БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Евелина Чанева – Можем ли да сме сигурни, че взимаме правилното решение?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Евелина Чанева

Евелина Чанева е психолог, специалист по ранно детско развитие и сертифициран биофийдбек терапевт. Има интереси и опит във възрастовата, педагогическа и социална психология. Работи успешно с деца и консултира и подкрепя родителите им по въпроси за развитието, емоционална интелигентност и поведенчески особености.

Често ли се хващаш, че говориш повече за проблемите си, отколкото за решенията им? Всеки може да намери решения за ситуациите, които иска да промени, стига да отдели време и да обмисли всички последствия. Лесно се вземат решения, когато не мислим за последствията. Но те винаги идват и често съжаляваме, ако не сме обмислили достатъчно нещата.

Всеки ден сме изправени пред десетки ситуации, в които трябва да вземем решение. Впоследствие разбираме дали тези решения са били правилни. Ако повечето от тях са се оказали правилни, естествената ни нужда да се чувстваме успешни и полезни е задоволена.

Да виждаме добри резултати е най-добрата мотивация, която поддържа увереността ни и ни кара да вървим напред. Малко са хората, които могат да продължат със своята дейност, ако срещат непрекъсната съпротива или последствията постоянно се разминават с очакванията им. При такива обстоятелства човек се демотивира и губи интерес и желание да продължи напред.

Оказва се, че вземането на правилни решения е от съществена важност, а допускането на неправилни носи със себе си многобройни последици с негативен характер. Тогава как да взимаме правилните решения?

Невъзможно е да си гарантираме успех, но има начини да увеличим значително вероятността да тръгнем по успешен път.

Взимай важни решения сутрин – тогава съзнанието ни е необременено, волята, мислите, паметта и преценката са много по-свежи и точни. Дейностите през деня отнемат от концентрацията ни, губим енергия и сме склонни да прибързваме в стремежа си да ни остане повече време за почивка.

Нахрани мозъка си – не трябва да вземаме важни решения на празен стомах или в края на деня, когато сме уморени.

Дай си време – ако имаш сериозни колебания и не можеш да вземеш решение, по-добре е да преспиш една вечер или да отложиш отговора си, докато успееш да вземеш наистина обмислено решение. Дай си време, но не отлагай прекалено дълго!

Често правилните решения не са едностранни. Когато решаваме важен проблем е добре да го погледнем от всички възможни страни. Така ще претеглим плюсовете и минусите на вариантите, които ни се предоставят. Ако не искаме решението ни да е продиктувано от емоции или страхове, трябва да помислим добре преди да действаме.

Съществува техника за взимане на решения, която е проста и много ефективна – квадратът на Декарт. Същността ѝ е да разгледа даден проблем или ситуация чрез отговорите на 4 въпроса.

  Какво ще стане, ако това се случи? Отговорът описва какво получаваш, плюсове от желания резултат.    Какво ще стане, ако това не се случи? Всичко ще остане така, както е било. Припомни си плюсовете от неполучения резултат.
  Какво няма да стане, ако това се случи? Помисли си и опиши какви са минусите за теб от получаване на резултата.    Какво няма да стане, ако това не се случи? Какви са минусите за теб, ако нищо не се промени?  

Защо работи тази техника? Защото в ситуация, която трябва да бъде решена, ние често обмисляме само една позиция: „Какво ще стане, ако това се случи?“ С квадрата на Декарт разглеждаме същата ситуация от различни страни. Това помага да се направи балансиран и осъзнат избор.

Често отлагаме разрешаването на проблемна ситуация, която ни плаши. Това се случва, заради подсъзнателното ни желание да я избегнем. Тогава правим и най-големите си грешки, тъй като действаме прибързано и емоционално. Учейки се да приемаме и изживяваме емоциите си, ние им даваме необходимото пространство и не им позволяваме да пречат на взимането на рационални решения.

Създавайки план за методичен анализ и търсене на отговор означава да срещаме много по-малко трудности, когато се наложи да действаме. Така осъзнаваме, че не можем наистина знаем кое е правилното решение, но добре обмисленото решение винаги ни носи спокойствие и ползи в бъдеще.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари