БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Магдалина Гюрова, дм: Radiesse – Универсалният колагеностимулатор

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

д-р Магдалина Гюрова, дм

Клиника „ДЕРМА ПЛЮС“

Д-р Магдалина Стоянова Гюрова е специалист по Дерматология и Венерология и главен асистент към Катедра по Дерматология и Венерология при Медицински Университет – Пловдив. Завършила е Висш Медицински Университет – Пловдив през 1999г., като отличник на випуска с Хипократова награда. През 2010г. успешно защитава докторска дисертация, свързана с терапия на кожните новообразувания. Собственик е на Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия “ДЕРМА ПЛЮС“ в гр. Пловдив, ул. „Сан Стефано“ 97. Работи с пациенти след предварително записване на час на телефон 0888388353.

www.dermaplus.bg


Еволюцията на естетичната медицина е доста експанзивна в последните години. През миналите десетилетия, ако пациентите искаха да подобрят външния си вид, те трябваше да търсят възможности за пластична хирургия. Днес, благодарение на напредъка в медицинската наука, хората могат да забавят процесите на стареене без да се налага да се подлагат на тежки инвазивни интервенции с дълъг възстановителен период. Възможностите и процедурите са десетки и третират различни проблеми.

Когато говорим за подобряване качеството на кожата много важно е тя да е здрава. Следващият фактор, който ни интересува е доколко тя се е променила с годините т.е. говорим за стареене на кожата. Стареенето е следствие от въздействие на редица вътрешни фактори (генетична предиспозиция, заболявания като съдови, ендокринни, метаболитни и неврологични разстройства) и външни влияния (вредни физични и химични въздействия, неправилно или непълноценно хранене, интоксикации – тютюнопушене, алкохол, наркотици). Редица изследвания доказват, че водещо в процеса на стареене е намаляване количеството и качеството на колагена в кожата, подкожието и съединелнотъканните структури на лицето и тялото. Този спад е една от основните причини за общите признаци на стареене на лицето. Наличието на колаген се определя от два процеса: синтезиране и разграждане, които са взаимосвързани и могат да се регулират от различни механизми.

Основните критерии за намаляване на количеството и качеството на колагена са

отпускане на лицевия контур, нарушаване на V- образната форма на лицето, поява на гънки, отпускане на клепачите, промяна на позицията на веждите, поява на назолабиални гънки, нарушаване на линията на брадичката и не на последно място промяна във вида на самата кожа (вяла, отпусната с нарушена гладкост, намален тургор и еластичност).

Има няколко научно доказани начина за стимулиране на колагена. Тези процедури са миниинвазивни (инжекционни или апаратни) и се извършват от специалист – дерматолог:

 • инжектиране в дермата на хранителни субстанции за активиране функцията на фибробластите (неомрежена хиалуронова киселина, пептиди, витамини и минерали);

 • активиране на фибробластите чрез селективно загряване на тъканите (лазерни терапии, ултразвуков лифтинг и радиочестотни импулси);

 • инжектиране на колагеностимулатори (калциев хидроксилапатит и полимлечна киселина);

 • колагенозаместваща терапия чрез апликация на различни видове колаген. Тя се препоръчва в случаите на повишено разграждане на колагена или намалена възможност на организма да синтезира колаген.

Омрежената хиалуронова киселина (хиалуронов филър) също стимулира синтеза на колаген, но много по-слабо и значително по-голямо количество материал е необходим за да се достигне ефекта на т.н. колагеностимулатори. Поради натрупването в тъканите и хидрофилността на хиалуроновите филъри при някои пациенти това води до отоци, неравности и създаване на ненужни обеми и деформация на лицето.

За постигане на красив естетичен резултат без оточност и деформираност на лицето е препоръчително да се съчетават различни методи на колагеностимулация.

Индивидуалният план се изготвя в зависимост от възрастта, пола, здравословното състояние, степента на анатомично отпускане на тъканите, хранителния режим и вредните навици.

От химичните инжекционни колагеностимулатори Radiesse е с най-много клинични проучвания и най-универсално приложение.

Radiesse е синтетичен филър, съдържащ 30% гладки микросфери калциев хидроксилапатит с точно определен диаметър, суспендирани в 70% натриев карбоксиметилцелулозен гел.

Калциевият хидроксилапатит е биологичен материал, който повече от двадесет години се използва в ортопедията, неврохирургията, денталната медицина, отоларингологията и офталмологията. Той е основната минерална съставка на костите и зъбите, което го прави безопасен, биосъвместим, биоразградим, нетоксичен и неантигенен т.е. това е естествен продукт, който не съдържа чужди белтъчни молекули. Гел-носителят се състои от стерилна вода за инжекции, глицерин и малко количество натриева карбоксиметилцелулоза, използвана в хранителната промишленост.

Уникалното съчетание на калциевия хидроксилапатит микросфери и гел-носител във филъра при попълване на бръчки води до двоен ефект: незабавен резултат, дължащ се на гела и продължителен ефект, дължащ се на калциев хидроксилапатит.

С времето гелът започва да се резорбира, а на негово място се синтезира нов колаген. Редица проучвания са показали, че частици калциев хидроксилапатит продължават да стоят на мястото на инжектиране и 12 месеца след процедурата като продължават да стимулират колагеновата синтеза. Постепенно калциев хидроксилапатит се разгражда до калциеви и фосфатни йони, които се метаболизират и елиминират чрез нормалните процеси на обмяна в организма.

В моята практика аз работя с Radiesse от 2011г. Има няколко причини, поради които предпочитам да използвам този препарат:

1. Биохимична активност на препарата

Radiesse не само попълва бръчките и дефектите, но и стимулира производството на колаген и еластин в кожата. Стимулира обновяването на клетките, повишава количеството и качеството на фибробластите и белтъците на екстрацелуларния матрикс, намалява деградацията на колагена, повишава хидратацията на кожата. Това помага за подобряване на текстурата и еластичността на тъканите в дългосрочен план. Калциевите йони влияят на правилната диференциация на епидермалните клетки, както повлияват и липидния метаболизъм в епидермиса и дермата. Всичко това подобрява водно-липидния слой и засилва бариерната функция на кожата. Кожата става по-гладка, по-здрава и по-бляскава.

2. Безопасност

Radiesse е одобрен от FDA през 2003г. От тогава до сега се прилага с успех в почти всички зони на лице и тяло. Има ясно изработен и публикуван консенсус за работа с този препарат. Това на мен, като лекар, ми дава спокойствие и предвидимост на резултатите.

3. Многофункционалност

Radiesse се използва за лифтиране и корекция на различни проблеми на лицевия контур, включително повлияване на бръчки и линии, изглаждане на контурите на лицето, повдигане на веждите, подчертаване на скули и брадичка, дефиниране на мандибуларния ъгъл и линията на брадичката, стягане на кожата под брадичката, подобрение на зоната около устата без създаване на излишен обем, повдигане ъгълчетата на устата и т.н. Подобряване качеството на кожата на шията, деколтето, ръцете, предмишниците, корема и колената. Може да се използва в комплексната терапия на белези и стрии.

4. Постигане на естествени резултати

Radiesse има висок лифтинг потенциал – с минимално количество се постига максимален лифтиращ ефект. Препаратът не привлича вода и дава възможност да се работи при всички морфологични типове на стареене. Препаратът е биосъвместим и биоразградим.

5. Дълготрайни резултати

Radiesse е известен със своите дълготрайни резултати. Той може да продължи до 12 и повече месеца, което го прави един от най-дълготрайните дермални натурални филъри. При повторение на процедурата в рамките на 6 месеца резултатът може да се задържи до две години.

6. Бързи процедури с минимален възстановителен период

Инжекциите с Radiesse са бързи и сравнително безболезнени процедури, когато се извършват от опитен специалист. Възстановителният период е до 24 часа.

Въпреки че Radiesse е сравнително безопасен и добре толериран продукт, все пак може да има някои странични ефекти, основно свързани с техниката на инжектиране.

Важно е да се подчертае, че Radiesse се съчетава успешно с всички останали методи на колагеностимулация.

За качествено производство на колаген е необходим ефективен стимулатор, регулиране на всички хормонални, метаболитни, неврологични и съдови заболявания на организма както и елиминиране на вредните фактори.

Съвременната медицинска наука доказва, че без колагенустимулиращи процедури не можем да постигнем естетични и хармонични резултати в борбата със стареенето.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари