БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Кучето – моят домашен любимец

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

__

Скъпи приятели,

ще създаваме рубрика за вашият домашен любимец, като ще се радваме да бъдем полезни с информация касаеща отглеждането им. В този брой първата тема започваме с кучетата.

МОЖЕ ЛИ ДА СИ ВЗЕМЕМ КУЧЕ?

Обикновено се случва така, че който веднъж е имал куче и е почувствал какво значи да имаш такъв приятел в къщи, той вече не може без него. Но трябва да се знае, че куче може да вземе само този който е готов на саможертви за него, този който много обича животните и желае тази обич да бъде взаимна. Защото няма друго животно, което да чувства любовта на човека така силно и да отговаря на това с взаимност, признателност, безгранична преданност и често с готовност да се пожертва за него.

Малко са децата, които не мечтаят да имат в къщи някакво животно, било то куче, котка, пойна птичка и дори хамстер. В своите представи обаче те често погрешно мислят, че с купеното или подареното животинче може да се играе като с някакъв неодушевен предмет – играчка. Много важно е добре да се знае и да се разбере от всяко дете и възрастен човек, който иска да притежава животно, че с това те поемат голяма отговорност.

Вземането на куче в къщи е най-лесното нещо, но не трянва да се забравя, че неговото правилно отглеждане, хранене и възпитание изискват много труд и време, за да бъде то верен, предан, здрав и мил приятел. Едно куче , което е живяло продължително време в семейството става част от него. То привиква да се съобразява с някой от навиците на членовете на семейството, но и те трябва да се съобразяват с желанията и нормите налагащи се от физиологичните изисквания за правилното му развитие и поведение.

Сдобивайки се куче, всеки ще има възможност да изживее много неповторими радосни моменти, но трябва да изтърпи и някой не съвсем приятни неща, особено докато кучето е още бебе. Но за това ще стане дума по-нататък.

Преди да вземете куче, помислете и за това , какво ще стане с него, когато се налага да пътувате и отсъствате за дълго от дома без него.

КАКВА ПОРОДА КУЧЕ ДА ИЗБЕРЕМ?

След като добре е обмислено всичко, за което говорихме до тук и вече сте решили че можете да вземете куче, сега остава още един важен въпрос – Каква порода куче да изберете?. Това е много важно и трябва да се съгласува с всички членове на семейството. Естествено е да изберете такава порода, която най-подхожда за вашите условия и която ви харесва най-много, а за да направите най-правилно избора си предварително трябва да се посъветвате със специалисти за всичко, което ви интересува по въпроса. След като сте се запознали с особеностите на някои породи, спрете се на тази от тях, която най-много ви харесва. От породите декоративни кучета, удобни за отглеждане в домашни условия най-подходящи са малките и средно големите- болонка, пекинез, японски хин, дакел, пудел, чихуа хуа, пинчер, йоркшир териер, скай териер, пумеран, шпиц, кокер шпаньол, джак ръсел, мопс, френски булдог и др. Всички животни от тези породи от много отдавна се отгелждат само при домашни условия и проявявт към стопаните си разбиране. Лесно свикват да пазят чистота в дома като извършват физиологичните си нужди на вън или на определено място. Но във всички случаи трябва да се знае, че голямото куче изисква по-големи грижи, а малкото по-малки.

За да бъдете улеснени още повече в избора си ще уточним и някой от характерните особености на различните породи кучета:

Териерите се чувстват по-добре в по-шумните домове. Болонки, чихуа хуа, японски хин и той териерът по-трудно понасят общуването с малки деца. Те са подходящи за по-възрастни хора. Шпаньолите, дакелите, йоркшир териерите силно се привързват към стопаните си и трудно понасят отсъствието им от дома. Добре се отнасят към децата търсят непрекъснато общуване и присъствие на човек и лесно се приучват към поддържане на хигиена.

Възрастта на собствениците също трябва да се има впредвид при избора на породата. За малките деца подходящи са кучета, които лесно се приспособяват към живота на семейството и когато играят с тях умеят да ги пазят. Възрастните хора когато решат да имат куче също трябва да преценят своите сили и възможностите си добре да се грижат за него.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари