БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Христо Кралев – Тестостерон, да бъдеш и да се чувстваш отново на двайсет

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...
rpt

маг. фарм. Христо Кралев

АПТЕКА 36.6 УЕСТ ПАРК

Маг. фарм. Христо Кралев е завършил фармация в Медицински Университет-Пловдив. Притежава близо 10–годишен опит в практикуването на специалността. Преминал сертифицирани курсове по Шуслерова терапия.

____________________________________________

При мъжете нивата на тестостерон постоянно намаляват след 20-годишна възраст с тревожен бърз спад. От високите 900 нг (нанограма/децилитър) до около 200 нг – което е удивителен спад на тестостероновите нива.

Когато говорим за нормални нива на тестостерон за мъжете, няма строго определена цифра, но обикновено се приема, че нормалните нива на тестостерон при мъжете са 600 нанограма. Тези нива биха имали невероятен ефект върху мъжкото тяло, включително:

– подобряване на либидото;

– подобряване на ерекцията;

– по-бързо изграждане на мускулите;

– изчистване на упорити мазнини;

– по-високи енергийни нива;

– подобряване на настроението;

– предотвратяване на затлъстяването (и предпазване на сърдечната система по този начин).

Нормалните тестостеронови нива биха осигурили безгранична енергия, сексуален апетит и подобрено отношение към живота! Не само това, но и ще може да консумирате различни храни, без да се притеснявате за излишните килограми.

Кои са общите признаци и симптоми на нисък тестостерон при мъжете

  1. Проблеми с ерекцията.

Ниският тестостерон може да причини умора и промени в настроението. Може да затрудни получаването или поддържането на ерекция. Тестостеронът стимулира тъканите на пениса да произвеждат азотен оксид, който започва няколко реакции, които водят до ерекция. Ако нивата на хормона са твърде ниски, мъжът може да не успее да получи ерекция.

Други фактори, които могат да причинят еректилна дисфункция:

– пушене

– проблеми, свързани с щитовидната жлеза

– висок холестерол

– стрес или безпокойство

– консумация на алкохол

– диабет

– високо кръвно налягане

2. Намалена костна плътност.

Тестостеронът помага да се произвежда костна тъкан и да се поддържа обемът на костите. Ниският тестостерон може да доведе до намаляване на този обем, което може да направи костите по-податливи на фрактури.

3. Намаляване на размера на тестисите.

Мъжете с нисък тестостерон може да забележат намаляване на размера на тестисите, което не е свързано с ниски температури. Скротумът може също да се чувства по-мек от обикновено.

4. Намаляване на количеството сперма.

Спермата е течността, която съставлява по-голямата част от мъжкия еякулат. Този вид течност помага на сперматозоидите да се придвижат към яйцеклетката. Тестостеронът помага да се стимулира производството на сперма, а намалените нива на сперма могат да показват намаляване на тестостерона. Това също може да доведе до проблеми с плодовитостта.

5. Трудности със съня.

Мъжете с нисък тестостерон може да имат затруднено заспиване. Много мъже с нисък тестостерон също имат сънна апнея. Това потенциално тежко разстройство кара човек временно да спре да диша, което може да наруши съня.

6. Понижено сексуално желание.

Мъжете с нисък тестостерон често изпитват намаляване на сексуалното желание. Намаляващото сексуално желание се проявява естествено с възрастта, но когато причината е ниският тестостерон, мъжът ще забележи значително намаляване на желанието за секс.

7. Намалена мускулна маса.

Тестостеронът играе роля в развитието на мускулна маса и намалените нива на хормона могат да доведат до значителна загуба на мускулна маса.
8. Горещи вълни.

Докато много хора свързват горещите вълни с нивата на естроген, които се колебаят по време на менопаузата, ниските нива на тестостерон също могат да причинят този симптом.

9. Ниски енергийни нива.

Ниският тестостерон може да доведе до намалени нива на енергия и умора. Те могат да се изпитват дори след адекватна почивка или може да се развие намален интерес към упражнения или движение.

10. Увеличаване на телесните мазнини.

Намаляването на тестостерона може да доведе до увеличаване на телесните мазнини. В някои случаи мъжете с дефицит на хормона развиват гинекомастия, която причинява увеличаване на гърдите.

11. Промени в настроението.

Някои данни сочат, че мъжете с ниски нива на тестостерон вероятно ще изпитват липса на фокус, раздразнителност и депресия.

Вече разбрахме, че възрастта или генетичните разлики могат да повлияят на нивата на половия хормон, но много от всекидневните ни избори и навици също могат да понижат тестостерона. Ето какво понижава нивата на половия хормон:

  • СТРЕС

Когато тялото е натоварено, то освобождава кортизол, наричан още „хормона на стреса“. Кортизолът доказано намалява нивата на тестостерон в организма.

  • АЛКОХОЛ

Алкохолът е враг на половия хормон. Твърде много алкохол (особено редовно консумиран) може да доведе до сериозен спад на тестостерона.

  • ВРЕДНА ХРАНА

Доказано е, че храненето с нездравословна храна намалява тестостерона.

Разбрахме до тук от какво намалява тестостерона и какви са последиците от това, нека сега да разберем как да го повишим и поддържаме във възможно най-здравословни нива.

Чрез здравословно хранене

1. Направете оценка на физическото си състояние

Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от основните причини за ниски нива на тестостерон. Метаболизмът продължава да намалява и да работи по-неефективно, ако не се вземат мерки, тъй като тялото произвежда повече ароматаза – ензим, който се свързва с молекулата на тестостерона и структурно го превръща в друг хормон – естрадиол. Експерти споделят, че първият признак, по който отсъждат дали човек има сериозен проблем с хормоналните си нива, е именно наднорменото тегло.

2. Избягвайте прекалено преработени и готови храни

Както споменахме, излишното тегло и затлъстяването са честа причина, която води до по-ниски нива на тестостерон. Промяната в хранителните навици е едно от най-добрите неща, които може да направите, за да постигнете по-оптимални нива на хормона, но и да се предпазите от различни заболявания като сърдечно-съдови и диабет.

3. Консумирайте храни, в най-близкото им естествено състояние (доколкото е възможно)

Има се предвид ограничаването на храни с излишна захар, транс мазнини, хидрогенирани мазнини, консерванти и други – съставки, добавени изкуствено към храни и напитки.

Опитайте се да включите повече:

  • Чисти и качествени меса, риба
  • Зеленчуци и умерено количество плодове
  • Комплексни въглехидрати като ориз, картофи, овесени ядки
  • Сурови ядки и семена
  • Нерафинирана мазнина като зехтин, шарлан, кокосово олио

4. Приемайте здравословни мазнини

С ползи за нивата на тестостерона се свързват най-вече омега 3 мастните киселини.

Могат да бъдат открити в яйца (жълтъка), водорасли, мазна риба, миди, както и в растителни източници като ленено семе, коноп, орехи и др.

Няколко жълтъка на ден (2-4) са достатъчни, за да се набави необходимото количество холестерол, който от своя страна е важен изграждащ блок за направата на тестостерон. Приемът на омега 3 мастни киселини като хранителна добавка е лесен и достъпен начин да добавите повече от ценните мазнини и да подобрите здравословното си състояние.

Чрез промени в начина на живот

1. Не пропускайте съня през нощта

Препоръчва се да имате 7-8 часа сън на нощ. Недостигът на сън може да понижи нивата на тестостерона с около 10%. Недоспиването също може да направи загубата на излишни килограми и горенето на мазнини по-трудно. Една от причините е, че докато спим дълбоко (над 4 часа) се синтезира най-голямо количество хормон на растежа. Една от функциите на хормона е свързана с поддържането на здравословно тегло и изгарянето на мазнини.

2. Бъдете активни

Повече активност и по-малко седене на едно място, може да подейства благоприятно върху хормоните, да редуцира стреса и да доведе до загуба на излишни килограми в дългосрочен план. Имат се предвид ежедневни активности като ходене до магазина пеша или с колело, вместо с кола; взимането на стъпала, вместо асансьор или ескалатор и др.

3. Опитайте се да редуцирате стреса

Малко стрес (подобен на този от физическа активност, спорт и балансирано хранене) е изключително полезен за организма, но постоянното подлагане под напрежение кара тялото да произвежда повече от хормона кортизол, който от своя страна редуцира производството на тестостерон.

Нека повишим тестостерона чрез витамини, минерали и билки

Трибулус Терестрис
Какво точно представлява

Трибулус терестрис е едногодишно тревисто растение, което е известно в традиционната българска медицина с името „Бабини зъби“. Коренът и плодът имат най-високо съдържание на активни съставки – сапонини, белтъчини, феноли, флавоноиди, гликозиди и големи количества витамин C.

Както отбелязахме Трибулусът е богат на сапонини, които са производни метаболитни вещества в растенията. Те са сложно устроени съединения, които са получени от глюкоза. Сапонините в бабините зъби са базирани на стероидния си скелет и затова ги наричат стероидни сапонини. Действието и приложението на билката се дължи предимно на сапониновия състав – по-специално съединението протодиосцин. Той е най-активният сапонин в трибулуса и е доказано, че има свойства за покачване на чиста мускулна маса. В организма той се метаболизира до дехидроепиандростерон, който е предшественикът на тестостерона в нашето тяло.

Основният механизъм на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите, от който се образува тестостерон. При жените регулира женския полов хормон – естроген.
Екдистерон

Екдистерона е активната съставка в екстракта от корените на растението Левзея. Неговата функция в организма е свързана с мускулното възстановяване и растеж, благодарение на покачването на нивата на тестостерон в организма.

Ползи от приема на Екдистерон:

-Стимулира собственото производство на тестостерон в организма;

-Повишава либидото;

-Спомага за растежа на мускулатурата;

-Възстановява организма след интензивна тренировка;

-Стимулира имунитета;

-Действа като адаптоген.

Ектдистерон притежава силни адантогенни свойства, които намаляват нивата на стрес и умора в организма.

Туркестеронът

Туркестеронът е стероид на растителна основа, който най-често се извлича от Аюга Туркместаника. Той расте в района на Централна Азия и главно на територията на Узбекистан. Туркестеронът принадлежи към екдистероидните хормони, чиито свойства насърчават растежа на растения и насекоми, което ги прави считани за анаболни вещества. Сред другите му представители е и малко по-популярният екдистерон. Екдистероидните хормони наподобяват андрогените по своята структура и затова са популярни сред спортистите като заместител на стероидите и като хранителни добавки за подобряване на физическото представяне и на мускулния растеж. В крайна сметка, според съвременните познания именно туркестеронът е най-ефективният от тях. Химичната му структура всъщност е подобна на тази на човешкия тестостерон, който свързваме главно с мъжкото здраве, а също и с мускулния растеж.

Кои са най-популярните ефекти на туркестерона: поддържа здравословни нива на тестостерон и спомага за повишаването им, растеж на мускулна маса, повишена силова издръжливост, по-добро цялостно физическо представяне, подпомага за изгаряне на мазнините и загубата на тегло, зарежда с повече енергия през целия ден повишава устойчивостта към стрес, подпомага мозъчната функция, предоставя защита от депресия, понижава нивата на кръвната захар.

Списъкът с ефектите на туркестерона изглежда много обещаващ. Това обаче са само анекдотични ефекти, които се базират главно на личен опит и предположения. За съжаление, само някои от тях са открити чрез научни изследвания, но това се надяваме, че ще се промени в бъдеще поради ограничения брой проучвания върху туркестерона до момента.

Мака или преуански женшен

Растението в полза на мъжете. То увеличава либидото, но същевременно не ограничава броя на половите хормони. Мака коренът работи върху главната жлеза в мозъка – хипоталамусът. Тя е мозъчният център на половите хормони, който при активиране отделя тестостерон и прогестерон. Така че, когато те се активират и нивата на либидото ви се повишават, нивата на депресия намаляват. Перуанският женшен също така увеличава семенния обем, подвижността и броя на сперматозоидите.

Витамин D е необходим заедно с цинк, магнезий и витамини от група В за образуването на тестостерон и може да повиши качеството на спермата със 74%. Витамините А, С и Е също могат да повлияят положително нивата на тестостерона.

Освен това, витамин D участва в регулирането на нивата на тестостерон чрез инхибиране на ароматазата.

Цинкът е, наред с други неща, необходим за производството на тестостерон и за поддържане на нормалните му нива в кръвта.

D-аспарагинова киселина е аминокиселина, която играе съществена роля в самия процес на производство на тестостерон в тялото.

Сминдухът съдържа стероидни сапонини, които в момента се изследват за техния обещаващ потенциал относно повишаване на нивата на тестостерона. В едно от проучванията е наблюдавано 12% увеличение на общите нива на тестостерон спрямо изходните стойности. В случая с тази билка са необходими повече изследвания, за да се потвърдят нейните свойства.

Ашваганда е билка, за която в редица проучвания е доказано, че има положителен ефект върху повишаването на нивата на тестостерона. В две от тях се споменава, че е в състояние да повиши общите нива на тестостерон с 15 – 40%.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари