене в гърдите, кашлица и налагат овладяване с медикаменти в зависимост от тежестта.

Защо „единен дихателен път”?

Носната и бронхиалната лигавица са сходни като структура и функционално си взаимодействат. Клинични и експериментални проучвания предлагат обединяването им в общо понятие алергичен ринобронхит или „болест на обединените дихателни пътища“. Нуждата от такъв поглед идва и от фактите: най-малко 80% от астматиците имат ринит и до 40% от пациентите с алергичен ринит са с астма. Доста от пациентите с алергичен ринит имат симптоми от стичане на секрети към гърлото и долните дихателните пътища, което предизвиква свръхчувствителност на бронхите. Има голямо сходство в клетките, медиаторите и цитокините, които предизвикват алергична реакция на горните и долните дихателни пътища. Клиничният опит показва, че разпознаването и своевременното лечение на алергичния ринит може да предотврати бъдеща проява на астма, както и да помогне за по-добър контрол на вече изявени астматични симптоми. Като заключение медицинската общност се обединява около третирането на дихателните алергии като едно общо заболяване, а не като отделни органни прояви на алергия.

На какво да обръщаме внимание през пролетния сезон?

През пролетния сезон особено внимание трябва да се обръща на рецидивиращи „настинки“, протичащи без температура със симптоми като хрема, кихане и дискомфорт в очите, суха кашлица, свирене и тежест в гърдите. Често пъти не се касае за вирусни и други инфекции, а именно за дихателна алергия. Голям процент хора страдат от постоянно запушен нос, което създава трудности в ежедневието и влошава качеството на живот и също може да е проява на алергия. Подобни симптоми трябва да се прецизират от специалисти в областта на дихателни заболявания – УНГ, пулмолози, алерголози. Понякога минават години до поставянето на правилна диагноза. Това обикновено е свързано с неправилна и прекомерна употреба на антибиотици и други медикаменти с временен ефект. Навременното и правилно лечение е от особено значение.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари