БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да намалим напрежението и умората в очите? – съвети от Д-р Миревска, офтамолог

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Бихте ли се представили?

Д-р Илка Миревска, специалист офталмолог, с дългогодишен опит в болничната и доболничната помощ. Голяма част от практиката ми е преминала в Очна клиника към УМБАЛ „Св.Анна“, София. От 7 години работя в МЦ „Блокс“, Бизнес парк, София.

С какви пациенти най-често работите и с какви проблеми най-често се срещате?

Работя основно с млади хора, чиято работа е локализирана зад компютър, в затворени помещения, на изкуствено осветление. Всички тези фактори са предпоставка за последващите оплаквания, които споделят пациентите. Коментарите са свързани с усещане за умора в очите, замъглено зрение, чувство на парене, сухота, зачервяване. С времето споменатите оплаквания стават хронични. Основен проблем в тези случаи е неспазването на правилата за хигиена на зрението.

Какво бихте ни посъветвали, за да намалим напрежението и умората в очите?

Съветвам осигуряването, при възможност, на по-балансиран режим на работа – с почивки навън, а не в стайна обстановка, ограничаване на изкуственото осветление, прием на достатъчно вода. При работа с компютър е препоръчително да се спазва определена хигиена на работа –  да не се работи повече от 45 минути без прекъсване, да се направи пауза и освен раздвижването на тялото от принудителната поза да се “раздвижи” и зрителният апарат, който е бил фиксиран в монитора. Важно е също така да се опитваме да мигаме, колкото се може по-често, когато окото е фокусирано в процеса на четене например, мигаме по-рядко, а това води до по-бързо изсушаване на слъзния филм и създава усещане за сухота и дразнене в очите. Добър начин за профилактика са упражненията за гимнастика на очите. Едно лесно и популярно упражнение е да погледнете и фиксирате обект в далечината, след това да повторите с обект или предмет в близост. След това със затворени очи движете очите нагоре, надолу, наляво и надясно, по този начин тренирате мускулите. Препоръчвам силно използването на овлажняващи капки за очи, които да възстановяват нарушения слъзен филм. Като обща профилактика препоръчвам приема два пъти в годината на продукти съдържащи лутеин, витамини и минерали.

Кои са продуктите, на които най-често се доверявате във връзка с очното здраве?

Доверявам се на Допелхерц® актив Капки за очи + Хиалурон 0,2%. Убедила съм се, че осигуряват комфорт, успокояват зачервяването, покриват роговицата и конюктивата и намаляват усещането за сухота. Съдържат висока концентрация на хиалуронова киселина и хипромелоза, важни за възстановяването на слъзния филм. И двете молекули са известни с високата си хигроскопичност и хидратиращите си свойства. В състава има растителни дестилати от лайка, алое вера, шипка и черна боровинка, които облекчават умората и зачервяването. Друг голям плюс на този продукт е дългият срок на годност – до 3 месеца след първоначалното отваряне и то без наличието на консерванти. Удобни са дори за пациенти, които в ежедневието си използват контактни лещи. Препоръчвам Допелхерц® актив Витамини за очи + Черна боровинка, предвид  балансираните комбинации от естествени съставки – лутеин, зеаксантин, екстракт от черна боровинка и антиоксиданти. Продуктът осигурява силна протекция на макулата и ретината. Лутеинът и зеаксантинът са естествени каротеноиди, които нормално се намират в ретината и според изследванията имат силни антиоксидантни свойства. Витамин А е много важен за поддържане на нормално зрение, като подпомага приспособяването на окото към светло и тъмно. Цинкът участва в метаболизма на витамин А и подкрепя нормалната зрителна функция.

Има ли други продукти Допелхерц®, с които работите?

Препоръчвам Допелхерц® актив Магнезий + Витамин С+Е при упорити клепачни спазми и защото благодарение на витамините С и Е се намалява усещането на умора, а магнезият спомага за преодоляване на неприятните усещания от спазмите или както обичайно пациентите ги описват “играе ми клепачът”. Комбинираните витамини Допелхерц® актив А-Я в ДЕПО таблетка, също препоръчвам в практиката си, тъй като харесвам богатия състав от витамини, минерали и микроелементи, който е съчетан с 1500 µg лутеин в подкрепа на зрението.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари