БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Павел Кръстев: Хранителни навици за здраво тяло и красива усмивка

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 4,50 oт 5)
Loading...

Д-р Павел Кръстев е завършил стоматология в Медицински Университет – Пловдив. Работи основни в областта на имплантологията, естетична стоматология, реставрация на зъби и цялостна проетична рехабилитация на пациенти. Практикува в Дентална Клиника К-ДЕНТ

Хранителните навици и това колко често се храним играят важно роля в постигането и поддържането на здрава усмивка. Бонбоните винаги са били свързвани с появата на зъбен карис, но те не са единствените вредители. Много храни и напитки, особено тези с високо съдържание на захар, отключват развитието на зъбен кариес.

Грижа за вашите венци и зъби

Зъбният кариес се причинява от тънък бактериален филм, покриващ зъбната повърхност. Когато ядете или пиете, бактериите в плаката разграждат захарта и произвеждат киселини, които атакуват зъбния емайл. Лепливостта на плаката задържа бактериите в контакт със зъбите дълго време след като сте прилкючили с храната. При многократно и продължително излагане на тези киселини емайлът в крайна сметка се разгражда и се образува кариес.

Ето защо е важно да почиствате зъбите си с четка два пъти дневно и да почиствате между зъбите веднъж на ден с конец или междузъбна четка. Ако плаката се натрупа венците се възпаляват и започват да кървят. С напредване на процеса меките и твърдите тъкани, поддържащи зъбите, се разрушават и увеличава риска от загуба на зъби.

Трябва да посещавате редовно вашия денталния лекар за обстоен преглед и професионално почистване на зъбите.

Хранителни навици и дентално здраве

Внимателно отношение към вашите хранителни навици може да намали риска от развитие на кариес. Честото похапване или пиене на съдържащи захар напитки, като сокове, газирани напитки, дори и подсладени води създава среда за гниене, защото зъбите са изложени неколкократно на киселинни атаки.

Хранителни навици за здраво тяло и красива усмивка

Редовното следене на количеството на захарта в диетата ви, може да помогне да защитите вашата усмивка. Плодовете и зеленчуците съдържат естествени захари, докато други храни съдържат добавени захари. Можете да намалите риска от развитие на кариес чрез ограничаване на храните с добавена захар в диетата си. Също така, яжте сладкиши като част от основното хранене, а не между отделните хранения. Слюнченият поток се увеличава повече по време на основното хранене, отколкото в периода между храненията. Слюнката помага като намалява действието на киселините, причиняващи кариес и изплаква частиците от хранителни остатъци в устата.

Дъвките също стимулират слюнчения поток. Увеличеният поток добавя калций и фосфат в слюнката, които помагат за укрепване на зъбния емайл. Дъвченето на дъвка без захар в продължение на 20 минути след хранене може да помогне за предотвратяване на кариес.

Балансирана диета

Балансираната диета е важна, за да се запази цялостното ви здраве. Препоръчваме да изберете комбинация от храни от следните групи:

  • плодове и зеленчуци, особено тъмно зелени или оранжеви такива;
  • храни, направени от пълнозърнести продукти, като пълнозърнест хляб, кафяв ориз или овесени ядки;
  • млечни продукти, като например ниско съдържание на мазнини кисело мляко или нискомаслено сирене;
  • боб и месо, като пилешко, риба или крехко говеждо месо.

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари