БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Даниела Павлова: Защитна емоционална маска

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Маг. фарм. Даниела Павлова работи във фармацевтичния сектор над 20 години и е управител на Аптека 36.6 Събота Пазар близо 12 години. Завършила е сертифицирани курсове по Бахова терапия, хомеопатия, шуслерова терапия и биоенерготерапия. Прилага успешно духовни техники и практики-Рейки, медитация, йога, кристалотерапия и ароматерапия. Можете да се консултирате с нея след предварително записване на тел. 0878598444.

Danihelp Бахова терапия

www.danihelp.bg

__

Всеки от нас постоянно крие истинската си същност зад различни социални маски. По този начин изграждаме даден образ, който показва не същността ни, а това което искаме околните да мислят за нас. Причините да не показваме истинското си АЗ са много и най-различни: да не бъдем уязвими, наранени, излъгани, отхвърлени, изоставени или имаме други емоционални травми от детството.

Но защитната маска, която слагаме в обществото само временно ни предпазва и ни пречи да изживеем пълноценно живота си и да изградим хармонични отношения с хората и света около нас. Всеки човек има по няколко емоционални травми, които се формират още в периода на ранното детство, когато се изгражда характерът на човек и в този процес не са задоволени адекватно неговите потребности – от любов, близост, общуване, внимание, грижа, топлина. Поставянето на маските е следствие от желанието да скрием – от нас самите или от другите това, което все още не сме пожелали да оправим и покажем на околните. Вътрешната травма може да се сравни с физическа рана, която носиш на ръката си от дълго време, която не забелязваш и си занемарил грижите за нея. По-скоро си предпочел да я вържеш с превръзка, за да не я забелязваш. Тази превръзка съответства на маската. Повярвал си, че по този начин можеш да се правиш, че не си наранен. Но действително това не е решението.

От духовна гледна точка един от добродетелите, който трябва да развиваме в живота си е да бъдем честни със себе си, развивайки способността да се изправим смело срещу другите. Да намерим мира и хармонията вътре в нас, да не пренебрегваме себе си и своите желания като се опитваме да създаваме мир и хармония с другите.

Цветна есенция от камшик (Agrimony) на Д-р Бах е за хора, които слагат „маската на безгрижното или усмихнато лице“, а реално са неспокойни, измъчват се от някакъв проблем, който не споделят с близките си, преживели са някакво разочарование, обезкураженост или имат някакви страхове. Те винаги са усмихнати и весели и думите, които най-често казват са: „Няма проблем! Всичко е наред!“ Като типаж са по-чувствителни натури, крият своите тревоги и притеснения, натоварват се психически, когато имат някакъв конфликт, поради което са склонни да се жертват или отстъпват, дори и да послъгват в името на мира и спокойствието, което желаят да създадат около тях.

Ако сте отговорили положително на две или повече от следните твърдения, то определено имате нужда да приемате цветна есенция от камшиче.

  1. Споровете и конфликтите не ви действат добре, обичате да живеете в спокойна и мирна обстановка.
  2. Криете грижите и неспокойствието си зад маската на хумор и веселие.
  3. Искате да угодите на всички, правите много в името на мира.
  4. За да избягате от собствените си проблеми и тревожни мисли, се утешавате с алкохол, цигари, наркотици и други развлечения.
  5. Прибягвате към алкохол или наркотици, за да преминете през трудни времена и да омекотите неприятните чувства и мисли.
  6. Омаложавате и не дискутирате проблемите си, дори когато директно ви попитат.
  7. Винаги сте добър приятел „умиротворител“ в живота и душата на компанията.
  8. Всички ваши приятели ви се обаждат, когато имат нужда от вас, за да ви споделят проблемите си, а вие успокоявайки ги, таите вътрешно вашите проблеми.
  9. При болест прикривате оплакванията си или не им обръщате достатъчно внимание.
  10. Дори и на доктора (психолога) не казах цялата истина.

Цветенцето камшик е особено подходящо за деца, които са весели, добрички, но имат периоди на тъга и вътрешна самота. Те се затварят в себе си и не споделят проблемите си, а неусетно започват да си гризат ноктите, скърцат със зъби, тайничко си похапват сладки храни или имат нервни кожни обриви.

Agrimony е много полезно за отказване на вредни навици: тютюнопушене, зависимост от алкохол и храни. Има успокояващо действие при страхове, трудно заспиване или лош сън.

При положителното въздействие на есенцията от камшик човек осъзнава незначителността на повечето проблеми и намира в себе си това състояние на мир и честност, което е търсил отвън. Личността се научава да се справя с конфликтни ситуации, развива откровеност и започва да изпитва вътрешна радост и хармония.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари