БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

АНИМА ЦЕНТЪР: Пасивна агресия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Пловдив 
“Анима Център”
Център за психологична консултация и терапия

Елена Машонова – психолог
Петя Стойчева Кривицки – психолог 

В Анима Център работи екип от клинични психолози, които провеждат психологични консултации и терапия. Петя Стойчева Кривицки и Елена Машонова завършват бакалавърски, магистърски и допълнителни степени на обучение както в България, така и в чужбина. Общата им цел е високото качество на работа, което ги мотивира да следват най-иновативните научни методи в психологията.

Можете да си запишете час на тел. 0889331337 или да ни изпратите имейл на [email protected]

_______________________

Пасивната агресия е поведение, чрез което индиректно се изразяват негативните емоции, вместо искрено и ясно те да бъдат комуникирани. Неслучайно те създават проблеми между хората. Тази статия има за цел да разгледа как пасивната агресия се проявява, как да я разпознаем и да се справим с нея.

Пасивната агресия се асоциира с разрастване на конфликт и неуспех проблемът да бъде разрешен. Повечето от нас, ако не и всички, в дадени моменти залитаме към пасивната агресия като защитен механизъм. Примери за такива ситуации могат да бъдат:

  • Съгласяване да свършим дадена задача, без искрено да имаме такова намерение.
  • Задаване на въпрос, чийто отговор ни е ясен, с цел да проверим какво отсрещният би ни отговорил.
  • Заобиколен отговор под формата на въпрос, който провокира съвестта на отсрещния.

Ако се оплачем, че отсрещният човек се държи пасивно-агресивно, е вероятно той да започне да се държи все едно ние сме проблемът, а той е неразбраната жертва на нашата фрустрация. Но това не означава, че пасивно-агресивният е лош човек. Всъщност, често такива хора са добри – толкова добри, че не искат откровено да налагат нуждите и вижданията си върху другите. Те се опитват да избегнат конфликт, но за съжаление, все пак предизвикват неприятни усещания.

Най-добрият начин за справяне с пасивната агресия към нас е да издигнем “огледало”. Позволете на пасивния агресор да види собствените му цели, приоритети и нужди. Бъдете мека и рефлективна повърхност, която помага осъзнаването на прикритата добронамереност.

Прикритата добронамереност може да се разкрие чрез спокоен въпрос. Например, на пасивно-агресивният коментар “Наистина ли ще оставиш чашата си там?”, попитайте “Какво имаш предвид?” Този обикновен въпрос е като огледало. Често техният отговор може да е избягващ като “Остави, няма значение”. Как да постъпим тогава? Опишете спокойно ситуацията. Например: “Оставям чашата си на масата, защото планирам да си сипя още вода след малко. Бих искала да не използвам няколко чаши за вода в кратък период. Не съм сигурен как по друг начин да не събира ненужно много съдове за миене.” Забележете, че началото не съдържа обвинение, а описва факти. Последващата част съдържа желанията и причините за ВАШЕТО поведение. Опитайте се да задържите вниманието върху Вас и се опитайте да не бъдете и Вие пасивно-агресивни. Попитайте какви алтернативи и компромиси могат да се направят за в бъдеще.

Както виждаме – основните направления са яснота и спокойствие. Тези две неща, с които пасивната агресия трудно се справя, но силно желае. И нека запомним – хората сме еднакви по същност. Всички изпитваме затруднения с комуникацията от време на време, но по различни механизми. Анима Център предлага индивидуална подкрепа в трудни ситуации като пасивна агресия у дома, на работното място и сред останалите.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари