БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

БАРИЕРА СРЕЩУ ВИРУСИТЕ , ПРИЧИНЯВАЩИ НАСТИНКА, ГРИП, COVID-19 И ДР.

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Интервю с д-р Георги Миндов – Председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

_____

Д-р Миндов, COVID кризата засили осезателно желанието на българите за превенция. Не само свикнахме, но и разбрахме, че изолацията, общуването с малко хора и работата от дома са наистина в състояние да ни предпазят както от COVID-19, така и от други вирусни заболявания. Възможно ли е обаче да се предпазим и по допълнителен начин, особено, когато се налага да сме активни?

Tова, което може да предложи съвременната медицина, е такива препарати, които въздействат на пътя на пренос, който вече е установен, т.е. въздушно-капковия път и ефективно да предпазят активно живеещия човек. Разбира се, активните хора, въпреки всичко, трябва да редуцират контактите си, особено в рискова среда, но въпреки това, ние не може да знаем кога един човек, срещу нас, който седи, е опасен за нас или е в про-дормален период, т.е. преди да има признаци на заболяването и той не знае това. Така че, при близък контакт, под една ръка разстояние, е желателно да имаме някаква защита, някаква превенция за ежедневието и това на първо място, като лекарствен препарат, може да посочим Bloxivir, който защитава лигавицата на горните дихателни пътища на носа и на устата, и на фаринкса, образувайки един фин слой филм върху тези лигавици, като едно впръскване от препарата 4-5 часа дава защита, което е напълно достатъчно в рамките на деня, излизайки от къщи и един път по време на работа, в обедната почивка, едно напръскване може да даде пълна защита, особено при хора, които работят в колективи, в затворени помещения, в работната среда, както и по време на активен спорт, където има други хора, да кажем във фитнес залите.

Възможно ли е да въздейства едновременно и на грипните вируси, и на тези на SARS-CoV-2?

Не само върху преносителя на COVID-19, SARS-CoV-2 вируса, а и на всички сезонни вирусни инфекции. Така че, това което правим, не е само защита срещу SARS-CoV-2, макар че, това сега е най-актуалното, защитаваме организма си от входната врата на инфекциите. Правейки тази защита всеки от нас, в значителна степен, придобива едно лично спокойствие, една защита в ежедневните си дейности в рискова среда. Рискова среда е всяка среда, в която има повече хора.

Възможно ли е новото медицинско изделие да ни помогне в случаите, когато се налага да общуваме с повече хора само за няколко часа?

Разбира се, когато по семейни тържества, събират се приятели роднини, въпреки това, ние трябва да бъдем отговорни и към себе си, и към околните.

Възможно е да има предаване на вирус абсолютно безсимптомно. Има хора, които са супер-заразители, има хора, които са безсимптомни носители. Използвайки препарата, ние защитаваме не само себе си, а и околните. Така че, в изолирани колективи, по повод събирания в по-малки пространства, семейни празници, сега предстоят коледни, новогодишни празници, в близко време ще се събираме все повече. Никулден, Димитровден, Коледа, Нова година – всичките тези празници винаги са свързани със събирания, най-малко в семейна среда и ние трябва да мислим за нашите близки, нашите по-възрастни роднини, за децата. Особено децата над една година, знаем, че те лесно предават вируса, почти безсимптомно боледуват, т.е. една обикновена банална хремичка може да бъде израз на сериозна инфекция, която при възрастния дядо и баба може да протече фатално.

Така че, защитавайки децата, защитаваме и техните баби и дядовци, прилагайки Bloxivir.

С какво се различава новият продукт Bloxivir, който споменахте, от множеството препарати за превенция, като хранителните добавки, например, които укрепват имунната система?

Начина на действие на Bloxivir е, именно, че той предпазва лигавиците на ниво входна врата, т.е. създава един микрофилм, който пречи на размножаването на вирусните агенти, бактерии и вируси. Създава един микрофилм, който в продължение на 4-5 часа предпазва лигавицата на горните дихателни пътища, включително носа, като той е известен и под две форми – спрей за нос и спрей за гърло. В удобна опаковка, твърде лесен за употреба, без вкус, без мирис.

Името на Блоксивир показва ясно, че основната му функция е да блокира вирусите. Как го прави и възможно ли е да ограничи разпространението им?                                                                            

Една от съставките е едно червено водорасло – йота-карагенан, който се свързва с вируса и пречи на неговото проникване в клетките, което е доказано с научни изследвания, т.е. в момента, в който имаме защитен слой, когато имаме присъствиeто на тази съставка, вирусът не може да проникне в клетката, не може да се размножава и патогенетичният път на пренасяне бива прекъснат с един природен продукт, който е абсолютно безвреден за организма. 

За кого е подходящо новото медицинско изделие и в какви случаи?                                                                        

Подходящо е за всички от 1 година до 101 години. За всеки.  Все пак под лекарски контрол по-малките деца трябва да се пръскат, тъй като е дозиран спрей и трябва родителят да го прилага. Над една година, всяко едно дете е подходящо за защита.  Дори когато, примерно, отива на детска градина, когато отива на училище, преди да тръгне може да се направи едно впръскване, което е достатъчно. И още едно за деня – за целия ден. Така че, съвсем спокойно, може да се използва в цялото семейство и при възрастни, и при деца.

Хората трябва да знаят, че малко или много, трябва да вземат някакви мерки да ги предпазват, особено когато са в колектив, особено децата, когато са на училище. Ето сега, ще се връщат първи – четвърти клас. Пак трябва да имаме някакво предпазване. Навремето са слагали една торбичка с чесън, да им виси на вратлетата и да дишат изпаренията. Сега понеже чесънът вече не е този, който беше, в смисъл е вносен и няма тези свойства, а пък имаме съвсем модерни молекули и съвсем модерни билкови, т.е. на природна основа, изпитани медикаменти със силно вирусоидно и бактерицидно действие. Така че, може да използваме постиженията на съвременната наука и на съвременната природна медицина от богатия опит, който вече имаме и да внесем разнообразие, и сигурност при общуването, и в затворени колективи, особено в периода на пандемия, в който ние се намираме в момента.

Самият Вие, като личен лекар, сте изложен на постоянен риск. Бихте ли използвал “Bloxivir” и защо?

Да. Използвам го и даже, и в момента съм с него, тъй като съм пак с хора, в колектив, в който нямам представа кой с какъв имунен отговор и какъв статус е. Имайте предвид, че едно от малкото неща, които не го знаят хората, които са преболедували от SARS-CoV-2, е, че е възможно той да се изолира от горните дихателни пътища месеци наред, т.е. преболедувайки, имайки имунитет, те да отделят вируса в околната среда при пълно здраве, т.е. те са супер-заразители. И именно тук, се намесва този препарат, за който сега говорим, за да спре това. Човек да не бъде суперразпространител и да използваме защитата която дава, именно той да защитава хора, които не са боледували, или хора, които са преболедували, или са в момента с някакво заболяване, да го използват активно, за да не пренасят и да не стават суперзаразители. 

Особено уязвими по време на епидемии са учениците, възрастните и хората с хронични заболявания. Тях какво бихте посъветвал, д-р Миндов?

Бих посъветвал особено децата, особено хората в активна възраст, да използват форма на защита. Освен, все пак, спазването на социалната дистанция, и да използват и препарати. В затворени помещения, особено, когато се налага, било то магазини, било то в колективи, било то по време на учебен процес, извънкласни занимания, допълнителни активности при децата, уроци и т.н., родителите да вземат правилните мерки да защитят децата си, използвайки именно тази защита на горните дихателни пътища, която добавяйки и маската естествено – тя остава, ще даде една почти, да не кажем и стопроцентова защита.  

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари