БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

доц. д-р Лилия Зисова, дм: 8 факта за фотозащитните продукти

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Доц. д-р Лилия Зисова, дм е член на академичния колектив на Катедрата по Дерматология и Венерология към Медицински Университет Пловдив. Членува в Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) и в Българско Дерматологично Дружество (БДД). Работи с пациенти в Медицински Център “Дермавижън”  (гр. Пловдив, бул. „Шести Сепмември“ 54) след предварително записване на тел. 0879442772. 

___

  1. Нов летен сезон, нов слънцезащитен продукт

Ако обърнете внимание на надписите на опаковките на фотозащитните продукти, ще забележите, че на тях има маркировка да се ползват до 6 или 12 месеца след първоначалното отваряне. Това е така, защото някои слънцезащитни филтри вътре в тях губят част от ефикастността си след продължителен контакт с въздуха. При нанасяне на фотозащитен крем 6 или 12 месеца след отварянето му (в зависимост от маркировката на конкретния артикул) рискувате не само да получите по-ниска степен на слънцезащита от обозначената, но и кожна реакция.

2. SPF не обозначава процентната слънцезащита

SPF (Sun Protection Factor) факторът се отнася единствено и само към защитата от UVB лъчите, които са отговорни за хващането на тен, изгарянето на кожата, синтеза на витамин D и развитието на рак на кожата. Но цифрата след SPF не се отнася към процентната защита от UVB лъчите. SPF е времеви фактор, който индикира забавянето на появата на изгаряне при идеални условия. Реално SPF 15 предпазва кожата от 93% от UVB лъчите, SPF 30 – от 97%, а SPF 50 – от 98%.

3. UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата в сравнение с UVB.

Те са отговорни за фотостареенето на кожата, соларните алергии, образуването на кафяви петна и развитието на рак на кожата. За разлика от UVB лъчите, UVA преминават през облаците и стъклата.

Ако на опаковката на даден фотозащитен продукт има обузначен надпис UVА, заграден в кръг, това означава, че предоставената UVA защита е минимум 1/3 от описания SPF фактор. Всъщност това в знак, въведен от Европейската Комисия, за да гарантира достатъчна UVA защита в козметичните продукти.

4. Синята светлина причинява хиперпигментации и преждевременно стареене на кожата.

Синята светлина е част от видимия спектър и може да бъде разпозната от човешкото око. Докато ултравиолетовата светлина уврежда ДНК на клетките директно, синята светлина унищожава колагена чрез оксидативния стрес. Всички дигитални устройства (екрани на компютри, таблети, телефони, телевизори) и бяло-синьо изкуствено осветление (например, в моловете) са източници на синя светлина.

На козметичните продукти е описано на опаковката, че предпазват от синя светлина, освен от UVA и UVB. Имайте предвид, че минералните слънцезащитни продукти задължително предпазват от синия спектър на светлината, дори това да не е специално обозначено.

  1. Повечете хора нанасят прекалено малко слънцезащитен продукт.

Измерванията на слънцезащитните препарати в клинични условия се провеждат при нанасянето на 2мм слой от козметичния продукт върху кожата и не се изтрива. В реална среда повечето хора нанасят половината количество, изпотяват се, мокрят кожата си и/или се подсушават с кърпа. Затова употребявайте фотозащитен продукт често и обилно – само така ще получите описаната на опаковката слънцезащита.

  1. Може и без бели следи

Белите следи, които оставят някои слънцезащитни продукти, се дължи на веществото титанив диоксид в състава им. Можете да го срещнете по етикетите на козметичните продукти още като титаниев оксид, титаниев пероксид, титаниев диоксид или CI 77891. То е широкоспектърен физичен (неорганичен) слънцезащитен филтър, който предпазва кожата от UVA и UVB лъчите. Той отразява светлината, а не я абсорбира като химичните филтри. Слави се с високата си кожна толерантност и затова е предпочитан от много козметични компании. Най-често се среща при слънцезащитните продукти за деца и при тези за тяло на възрастни.

  1. Различен тип кожа, различни фотозащитни продукти

На пазара има голямо разнообразие от фотозащитни продукти за лице в зависимост от индивидуалните особености. Има специално разработени слънцезащитни кремове за кожа, склонна към акне, кафяви петна, розацея, алергии, чувствителност и др. Също така се предлагат тенирани кремове и пудри в няколко нюанса, които замаскират малки кожни несъвършенства и изравляват тена.

  1. Има фотозащитни продукти, които се грижат за околната среда!

Попадането на слънцезащитни продукти във водната среда оказва влияние върху екосистемите – фитопланктона, зоопланктона и коралите. Нека предпазим кожата си, предпазвайки биоразнообразието на планетата Земя!

На пазара има фотозащитни продукти с научни изследвания в тази посока и с измерено въздействие върху морската вода. Търсете подобен тип информация върху опаковката на продукта! 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари