БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Христо Кралев: Хемороиди

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

маг. фарм. Христо Кралев

АПТЕКА 36.6 УЕСТ ПАРК

Маг.фарм. Христо Кралев е завършил фармация в Медицински Университет-Пловдив. Притежава близо 10 годишен опит в практикуването на специалността. Преминал сертифицирани курсове по Шуслерова терапия. 

Хемороидите засягат около 50% от населението. В областта на ануса са разположени кръвоносни съдове, които представляват хемороидални възли. Нарушението в работата на тези кръвоносни съдове поражда проблема: хемороидалните възли се уголемяват и започват да болят и кървят като следствие – всяко посещение в тоалетната е съпроводено от неприятни, болезнени усещания. При хемороидите се наблюдават 4ри стадия на развите:

Стадий 1 – Хемороид, при който има кървене, но не пада надолу.

Стадий 2 – Хемороид, който пада надолу, след което сам се връща на мястото си. Може да бъде както с кървене, така и без.

Стадий 3 – Хемороид, който пада надолу и не се прибира сам, т.е. трябва да се бутне леко с пръст навътре.

Стадий 4 – Хемороид, който е паднал и не може да бъдат бутнат навътре в ануса. Този последен стадий на влошаване на хемороидите включва тромбозните хемороиди, както и тези, които издърпват доста лигавицата на ректума през ануса.

Хемороидите според тяхната локация биват:

Вътрешни Хемороиди

Вътрешните хемороиди се намират във вътрешността на ректума, в началото на ануса. Поради мястото, на което са разположени, няма как да бъдат установени, преди да се увеличат значително. Този вид хемороиди са безболезнени и докато не започнат да кървят, няма как да бъдат открити без преглед от специалист. Кървенето след дефекация е симптом и на други заболявания. Затова е хубаво да се посети съответния специалист, за да се елеминират по-сериозни причини. Има обаче случаи, в които вътрешните хемороиди се смъкват надолу и започват да се подават извън ануса. Ако това се случи, ще ги усетите и видите като влажни, с по-розовиден цвят подутини от заобикалящата ги кожа. В този случай падналите вътрешни хемороиди могат да станат болезнени, тъй като анусът е място наситено с много чувствителни на болка нерви. Обикновено падналите надолу хемороиди би трябвало да се приберат на мястото си сами, но ако това не се случи, можете много внимателно да ги бутнете навътре.

Външни Хемороиди

Външните хемороиди се намират по-ниско от вътрешните, като се образуват подкожно около ануса. Външните хемороиди също могат да пропаднат навън, което обикновено се случва по време на изхождане. Във външните хемороиди често се образуват кръвни съсиреци (наричани още тромби), което може да причини ужасни болки. Това състояние се нарича тромбоза. Тромбозните външни хемороиди могат да изглеждат доста стряскащо, защото цветът им става лилав или син и е много вероятно да прокървят. Това състояние обикновено не е много сериозно, но пък болката от него може да е доста мъчителна. Тромбозните външни хемороиди се оправят от само себе си в рамките на няколко седмици. В случай, че болката е нетърпима, можете да потърсите помощта на специалист, който да отстрани съсиреците от хемороидите. Тази процедура ще премахне болката.

Причини за възникването на хемороиди:

  – Напъване по време на изхождане;

  – Продължително седене на тоалетната чиния;

  – Хроничен запек или диария;

  – Наднормено тегло и затлъстяване;

  – Бременност;

  – Диета, бедна на фибри;

  – Редовно вдигане на тежко с неподходяща техника.

Профилактика и превенция на хемороидите:

Има прости мерки, които могат значително да намалят риска от появата на хемороиди:

– Яжте храни, богати на влакнини. Приемайте повече плодове, зеленчуци, бобови и непреработени зърнени култури. По този начин ще се радвате на по-редовно и лесно изхождане без напъване, което може да стане причина за хемороиди.   
– Пийте много течности, в това число около 2 литра вода и други безалкохолни некалорийни течности (чай и диетични напитки) всеки ден, за да поддържате оптимална консистенция на фецеса.

– Не се напъвайте. Напъването и задържането на дъха при опит за изхождане увеличава налягането в кръвоносните съдове в ректума и може да доведе до поява или влошаване на вече появили се хемороиди.

– Не отлагайте нуждата. Ако отложите отиването по голяма нужда, съществува риск от дехидратация на фецеса и по-трудното му елиминиране впоследствие.

– Движете се! Поддържайте редовна физическа активност. По този начин ще улесните изхождането и ще намалите налягането върху кръвоносните съдове в резултат от продължително стоене или седене. Тренировките също така допринасят за намаляване на телесното тегло, чиито наднормени стойности са рисков фактор за хемороиди.

– Избягвайте продължителното заседяване. Прекарването на дълго време в седнало положение, особено на тоалетната чиния, може да увеличи риска от хемороиди. Затова ви съветваме да ставате регулярно от работното място и да посещавате малката стаичка без телефона си, за кратко и по същество.

– Избягвайте пикантни и люти храни, също така силно ароматни подправки в храната, употребата на алкохолни напитки също е противопоказана.

Лечение

Лечението на хемороиди се определя от сериозността на състоянието. Често пъти не е нужно да се осъществява от медицински лица в болнични условия, а може да бъде приложено от вас самите в комфорта на собствения ви дом след консултация със специалист доктор или магистър-фармацевт.

Леката болка, умерено подуване и възпаление обичайно се повлияват добре от домашно лечение, което включва:

– Прием на повече фибри и течности: това е един от случаите, при които превантивните мерки могат да бъдат лечебни. По-лесното изхождане намалява риска от влошаване на симптомите и дава възможност на тъканите да се възстановят.

– Локални средства: свещички и кремове за хемороиди без рецепта допринасят за намаляване на болката, осигурява противовъзпалителен ефект и оптимизира условията за регенериране на тъканта. Търсете продукти с: хиалуронова киселина, лидокаин и доказани „билки за хемороиди“ като Хамамелис, Невен, Алое вера и Чаено дърво.

– Промивки в седяща водна баня, направена със запарка от Смрадлика и Лайка. Накисвайте засегнатата област в приятно топла вода за 10 до 15 минути 2­3 пъти дневно.

– Орални венотоници (повишава венозния тонус) и вазопротектори (повишава устойчивостта на малките кръвоносни съдове). Това са продукти с Диосмин, Хесперидин, Троксерутин, Процианидолови олигомери. Тези активни съставки са с природен произход и се съдържат в лекарствени продукти за симптоматично лечение на венозно-съдови нарушения (отекли крака, болка, изморени крака) и за симптоматично лечение при остри хемороидални кризи.

– Болкоуспокояващи: ако изпитвате болка, можете да приемате хапчета с парацетамол, аспирин или ибупрофен, декскетопрофен, кетопрофен и др. за ограничен период от време, докато овладеете дискомфорта. Приложени своевременно и адекватно, тези мерки често са достатъчни за облекчаването на хемороидалните симптоми в рамките на седмица. Обезателно отидете на лекар, ако те не ви помогнат да се почувствате по-добре до 7 дни или ако изпитвате силна болка и/или кървене.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари