БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Емилия Кукушинкова: БОЛКИТЕ – ЗАЩО ГИ ИЗПИТВАМЕ И КАК ДА ИМ ПОВЛИЯЕМ

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

маг. фарм. Емилия Кукушинкова

Магистър-фармацевт и Управител на АПТЕКА 36.6 Иван Вазов.

 __

„Да можеш да ходиш без болка е благословено. Да можеш да ходиш без да показваш болката си, е умение“, Kylie McPherson

Болката!

„Неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите“. (Определение на Международната асоциация за изучаване на болката, IASP)

Често причината за болката е очевидна – счупен крак или натъртване, но има случаи, когато източникът на болката е невидим, например дискова херния. А понякога е много трудно да се открие точната причина за болката на даден човек.

Различават се няколко видове болка:
– Краткотрайната (остра) болка – напр. болка при изкълчен глезен, болка след операция и т.н.
– Дългосрочната (постоянна или хронична, над 3 месеца) – артритна болка, болки в гърба, в ставите и т.н.
– Болката, която се появява и изчезва (повтаряща се или периодична) – зъбобол, болезнената менструация и т.н.

Повечето леки и умерени болки се лекуват лесно; други могат да бъдат признак за нещо по-сериозно. Обезболяването на острата болка се извършва според състоянието на пациента, вида и силата на болката, като се използват различни средства. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са сред най-използваните болкоуспокояващи в света. НСПВС могат да намалят болката, но може да не променят прогресията на заболяването. Затова лечението с тези средства е основно симптоматично. НСПВС проявяват три основни ефекта: противовъзпалителен, обезболяващ (аналгетичен) и понижаващ температурата (антипиретичен) ефект. Те нямат наркотичен ефект, затова и голяма част от тези медикаменти се достъпни без рецепта.

Повлияването на болката от дадено НСПВС е много индивидуално. Те често се използват за облекчаване на симптомите при главоболие, болезнени периоди, болезнена менструация, навяхвания и разтягания, настинка и грип, болки в ставите, различни видове артрит и други причини за кратка или хронична болка. Приемът на НСПВС повлиява цялото тяло, не само болезнената област. Затова те трябва да се приемат според предписаната или препоръчаната в листовката схема, като приемът им за предпочитане е да бъде с храна или след хранене. Важен принцип на прилагането на НСПВС е монотерапията (т.е. само едно НСПВС). Доказано е, че комбинацията на НСПВС не увеличава терапевтичния им ефект, но за сметка на това в пъти увеличава риска от нежелани усложнения, особено от страна на стомашно-чревния тракт.

Дексинал 25 мг (декскетопрофен в доза 25 мг) е обезболяващо нестероидно противовъзпалително средство и се използва за лечение на лека до умерена болка, като болка в мускулите, болезнена менструация и зъбобол. Дексинал 25 мг има бързо и напълно усвояване от организма и съответно бърз старт на ефекта.

Клинични проучвания върху различни болкови модели демонстрират ефективна аналгетична активност на декскетопрофен трометамол. В някои проучвания, началото на аналгетичното действие се проявява до 30 минути и продължава от 4 до 6 часа.

Дозата на Дексинал 25 мг зависи от вида, силата и продължителността на болката. Препоръчителната доза обикновено е 1 таблетка Дексинал 25 мг на всеки 8 часа, но не повече от 3 таблетки дневно (75 mg). Ако след 3-4 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

 

Дексинал. Изтрий болката!

Лекарствен продукт без лекарско предписание. За лица над 18 годишна възраст. Съдържа декскетопрофен. Преди употреба прочетете листовката.

 

Използвани и адаптирани източници: Национална служба по здравеопазване, Англия, PainAustralia, Британско общество по болката, Кратка характеристика на Дексинал 25 мг, Barbanoj MJ et al. 2001

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари