БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Ани Генчева: За кожните обриви и тяхното лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

През пролетта и лятото броят на хората с обриви по кожата определено се увеличава. Това е сезонът на отпуските, на екскурзиите, на изкушението да се опитат нови храни и напитки, на по-лекото облекло. Тялото е изложено на въздействието на слънчевите лъчи почти през целия ден, а игрите и разходките на открито предоставят възможност за контакт с различни растения и хвърчащи насекоми. Много хора получават обриви след преспиване в хотели и хижи, вероятно от спалното бельо, недобре поддържано или изпрано с неподходящи препарати, при консумация на екзотични или дори традициони храни, като яйца, мляко, месо, риба, морски дарове, житни растения, някои зеленчуци, ягоди, ядки, шоколад, кафе, какао. Причината може да се крие и в полените във въздуха  и цъфтящите растения. Това са така наречените алергични обриви по кожата. Те могат да се проявят като сърбящи, малки или големи пъпки, разположени на групи с или без оток на околната кожа или като зачервена кожа с мехури. Сърбежът допълнително влошава състоянието, като разчесването води до рани и инфектиране.

Алергичните обриви по кожата са различни видове от медицинска гледна точка, но най-общо могат да се разделят на:

  • Контактен дерматит – обрив, причинен от контакт на кожата с алерген или дразнител – при носене на съдържащи никел бижута, дрехи, дезодоранти, парфюми, бои за коса, гримове, дори червилата или при контакт с отровен бръшлян, дъб, смрадлика. Проява на контактен дерматит могат да бъдат и различните ухапвания от пчели, оси, комари, облазвания от гъсеници, бълхи и паяци. Промените по кожата са многообразни: зачервяване, оток, възелчета, мехурчета, ерозии, корички, люспи, разположени най-често по дланите, лицето и крайниците. Болните се оплакват от сърбеж и локална болка. Ако имате контактен дерматит, помислете си за възможните алергени, с които сте имали досег последните два-три дни, а не само в деня, когато се е появил обривът. След като установите причината, най-добрият начин за облекчаване на симптомите е да ограничите повторен досег.
  • Атопичен дерматит е хроничен възпалителен обрив, особено чест при децата. Наблюдават се червени или виолетови, сърбящи петна, най-често в областта на лицето, врата или ръцете. С течение на възрастта симптомите на атопичния дерматит обикновено намаляват, а при някои хора обривите в зряла възраст изчезват.
  • Екземата е кожен обрив, характеризиращ се с удебелена, зачервена, суха и лющеща се кожа. Някои форми на екземата са с възпалени червени петна, от които понякога се отделя бистра течност.
  • Уртикарията  е най-често срещаният кожен обрив. Засяга хора във всички възрасти и е специфичен вид обрив, който започва внезапно и е изключително сърбящ. Могат да се наблюдават малки подутини или подобни на ухапване от комар пъпчици, които се разполагат по гърба, гърдите, крайниците, лицето – клепачите, устните, а така също и по лигавицата на устата, ларинкса и фаринкса. При последните локализации, ако не се вземат навреме мерки, може да се получи задушаване.  Най-чести алергени са хранителните продукти – яйца, месо, риба, ягоди, шоколад и др.; на второ място по честота се нареждат лекарствените средства.
  • Слънчевата алергия е все по-често срещана напоследък и се проявява със сърбящ обрив по откритите, изложени на слънчева светлина, части на тялото.

Основен принцип на лечението при кожни обриви е стремежът за елиминиране на алергена, провокиращ заболяването, и спазване на подходяща диета. Локалното лечение  (намазването) върху кожата започва с антихистаминови мехлеми. Те са достъпни, лесни за употреба, не водят до странични оплаквания и се продават в аптечната мрежа без рецепта. За външно приложение върху кожата при обриви много добър ефект има лекарството Дермодрин® маз. Активната му съставка diphenhydramine hydrohloride има изразено противосърбежно, болкоуспокояващо и охлаждащо кожата действие и намалява образуването на алергични отоци. Дермодрин® се намазва лесно, не зацапва дрехите и успокоява сърбежа и болката скоро след нанасянето, а действието му продължава 2-6 часа. Дермодрин® маз  може да се използва при всички форми на алергични обриви по тялото. Независимо дали ще прекарате почивката си на планина или на море би било добре да се снабдите предварително с подходящ антихистаминов медикамент, особено ако с Вас има и деца, които са по-уязвими и податливи на различни кожни обриви.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари