БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Хрътки

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

__

Представяне на породата

Хрътката е най-бързото куче в света и една от най-старите породи кучета. Историята й се връща 4000 години назад, за което свидетелстват йероглифите на старите пирамиди.

Хрътките са сред най-фините и изящни представители на кучешкия свят. Тези животни са стройни, с удължено тяло и муцуна, дълги крайници, тънко телосложение и елегантна външност. Имат лесна, грациозна походка и изглеждат много елегантни с гордата си стойка. При късокосместите породи хрътки, мускулите и сухожилията са ясно видими. Пропорциите им изглеждат абсолютно атлетични. В края на краищата цялата им анатомия е насочена към скоростта. Хрътката всъщност е най-бързото животно в света след гепарда! Тяхното първоначално използване е било за лов на зайци. Като най-бързите кучета в света, хрътките на къси разстояния могат да достигнат скорости, които полицията – поне в градските райони – не позволява. Те могат да развият скорост до 90 км/ч. Ето защо хрътките все по-често се използват за интересни кучешки надбягвания, в които можете да почувствате как земята се тресе, когато кучетата тичат – виждате накуп сила, енергия и елегантност.

По същество хрътките са много сходни като телосложение, но се различават значително по размер и цвят на козината. В зависимост от породата хрътките достигат: височина от около 32 до 79 см, тегло: 24-35 кг, продължителност на живота: 10-15 години (но можете да удължите живота и здравето на любимoто си куче чрез правилно хранене, отглеждане с Любов и всеотдайни грижи), цветовете им са черно, сиво, кафяво и бежово.

Хрътките у дома

По характер тези четириноги са приятелски настроени към семейството, интелигентни и игриви са. Подходящи са за помощници, семейни кучета, ловни кучета и състезателни кучета.

За да бъде щастлива, хрътката се нуждае от собственик, който да й показва много обич и да й дава достатъчно движение. Свободното движение е възможно само в ограничена степен, тъй като кучето обича да следва всичко, което е подвижно. Хрътката е спокоен спътник, който се нуждае от много внимание от семейството си и обича компанията. За това обаче кучето се нуждае от позната среда. Хрътката е малко срамежлива и отдалечена към непознати. Тъй като имат много силен защитен инстинкт, те винаги пазят територията си и са много подозрителни към непознати. След като хрътките свикнат със семейството си, те показват своята привързана и игрива натура.

Не е проблем да държите хрътка в апартамента, въпреки че желанието им за движение е голямо. Tези активни кучета са учудващо спокойни у ​​дома. Те обичат да изпускат пара сред природата, но също така се наслаждават на тишината и спокойствието в познатото си обкръжение. Поради това тази порода кучета не е много подходяща за семействa с много деца.

Поради неговата интелигентност и желание да се учи, възпитанието на хрътката е относително лесно. Бързо изгражда интимни отношения с хората около себе си. Естествено, всяко куче си има свой собствен характер. Интелигентността и подчинението на хрътката гарантират, че възпитанието й е относително лесно. По този начин за това куче не е особено трудно да реагира на команди. Те обаче никога не трябва да се предават с висок или агресивен глас. Това само ще изплаши животното. За да избегнете това, винаги трябва да бъдете спокойни и уравновесени. За да бъде възпитанието лесно кучето, препоръчително е да се социализира от най-ранна възраст, така че да е запознато с хора, с други кучета и животни, и така няма да ви създава проблеми в този аспект. Ако вие сте спортен тип и обичате да сте навън сред природата, то хрътката е вашият идеален спътник.

Хранене

По отношение на храненето, както всяко куче, така и хрътката се нуждае от балансирана и подходяща за вида диета. Препоръчва се комбинация от мокра и суха храна. Понякога можете да помислите и за сурово хранене. Винаги трябва да наблюдавате съставките на храната да осигуряват адекватния прием на хранителни вещества, от който се нуждае вашият четириног приятел. Освен това храната трябва да гарантира, че тя поддържа здравето му и предлага достатъчно количество енергия.

Здраве и типични заболявания

Хрътките по принцип са здрави кучета. Те не са склонни да развиват специфични заболявания. Болестите обаче могат да се появят и внезапно. Вярно е, че болестите не могат да бъдат напълно избегнати, но поне някои могат да бъдат предотвратени. Можете да предотвратите някои заболявания със здравословна, балансирана диета. Всекидневните разходки от порядъка на минимум 5км и активни занимания за деня също са важни показатели, които са отговорни за здравето на вашия приятел.

Хрътките по света

В Англия и САЩ, както и в някои други страни, днес има много търговски състезания за хрътки, най-вече на специално създадени състезателни писти. В Русия хрътките все още често се използват за лов и днес. В Западна Европа и САЩ, от друга страна, хрътките обикновено се отглеждат само като семейни кучета.

Ето и кои са най-известните разновидности на тази порода: Афганска хрътка, Борзая, Азвак, Бакхмул, Испански галго, Ирландски вълкодав, Харт лак, Magyar Aghar, Персийска хрътка (Салуки), Киргизска хрътка, Whippets, Орта, Руска хрътка, Италианска хрътка, Хрътка Хортая, Средноазиатска хрътка.

Афганската хрътка е вид ловно куче (хрътка) и е една от най-древните породи кучета. Родината на тази изключително красива и интересна порода е Афганистан като за първи път е пренесена на Запад в края на 19 век от английски офицери, които служат на индийско-афганистанската граница.

Афганската хрътка има дълга гъста коприненоподобна козина, покриваща цялото тяло и особено долните крайници, саблевидно завита опашка и големи провиснали уши. Обикновено цветът на козината е бял до златист с различни оттенъци, а муцуната винаги е тъмна. Височината ѝ е 70 см. Според легендата, това е породата кучета, които Ной взима със себе си в ковчега.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари