БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Николай Найденов, дм: Три стъпки за здрава и красива кожа без акне

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

д-р Николай Найденов, дм

гр. София

Д-р Николай Найденов е лекар със специалност по дерматология, завършил Медицински университет – София. Притежава докторска степен с тезата „Фотодинамична терапия на предракови лезии и кожни тумори“. Специализирал е в областта на дерматологичната хирургия в САЩ, както и на фотодинамична терапия в Швейцария. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, Съюза на учените в България и Европейската Академия по Дерматология.

Акнето е често срещано възпалително заболяване на кожата, което може да засегне хора от всички възрасти, но най-често се наблюдава при тийнейджъри и млади хора. То се характеризира с прекомерно омазняване и появата на пъпки, черни или бели точки по кожата. Акнето може да бъде класифицирано от дерматолозите като леко, умерено или тежко протичащо и може да доведе до емоционален стрес и белези и петна по кожата.

Защо се появява акнето?

Основните причини за появата на акне са:

  • свръхпроизводство на мазнини в кожата – увеличена себумна секреция;
  • свръхпроизводство на кератиноцити, които запушват порите заедно с мастния секрет;
  • възпаление, предизвикано от специфични бактерии – P.Acnes във вече запушения канал на космено-мастния фоликул.

Всичко изброено може да се дължи на хормоналните промени в тийнейджърска възраст, на някои лекарства, козметични продукти, диета или стрес.

Важно е да се отбележи, че акнето не се причинява от мръсотия или лоша хигиена, но може сериозно да се влоши от липсата на правилна грижа и хигиена на кожата.

Леката и умерено-тежката форма на акне обикновено се лекуват с локални продукти като кремове, лосиони или гелове, които най-често съдържат салицилова или млечна киселина, бензоил пероксид или ретиноиди. При по-тежките случаи на възпалително акне може да се наложи прием на перорални антибиотици или изотретиноин.

Кои са основните стъпки в грижата за кожа с акне?

Правилната грижа за кожата, която страда от акне, е ключов момент в справянето с проблема, избягване на влошаването и на последващите негативни резултати като белези и петна. Рядко хората могат сами да определят какво точно е тяхното акне – леко, умерено или тежко и какъв подход за лечение трябва да изберат. Ето защо консултацията с дерматолог е абсолютно задължителна.

Тук ще разгледаме няколко основни стъпки, които независимо от тежестта на акнето, трябва да се спазват, за да се избегне влошаване или белези.

  • Правилно почистване – измиването на лицето сутрин и вечер премахва натрупания слой себум, както и всички замърсявания, грим и остатъци от слънцезащита, които задръстват кожата. Пропускането на тази стъпка в рутината е предпоставка за провал на всяка следваща в грижата за проблемната кожа. Изберете правилния продукт, който няма да дразни и ще подготви кожата за нанасянето на следващите продукти.

  • Активна терапия – това е моментът, в който нанасяте активен лечебен продукт, предписан от лекар или избран от аптеката. Спазването на точните указания за приложение е от съществено значение. Често срещана грешка на хората с акне е, че искат бързи видими резултати и затова използват по-често от необходимото активния продукт. Това води до пресушаване и раздразнение на кожата, а в някои случаи и до по-тежки кожни прояви. Придържайте се до схемата, която ви е изписана и проявете необходимото търпение и постоянство, за да се радвате на добри резултати.

  • Хидратация – всяка кожа, дори и мазната има нужда от хидратация. В процеса на лечение на акне се прилагат продукти, които регулират омазняването, но те също така може да намалят водното съдържимо в епидермиса. Оптималните нива на хидратация играят съществена роля за устойчивостта на водно-липидната бариера на кожата, а тя е важна за здравето на кожата. Включването на некомедогенен хидратиращ крем или серум в ежедневната рутина е задължително, за да се справите по-бързо с възпалението и пъпките.

Кои са най-работещите продукти против акне?

Това е въпросът за милион долара, който всеки, страдащ от акне си задава. Но отговорът никога не е еднозначен. Изборът на най-ефективния продукт за лечение на акне зависи от типа кожа, вида акне и тежестта на заболяването, както и от редица други обективни и субективни фактори.

Продуктите, на които аз винаги се доверявам в ежедневната си практика са с клинично доказани резултати и ефекта им върху кожата на стотици пациенти през годините ме е убедил, че мога да разчитам на тях.

Серията Acne Out на Biotrade е уникална патентована система за грижа и терапия при всички форми на акне, разработена от дерматолог в българска научно-изследователска лаборатория. Тя предлага пълна 360-градусова грижа за кожа, страдаща от акне и дава достатъчен избор от продукти, които могат да бъдат комбинирани по различен начин спрямо всеки индивидуален случай.

Три стъпки против пъпки с ACNE OUT

Първата стъпка е почистването на кожата с измиващия гел Acne Out Oxy wash. Той съдържа чист кислород и млечна киселина, които помагат за отпушване на порите, премахване на омазняването и подготвят кожата за нанасянето на активния продукт. При тежки форми на възпалително акне с болезнени участъци измивният гел може да бъде заменен с нежната почистваща пяна от серията, за да се избегне търкането и допира с кожата.

Втората стъпка е третиране на проблемните участъци на кожата с активен крем или лосион Acne Out. Това е една от най-важните стъпки, която се бори с прекомерното омазняване, хипер-кератинизацията и бактериите, причиняващи възпаление Propionibacterium acnes. Активните продукти от серията съдържат уникален патентован и клинично тестван PASC комплекс, който помага за бързото намаляване на възпалението и зачервяването.

Третата и последна стъпка, която споменахме като основна, е хидратацията на кожата с Acne Out Hydro Аctive. Този лек, немазен крем съдържа комбинация от овлажняващи съставки и пантенол, които успокояват и възстановяват кожата. И на финала, акнето е спътник само в един етап от живота на човек, но независимо от това дали го има или не, правилната грижа за кожата е навикът, който гарантира здрава и красива кожа.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари