БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Популярни билки и техните ползи за здравето

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Змийска хурка корен

Змийската хурка (Arum maculatum) има дълга история на медицинска употреба. Плодовете са силно токсични и трябва да се избягват. Коренът съдържа нишесте и е използван по много начини. Някои от терапевтичните приложения на змийската хурка включват:

Облекчаване на симптомите при болки в гърлото

Приема се като хомеопатично лекарство и тинктурата помага за намаляване на подутите лимфни възли.

Диуретик и стимулант

Коренът на змийската хурка едновременно се използва като диуретик и стимулант. Има бързи резултати и не бива да се използва без надзор от обучен специалист.

Локално приложение

За облекчаване на симптомите на ревматизъм се използва мехлем или тинктура от корена. Нанася се външно върху кожата, но предвид изключителната токсичност на растението, това трябва да се направи с голямо внимание и първо да се потърси професионален съвет.

Традиционна употреба и ползи от змийска хурка

Коренът на змийската хурка е диуретично, отхрачващо и силно очистващо средство.

• Намачкано прясно растение може да се прилага външно при лечение на ревматична болка.
• Течност от сварената му кора може да се използва за третиране на диария.
• Хомеопатичното лекарство се приготвя от корена и листата.
• Използва се при възпалено гърло.
• Хомеопатична тинктура се приготвя от растението и неговия корен, който се оказва лечебен в разредени дози при хронична болка в гърлото с подути лигавици и пресипналост, както и при възпалено гърло.

Дозиране на змийска хурка

Подходящата доза змийска хурка зависи от няколко фактора, като например възраст, както и общо здравословно състояние на потребителя. Имайте предвид, че естествените продукти не винаги са непременно безопасни и дозировките могат да бъдат важни. Не забравяйте да следвате съответните указания на етикетите на продуктите и се консултирайте с вашия фармацевт или лекар или друг медицински специалист, преди да използвате.

Исландски лишей

Исландският лишей е симбиотична асоциация между водорасли и гъби и расте изобилно в Исландия, откъдето идва и името му. Растението принадлежи към семейство растения Parmeliaceae и е изобилно в арктическите и планинските райони на северните страни. Среща се в планините на Северен Уелс, Северна Англия, Шотландия и Югозападна Ирландия.  Растението се среща по влажни места, обикновено върху скали и кората на дърветата, особено иглолистни дървета, пустини, дюни, крайбрежни равнини, блата, ливади и скални пукнатини. Расте във влажна или суха среда сред мъхове или на открито.

Ползи от исландския лишей

Кашлица / Простуда / Бронхит

Основните химически съединения, открити в исландския лишей, са големи количества вид нишесте, наречено лихенин. Когато това съединение се вари, то се превръща във вещество, наподобяващо слуз, което е особено успокояващо за раздразнените лигавици, които покриват дихателните пътища и носните проходи. Също така съдържа сложни полизахариди, които имат имуностимулиращи ефекти и е особено полезен за успокояване на сухата кашлица. Освен това е мощен антибиотик, който се бори с бактериите и вирусите.

Здраве на храносмилателния тракт

Исландският лишей е горчива билка – той стимулира храносмилателните ензими и подобрява способността на организма да абсорбира хранителни вещества, докато сам по себе си е високо питателна храна.
Гореспоменатото високо съдържание на слуз също упражнява своето успокояващо действие в храносмилателния тракт и червата, което помага за облекчаване на симптомите на гастрит, стомашни язви и хронични храносмилателни смущения. Също така е полезен при лечение на храносмилателни разстройства, причинени от паразити.

Традиционни употреби и ползи от исландския лишей

• Исландският лишей се използва от древни времена като средство против кашлица.

• В съвременното билколечение исландсият лишей е високо ценен за своите силно антибиотични и успокояващи действия, като се използва особено за успокояване на лигавиците на гръдния кош, за успокояване на суха и пароксизмална кашлица.

• Исландският лишей има едновременно успокояващо и горчиво тонизиращо действие в червата – комбинация, почти уникална сред лечебните билки.

• Цялото растение е силно антибиотично, силно успокояващо, хранително и тонизиращо средство.

• Отличен е, когато се използва вътрешно при лечение на хронични белодробни проблеми, дизентерия, хронични храносмилателни смущения (включително синдром на раздразнените черва и хранително отравяне) и напреднала туберкулоза.

• Външно се използва при лечение на циреи, вагинални секрети и импетиго.

• Някои хора прилагат исландски мъх директно върху трудно зарастващи рани.

• Може да стимулира апетита и стомашната секреция.

• Успокояващото му действие е полезно при състояния като гастрит и стомашна язва.

• Традиционно се използва за облекчаване на симптоми на повръщане, причинени от дразнене и възпаление на стомаха.

Медуница (лист)

Медуницата е тревисто вечнозелено растение от рода Pulmonaria, принадлежащо към семейство Boraginaceae. Медуницата е растение, което се използва по целия свят за различни дихателни заболявания, включително кашлица, настинки, бронхиална детоксикация и катарални проблеми.

Ползи за здравето

Медуница е традиционен билков препарат с широк спектър от възможни ползи за здравето. Използва се най-вече за лечение на дихателни нарушения като кашлица, бронхит и астма. Няколко от популярните му ползи за здравето са:

Помощ при дихателни проблеми

Използва за лечение на белодробни заболявания като кашлица, грип, катари, пресипналост, настинка, астма и дори туберкулоза. Твърди се, че билката има антибиотичен ефект срещу гръдни инфекции.

За по-добро храносмилане

Храносмилателното здраве е от първостепенно значение за цялостното ви здраве и благосъстояние. Много хора страдат от храносмилателни проблеми като подуване на корема, запек, болки в стомаха, но в природата има достатъчно добри и ефективни лекарства.
Пиенето на успокояваща чаша чай от медуница също може да помогне за облекчаване на редица храносмилателни и стомашно-чревни проблеми, включително лошо храносмилане и диария. Медуницата има леки диуретични свойства, които могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта при подуване на корема от натрупване на излишна вода.

Здрава кожата

Тъй като всички знаем, че белият дроб е богат източник на естествени антиоксиданти, той може да играе много важна роля, за да помогне на кожата ви да остане по-силна и по-млада, но това не е всичко. Медуницата също може да се прилага локално върху кожата, за да помогне за лечение на леки рани и порязвания. Медуницата съдържа химично съединение, наречено алантоин, което е известно със способността си да лекува увредени тъкани и да ускорява зарастването на рани.

Инфекции на пикочните пътища

Поради естествената си диуретична способност, медуницата се използва  за лечение на бъбречни оплаквания. Диуретиците често се препоръчват при заболявания на пикочните пътища, защото спомагат за насърчаването на производството на течности в организма и увеличават честотата на уриниране. Това може да помогне за изхвърлянето на токсините и за облекчаване на инфекцията.

• Растението е полезно при лечение на гръдни заболявания и астма.

• Медуницата е полезна при лечение на гръдни заболявания, като е от особена полза в случаите на хроничен бронхит.

• Комбинира се добре с други билки като подбел при лечение на хронична кашлица, включително магарешка кашлица и може да се приема и за облекчение симптомите на астма.

• Листата имат успокояващи, диуретични, омекотяващи, леко отхрачващи и разтварящи средства.

• Листата могат да се използват и външно за спиране на кървене.

• Дестилираната вода, произведена от растението, е ефективно средство за измиване на очите при уморени очи.

• Използва се при лечение на бронхит, кашлица и диария.

• Помага за прочистването на дихателните пътища и изхвърля слузта от белите дробове.

• Има противовъзпалителни и антибактериални свойства

• Обикновено се използва под формата на чай, но може да се използва и локално върху кожата за лечение на рани и за цялостни грижи за кожата.

Змийско мляко (Chelidonium majus)

Ползи за здравето

Змийското мляко се използва от векове за лечение на различни здравословни състояния.

Здраве на черния дроб и жлъчния мехур

Поради депуративните си свойства, може да се използва за пречистване на черния дроб. Може да се използва като ефективна част от програма за детоксикация поради способността му да елиминира отпадъците и токсините извън системата. Той има естествени чернодробни защитни свойства, които не само помагат да се поддържа правилното здраве и функция на черния дроб, но също така предпазват черния дроб от клетъчни увреждания. Може също да помогне за насърчаване на жлъчния мехур и поддържане на правилната му работа. Известно е, че проблемите с жлъчния мехур причиняват множество други проблеми като лошо храносмилане. Змийското мляко стимулира производството и потока на панкреатичните ензими и жлъчката, което от своя страна помага за предотвратяване на възпаления, инфекции и заболявания като хепатит.

При тревожност и проблеми със съня

Змийското мляко има успокоителни свойства. Може да се използва за облекчаване на безпокойството и напрежението и поради аналгетичната си способност може да помогне за облекчаване на болката. Комбинация от тези свойства означава, че може да е подходяща за хора, които имат проблеми със съня.

Подобрява храносмилането

Този билков екстракт може да помогне за облекчаване на спазмите и подобрено храносмилане. Той помага на тялото да произвежда повече жлъчка и други храносмилателни ензими, отговорни за ефективното храносмилане, и дори може да се използва за естествено справяне със стомашни язви.

Помага за дезинфекция на рани

Билката се използва традиционно за дезинфекция на леки рани и изгаряния.

Лекува кожни проблеми

Змийското мляко може да помогне за премахване на брадавици, причинени от човешкия папиломен вирус HPV. Билката има и антивирусни свойства! Традиционните лечители също я използват при различни хронични кожни заболявания като екзема и псориазис.

За екзема

Сокът от растението се използва традиционно за третиране на редица кожни заболявания и неотдавнашни проучвания потвърждават ефективността му срещу атопичен дерматит.

Главоболие

Змийското мляко е мощен хомеопатичен продукт при главоболие.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари