БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Борис Стоилов – Най-важното за различните видове аборт

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (23 вота, средно: 1,17 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов

Център по майчино-фетална медицина

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив и преподавател в Медицински Университет-Пловдив. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

____________________

Под аборт разбираме прекъсване на бременността преди плода да е достигнал жизнеспособност. За аборт се говори до 24-та гестационна седмица, а след този срок става въпрос за преждевременно раждане.

Абортите могат да са спонтанни (да не са предизвикани от медикаменти или медицински процедури) или аборти по желание. Абортът по желание се извършва след настояване на пациентката за прекъсване на бременността по лични причини. Освен този тип аборт може да има и аборт по медицински индикации. Последният вид се извършва при наличие на тежки аномалии на плода или застрашаващи живота и здравето на бременната жена състояния – тежка преекламсия (усложнение през втората половина на бременността съпроводено с високо кръвно налягане, протеин в урината, отоци, нарушено зрение, сърдечни, чернодробни, бъбречни и мозъчни нарушения), тежък хиперемезис (ексцесивно повръщане по време на бременността), тежък диабет и т.н. Тези усложнения се срещат изключително рядко в настоящето, благодарение на адекватните грижи за бременните и достъпните здравни услуги в България.

Абортите протичат в няколко фази и основните оплаквания са кървене от гениталиите и болки ниско в корема. Кървенето може да е слабо или по-обилно. Важно е да се знае, че има поредица от причини, които могат да доведат до вагинално кървене без да са повод за притеснение или да застрашават бременността. Но дори и кървенето да е от матката ние сме наясно, че около 20-30% от бременните жени могат да имат това оплакване в началото на бременността. Болката ниско в корема е друг симптом, но само и единствено, ако е ниско долу в корема и е по средата, над срамната кост. Болка, която е по-високо, отстрани и т.н. не е повод за притеснение за аборт. Разбира се, че всяко кървене и болка трябва да бъдат „разследвани“ от вашия акушер-гинеколог и то навреме, в рамките на няколко часа.

Според мен е важно да се подчертае, че около 10-15% от ранните бременности завършват с аборт до 12-13г.с., след което риска пада до 2-3%. Защо е така? Една от основните причини за аборт в първите три месеца на бременността са тежки хромозомни и генетични мутации, които са несъвместими с живота. В този момент „майката природа“ взима превес и предизвиква аборт. Именно заради това във Великобритания не дават съществено лечение на пациентки със застрашаващ аборт. Единствено дават болкоуспокояващи средства като парацетамол. В България сме по-агресивни и лекуваме всяка една жена с различни медикаменти, за да запазим бременността. Едва ли някои от тези модели е съвършен, но и в двата случая има позитиви и негативи.

Абортите след 12-13 г.с. са много по-малко, а и причините за тях са различни. Сред най-честите причини са недостатъчност на маточната шийка да задържи бременността. Причините могат да са както вродени, така и поради различни медицински интервенции върху шийката – предишни оперативни аборти, конизация (изрязване част от шийката заради рак), разкъсвания на шийката от предходни раждания и т.н. При такива състояния е важно да дадете пълна и точна информация на наблюдаващия ви лекар, за да могат да се вземат съответните превантивни мерки. Това е и една от причините да се извършват вагинални прегледи с пръсти или ехограф. Вие трябва да знаете, че тези прегледи са безопасни за вас и вашата бременност. Неправилното разбиране и разпространение, че вагиналният преглед е опасен е абсолютно непрофесионално и неетично. Само лекар със знания, умения и последователно мислене и действия е наясно с важността за извършването на всяка една процедура и изводите от нея.

За лечението при абортите няма да говоря, защото както споделих по-горе има разнопосочни мнения. Аз съм на мнение, че трябва да се търси „златната среда“ и да се оптимизира лечението, не с повече медикаменти, а с повече знания и умения. За щастие имаме много добри ехографи, които могат да открия аномалии още в много ранни етапи на бременността. Високата резолюция, 3D и 4D-ехографите обаче не могат да поставят сами диагнозата. Според мен е важно да се поинтересувате къде и колко дълго вашия лекар се е обучавал на тези технологии. Сами разбирате, че курсове за 2-3-7 дни са абсолютно недостатъчни и само демонстративни, но не и практически използваеми, поради голямото разнообрази на аномалии, техники на диагностициране и поведение.

Има аборти, при които или няма плод или той е загинал, но е все още в матката. Това състояние го наричаме Missed abortion. В такъв случай плодът, плодният сак и плацента трябва да се евакуират от матката. Това може да стане по три метода:

  • Експектативен метод – при него чакаме това да се случи по естествен начин без намеса от медицинския екип. Почти не се практикува в България. Той е продължителен и с неочакван край, като може да има задържани плодни части, което да наложи извършването на хирургичен метод.
  • Медикаментозен метод – при него се използват медикаменти, които да предизвикат контракции и изчистване на матката. От скоро навлиза в България, често използван в Западна Европа. Този метод може да отнеме дори и седмица до пълното изчистване на матката. Има риск от непълното изчистване и налагане на използването на хирургичен метод. При използването на медикаменти кървенето е по-обилно. Предимство пред хирургическия метод са липсата на усложненията от манипулацията.
  • Хирургичен метод – най-често употребяван в България. Този метод е едноетапен. Пациентката се приспива и чрез хирургическа техника се премахва бременността. Самата манипулация трае 15-20 мин. След съответната подготовка в клиниката, жената се приспива с пълна упойка, родовия канал се разширява и с вакуум система се изпразва матката. Пациентката се оставя под наблюдение за 2 часа, след което може да се прибере вкъщи. Рядко тази манипулация може да доведе до обилно кървене; перфорация на матката, налагаща отворена коремна операция; инфекции; неправилни маточни кръвотечения; стерилитет и т.н.

Лични мотиви за прекъсването на бременността могат да са от различно естество и това е законно да се извърши на територията на България до 12-та гестационна седмица. Личните причини не са повод за дискусия сред медицинските среди и те са съкровена тайна за нашите пациентки, която винаги трябва да се пази. За съжаление има тенденция абортите да се използват като метод на контрацепция. Всеки е наясно с макар и минималните рискове от тази интервенция – инфекции, затруднения или невъзможност за забременяване, нарушен месечен цикъл и т.н. Ето защо всяка полово активна жена трябва да е запозната с различните методи от предпазване от нежелана бременност (методи на контрацепция).

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари