БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какво представлява биволската коластра?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 3,25 oт 5)
Loading...

Коластрата е първата течност, която се отделя от млечните жлези преди отделянето на кърмата.Тя е много хранителна и съдържа високи нива на антитела – протеини, които се борят с инфекциите и бактериите.

Коластрата насърчава растежа и здравето при кърмачета и новородени животни.  Изследвания показват, че приемането на добавки от биволска коластра може да повиши имунитета, да помогне в борбата с инфекциите и да подобри здравето на чревната система.

Коластрата е важен източник на хранителни вещества, който насърчава растежа и се бори с болестите при кърмачетата, но може да се консумира и през други фази от живота – обикновено под формата на добавки.

Биволската коластра е подобна на коластрата на човека – богата на витамини, минерали, мазнини, въглехидрати, протеини, хормони на растежа и храносмилателни ензими. Добавките от биволска коластра стават все по-популярни през последните години, тъй като те могат да повишат имунитета, да се борят с инфекции и да подобрят чревното здраве.

За направата на такива добавки биволската коластра се пастьоризира и изсушава, и се предлага под формата на хапчета или прахове, които могат да се смесват с течности. Биволската коластра обикновено има светложълт цвят и фин вкус и мирис.

Един оригинален продукт на базата на биволска коластра на българския пазар е Муракол Протект. Продуктът спомага за поддържане на оптимално ниво на имунната система, стимулира издръжливостта и възстановяването на клетките и забавя цялостния процес на стареене на организма.

 

Активните съставки на тази хранителна добавка са:

Имуноглобулини – за укрепване на имунната система и борба срещу вирусни и бактериални инфекции, както и тежки и хронични алергии

Лактоферин – известен със своите анти-възпалителни и антибактериални свойства.

Цитокини – регулират имунната система, притежават антивирусна активност.

Лакталбумини – повишават серотонина, намаляват стреса и нивата на кортизол.

Конюгирана линолова киселина – укрепва имунната система, подобрява анти-катаболните функции, играе ролята на антиоксидант

Лизозими – с високи антибактериални свойства

 

Биволската коластра и нейните ползи за здравето

 

Поддържа здрава имунната система

Биволската коластра е изключително питателна и съдържа повече хранителни вещества от обикновеното мляко. По-специално, тя е с по-високо съдържание на протеини, мазнини, въглехидрати, магнезий, витамини от група В и витамините А, С и Е.

Коластрата е богата на макроелементи, витамини и минерали, претендираните ползи за здравето са свързани най-вече със специфични протеинови съединения, които включват:

Лактоферин. Лактоферинът е протеин, участващ в имунния отговор на организма ви към инфекции, включително тези, причинени от бактерии и вируси.

Хормони на разтежа. Това са хормони, които стимулират растежа. Биволската коластра е особено богата на два хормона, базирани на протеини, инсулиноподобни растежни фактори 1 и 2 или IGF-1 и IGF-2.

Антитела. Антителата са протеини, известни още като имуноглобулини, използвани от имунната ви система за борба с бактериите и вирусите. Биволската коластра е богата на антителата IgA, IgG и IgM.

 

Може да предотврати и облекчи диарията

Съединенията в биволската коластра – особено разнообразието от антитела и протеинът лактоферин – могат да помогнат за предотвратяване на диария, свързана с бактериални и вирусни инфекции. Нещо повече, на кравите може да се направи имунизация срещу специфични щамове бактерии, за да се получи коластра с високо съдържание на антитела, които могат да се борят със специфични инфекции. Тази  коластра се счита за хиперимунна и би могли да бъде ефективна при лечение на някои инфекции при хората, като тези, причинени от Escherichia coli (Е. coli) и бактерии Shigella dysenteriae.

Поддържа добро чревно здраве

Биволската коластра може да укрепи червата и да се бори с инфекциите в храносмилателния тракт.

Както проучванията върху животни, така и върху хора показват, че биволската коластра може да стимулира растежа на чревните клетки, да укрепи чревната стена и да предотврати чревната пропускливост.

Тези благоприятни ефекти вероятно се дължат на лактоферина и хормоните на разтежа, които коластрата съдържа.

 

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари