БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Десислава Томлекова: Бондинг техника vs. порцеланови фасети? Кое е правилното за мен?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Десислава Томлекова завършва дентална медицина в МУ Пловдив през 2016 г. По време на обучението си взима участие в международен обмен в Medical University of Tennessee, Health and Science Centеr, Memphis, USA. Участва в международни конференции и научни трудове в областта на денталната медицина. Професионалните й интереси са насочени към съвременното оперативно лечение, ендодонтия и протетична стоматология. От 7 години поддържа семейна дентална практика в гр. Пловдив, ул. Средец №31, тел: 0889966499.

____________________________

С напредване на технологиите и иновациите в денталната медицина все повече се наблюдава тенденция към естетичните процедури. Всеки от нас мечтае за холивудска усмивка и това вече не е „мисията невъзможна“. Във фокус попадат иновативните висококачествени материали и революционни минимално-инвазивни техники, които в последните 10 години позволяват да се постигнат драматични промени в усмивката.

Не харесвате формата и цвета на зъбите си, имате пукнатини, диастеми, треми и петна. Всичко това може да бъде променено, а усмивката и визията да се трансформират изцяло. Известни са две дентални процедури, които имат своето сходство и в същото време са много различни. Първоначално в планирането на лечението от значение е оценката на денталното здраве и възможното лечение, съобразено с него, както и индивидуалните нужди на пациента. Първата стъпка е да обсъдите с Вашия личен дентален лекар своите очаквания. Споделете с него желанията Ви – какво не харесвате в усмивката си и как си представяте формата, цвета и вида на зъбите. При планирането на Вашето лечение, ще бъде взет отпечатък от двете челюсти и ще бъдат направени фотоснимки. С тях ще се създадат временни конструкции и виртуален дизайн на новата Ви усмивка.

Какво е „бондинг“?

Tова е термин, който обобщава техника с високоестетичен композиционен материал, който се свързва със зъбните тъкани чрез адхезивна система. При нея промяната на зъбите е възможна в едно посещение и продължителността на манипулацията зависи от броя зъби, които се третират. Препарацията на зъбите е почти минимална и се обработва предната зъбна повърхност, а в много от случаите е само химическа и позволява на зъба да се свърже трайно с композитния материал, без нужда от изпиляване.

Какво е „фасета“?

Tова е керамична, циркониева или композитна люспа с дебелина около 1 мм. Този вид фасети се изработва след препариране на зъбите, снемане на отпечатък и предаване на зъботехническа лаборатория. Финалният етап се състои в тестването и трайното им залепване за препарираните зъби чрез цимент. Препарацията на зъбите е минимална и в различни граници според избрания вид фасета. Тази процедура е необратима и макар минимална, зъбът е с променен размер и форма, които са специфични и важни за задържането на фасетата върху зъба.

Основни разлики между двете процедури за бондинг и керамични фасети

Бондинг техниката се извършва в едно посещение и притежава следните предимства: щадяща процедура, по-достъпна цена, възможност за поправка. Важна особеност е необходимостта от поддръжка и полиране при профилактични прегледи.

Процедурата за порцеланови фасети се извършва в няколко посещения и включва препарация на зъбите и временни конструкции между различните етапи. Отличава се с по-висока цена в сравнение с бондинг техниката и невъзможност за директна поправка в устата при необходимост.

Порцеланът за разлика от композитния материал, притежава стабилност на цвета и оптични качества, които максимално имитират естествена зъбна повърхност. Тези качества са трайни и не следва да се променят във времето. След изработването на порцелановата фасета в лаборатория, тя не може да бъде променена и поправката е невъзможна. Напълно противоположно, композитните фасети, могат да бъдат трансформирани по време на манипулацията според желанията на пациента. Техен основен недостатък е имбибирането на пигменти от напитки и храни. Промените в цвета настъпват за неопределено време и е необходимо пациентът да бъде информиран, за да има правилна експлоатация и редовни профилактични прегледи, при които да бъдат полирани повърхностите. Това осигурява дълготраен естетичен ефект.

Коя процедура е най-подходяща за Вас?

Вие сте идеален пациент за фасети, ако искате да прикриете малки дефекти и да се коригира форма и цвят на зъбите Ви. Важно противопоказание са парафункции като бруксизъм (стискане на зъби) и бруксомания (скърцане със зъби). Ако имате такава диагноза, този тип лечение не е подходящо за Вас, поради значително натоварване на конструкциите и тяхното отлепване или счупване. Друго противопоказание е силно увредени зъби с големи обтурации и отслабени тъкани. В тези случаи е необходимо да изберете по-малко щадяща интервенция – изработване и поставяне на цели обвивни корони. Тази алтернатива ще съхрани и заздрави останалите здрави зъбни тъкани, като в същото време има високоестетичен ефект.

Хранителното разстройство булимия и заболяването гастроезофагиален рефлукс са голямо „НЕ“ за интервенция с фасети.

Макар и минимално препариране на зъбите, то е необратим процес. Във всички случаи, когато естетическата корекция може да бъде извършена с по-биологични методи, порцелановите фасети не следва да се използват. Препоръчително е преди пристъпване към избор на тази интервенция за корекция, да се изпробва алернативно избелване на зъбите или микроабразио на емайла. Задължително е корекция с порцелнови фасети да се извършва след 18 годишна възраст, поради неприключени процеси на развитие на челюстите и зъбите.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари