БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Делчев: Дразнене в гърлото и пресипнал глас

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 2,67 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Делчев, специалист по Ушни, носни и гърлени болести с над 10 години стаж по специалността, работя в УНГ отделение на УМБАЛ “Пълмед” и е преподавател в Медицински Университет – Пловдив.

___

С какви оплаквания най-често идват пациентите при Вас?

Лекувам пациенти с оплаквания в целия спектър на специалността и от всички възрасти. В зимния сезон преобладават, разбира се, инфекции на горни дихателни пътища с кашлица, хрема, болки в гърлото. През последната година пациентите със симптоми на Kовид-19 също станаха част от ежедневието ми.

Какво може да предизвика суха кашлица, дразнене в гърлото и пресипнал глас?

Причините са наистина много и разнообразни. На първо място, това са вече споменатите от мен инфекции на горни дихателни пътища, а един от най-честите симптоми на Kовид-19 са болките в гърлото и упоритата суха кашлица. От подобни симптоми страдат също хора, чиято професия включва продължително използване на гласа като преподаватели, говорители, актьори и певци, дори ние лекарите, които цял ден разговаряме с пациентите си. Всеки, който прекарва значителна част от времето си в помещение със сух въздух, може да почувства временно или трайно дразнене в гърлото. Малко известно е, че дори стомашните киселини могат да предизвикат такива оплаквания.

Какво препоръчвате на Вашите пациенти при оплаквания от суха кашлица и дразнене в гърлото?

Лечението на всеки пациент е индивидуално, но трябва да се спазват някои принципи. Важно е да се идентифицира причината за настъпване на проблема, след което да се предпишат нужните медикаменти и да се дадат препоръки за промяна в режима, когато това е възможно. От не по-малко значение е да се облекчат оплакванията и да се осигури комфорт на болния, което най-лесно се постига с локално действащи в гърлото средства.

Бихте ли споделили Вашето мнение за ГелоРивойс и как той помага на пациентите?

Познавам ГелоРивойс от самата му поява на пазара у нас и оттогава често го предписвам на пациентите си с оплаквания от дразнене в гърлото и пресипнал глас. За пациентите с възпалено гърло той е добър начин да се облекчат симптомите, докато антибиотикът ликвидира инфекцията. За хора, работещи с гласа си, го препоръчвам за ежедневна употреба, за да не са пресипнали и с дразнене в гърлото на края на работния ден. Друга група пациенти, при които имам много добри отзиви от ГелоРивойс са тези с постоянна сухота в устата, като диабетици, възрастни хора с протези и такива, които трудно дишат през носа. Имам и лична история от специализантските си години, когато цял ден превеждах на живо лекциите на един конгрес, а гърлото ми беше леко възпалено и започна да боли, а гласът да преграква. В една от паузите изтичах до щанда на ГелоРивойс, където ми дадоха мострена опаковка и благодарение на нея успях да продължа да превеждам без проблеми.

Кой вкус на ГелоРиовойс е Ваш фаворит: череша-ментол или бъз – без ментол?

И двата вкуса са доста приятни, но фаворит за мен си остава черешата.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари