БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Кои билки и подправки са подходящи при високо кръвно налягане?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,25 oт 5)
Loading...

Високото кръвно налягане е много опасно и трябва да обърнете специално внимание на здравето си. Освен това може да си помогнете и с различни билки и подправки, които да балансират кръвното налягане, за да се чувствате максимално добре. В днешната статия ще ви представим именно тях, за да може да намерите варианти, които да са по-близо до природата!

Най-италианската билка – Босилек

Босилекът е страхотна билка и подправка, която намира приложение в много храни, салати и тестени изделия. Доказано е, че екстрактът от него понижава кръвното, въпреки че е за кратко. Така че, ако имате високо кръвно може да добавяте по малко в някои от основните хранения. Освен това може да го отглеждате дори в малък апартамент, защото лесно може да се го посадите в саксия и да краси терасата ви.

Вкусната и незаменима канела

Канелата е страхотна подправка, която се използва за много сладки ястия в кулинарията, но през последните няколко години се добавя и в някои солени. Освен че понижава кръвното налягане, влияе благоприятно и на кръвната захар. Може да си направите безкофеиново кафе с малко канела, кисело мляко с нея или пък да заложите на вкусна закуска с щипка от подправката.

Кардамонът – Индийското лечение

Определено тази подправка не е за всеки, но когато става дума за помощ при кръвното налягане човек е склонен да експериментира. С нея ще сте много по-близо до Индия и Южна Азия, откъдето идва и самата тя. Установено е, че участници в проучване, които са приемали тази подправка всеки ден в продължение на няколко месеца са понижили кръвното си налягане. Страхотен вариант да сложите тази подправка е в супи и яхнии, независимо дали ще е на зърна, или прах.

Лененото семе в борбата с високо кръвно

Справя се отлично с понижаването на кръвното налягане. Лененото семе също се грижи и за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, намалява холестерола, както се грижи и за глюкозния толеранс. Може да го използвате в абсолютно всичко, експериментирайте с ястия, смутита и шейкове.

Чесънът – истинско богатство

Интересно е, че чесънът понижава кръвното налягане, но и позволява кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват, което кара кръвта да има по-свободно движение. Може да правите различни разядки, да го слагате в солени ястия, тестени изделия, супи, а може и да го консумирате суров.

Джинджифилът – свеж и лечебен

Джинджифилът е много по-известен като метод за подобряване на имунната система, но той отпуска и мускулите на кръвоносните съдове, което води до намаляване на кръвното налягане. Страхотен е в комбинация с мен и лимон, може да го слагате в напитки, дори и само във вода. Комбинирайте го с печени картофи, супи, зеленчукови супи и ястия, както десерти и чай.

Глог – билката от Китай

Традиционно тази билка се е използвала в Китай в продължение на хиляди години. Истински лек за високото кръвно, като се грижи за цялата сърдечно-съдова система, бори се с образуването на съсиреци и подобрява кръвообръщението. Страхотен е като течен екстракт или билка, с която да направите страхотен, ароматен и вкусен чай.

Семената от целина, билка от Китай

Целината се е използвала в Китай, за да може да ароматизира супите и ястията там. Но не след дълго се разбира, че влияе страхотно при високо кръвно налягане. Може да правите различни сокове, ястия и салати, в които да поставяте целината. Скоро ще се убедите в ценните й вещества!

Лавандулата – успокоява и се грижи за кръвното

Маслото от лавандула е истински ценно и освен в много парфюми се използва за релаксация и грижа за кръвното. Листата й могат да се използва в кулинарията, както тези на розмарина. Понижава кръвното и се грижи за спокойния ви ден.

Котешки нокът – Традиционната китайска билка
Тя е много по-непопулярна от предните, но пък е страхотна при много проблеми. Освен че понижава кръвното, се използва при хипертония, неврологични проблеми със здравето и цялостна грижа за тялото. Страхотна билка, която може да се приема дори като добавка на здравословното хранене. Всяка една от тези билки е страхотно да присъства в ежедневието ви независимо дали имате високо кръвно, или просто искате да помогнете да имунната си система. Комбинирайте всяка от подправките и билките със здравословна храна, достатъчно чиста вода и повече активности.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари