БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Таня Барашка – Почистване и поддръжка на зъбни протези

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

д-р Таня Барашка

Дентална клиника Smile Point

_________________

 

 

Бихте ли се представили?

Казвам се Таня Барашка, завършила съм Факултет по Дентална Медицина в гр. София през 2012г. и от тогава работя по специалността си в дентална клиника Smile Point, София.

Нашата тема днес е почистването и поддръжката на зъбните протези. Бихте ли ни казали накратко какво е важно да знаем?

Хигиената на зъбните протези е изключително важна, тъй като между протезите и венците се натрупват хранителни остатъци, които намаляват стабилността на протезата и могат да са причина за поява на неприятен дъх от устата. Върху протезите се събира бактериален налеп, който ако не се почиства редовно, води до образуването на зъбен камък. Той е причина за оцветяването на протезите, а и също така може да доведе и до възпаление на устната лигавица. Затова ежедневното почистване на протезите е изключително важно.

Някои от пациентите почистват протезите си с четка и паста за зъби или с други методи и средства, които не са достатъчно ефективни, а и механично могат да повредят протезите. Микроскопичните драскотини създават условия за по-голямото натрупване на налепи и навлизане на бактерии в дълбочината на протезата.

Каква е вашата препоръка към пациентите?

Зъбните протези трябва да се почистват деликатно, за да не се надраскат или повредят, като едно подходящо средство за тази цел са Протефикс почистващи таблетки. Те имат дезодориращ ефект и отлична почистваща сила, която се постига благодарение на действието на активен кислород. Таблетките действат самостоятелно и почистват зъбната протеза бързо и изцяло, без да повредят материала, от който са направени. Употребата им е изключително лесна, като се разтварят в чаша с вода. За по-лесното контролиране на процеса в таблетките се съдържат цветни индикатори, които оцветяват разтвора в синьо. Той избледнява след пълното дезинфекциране на протезите. Потопената в разтвора зъбна протеза се почиства от налепите само за 3 минути, а за 10 минути се дезинфекцира напълно като 99,99 % от микроорганизмите се унищожават.

Какво бихте добавили в заключение?

Внимателната и правилна грижа е от основно значение както за състоянието на зъбните протези, така и за здравето на устната кухина. Това осигурява на пациентите самочувствие и спокойствие, когато разговарят или се хранят.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари