БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Христиана Бацелова: Ваксини срещу COVID-19

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Христиана Бацелова е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести. Член е на Международната асоциация на епидемиолозите, преподава в катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ към Медицинския университет в гр. Пловдив и отговаря за ваксинационната кампания в УМБАЛ „Св. Георги“.

 ____

Какви ваксини срещу COVID-19 са регистрирани за употреба в Европейския Съюз? От какво предпазват те?

Към момента има 4 регистрирани ваксини срещу COVID-19 за приложение в България – две информационни РНК и 2 векторни нерепликиращи ваксини. Те предпазват от разболяване. Малка част от ваксинираните могат да не изградят пълна протекция, но ще бъдат предпазени от тежко протичане и смърт.

Каква е разликата между придобития имунитет вследствие на преболедуване на COVID-19 и такъв вследствие от ваксинация? 

По време на заразяване с SARS-CoV-2 се изграждат антитела срещу много части на вируса, които после по никакъв начин не спомагат в предпазването на организма от повторна инфекция. Винаги има риск от тежко протичане, трайни увреждания и смърт. Докато при ваксинирането имунната система се среща по безопасен начин със спайк протеина и изгражда интитела и имунологична памет. В последствие не позволява на вируса да проникне и да се размножава.

Можете ли да обясните технологията на иРНК ваксините? Има ли някакви опасения за безопасността като се има предвид, че технологията е нова?

mRNA ваксините са нов вид и предпазват от инфекциозни болести. За да задействат имунната система повечето ваксини въвеждат инактивиран (убит) или отслабен (жив) щам на съответния микроорганизъм в нашето тяло.

Но не и mRNA ваксините! Те учат нашите клетки как да създават протеин или дори само част от протеин. Това активира имунен отговор в тялото. Произвеждат се антитела, които ни предпазват от заболяване, когато истинският див SARS-CoV-2 навлезе в тялото.

Ваксините се поставят в мускул на рамото. В момента, в който mRNA (информационна РНК) навлeзе, мускулните клетки започват да произвеждат безопасните частици протеин. След производството, мускулните клетки унищожават информационната РНК. mRNA ваксините срещу COVID-19 дават инструкции на нашите клетки как да произвеждат безвредни частици от така наречения “spike protein”. Той се намира на повърхността на дивия SARS-CoV-2 и чрез него той прониква в човешките клетки. Клетките изваждат частиците протеин на повъхността си. Имунната система разбира, че те не принадлежат към съответните клетки на организма ни. Тя започва да изгражда имунен отговор и да произвежда антитела. Накрая на този процес тялото ни се е научило как да се предпазва при бъдещи срещи с вируса. Ваксинираният получава защита без да рискува да има тежки усложнения, както е при естественото заразяване с SARS-CoV-2.

Могат ли ваксинираните хора да предават заразата?

Според последни данни на Centers for Disease Control and Prevention, USA има голяма вероятност ваксинираните не само да предпазват себе си от болестта, но и околните от предаване на вируса. Ако има пробив на вируса при ваксиниран и той има симптоми на COVID-19, то тогава той ще бъде заразен.

Какви странични ефекти могат да се очакват при поставянето на ваксина срещу COVID-19?

Реакциите са предимно локални като болка и оток на мястото на инжектиране. Може да има и общи реакции – умора, главоболие, болка в мускулите, болка в ставите, втрисане, повишена температура. Общите обикновено преминават за 2-3 дни, а локални – за около 5-7 дни.

Ако човек се разболее от COVID-19 след поставянето на първата доза ваксина, ще получи ли втора такава и кога?

Да, ще бъде поставена втората доза. Според препоръките на експертния съвет по ваксини в България трябва да се изчакат 6 месеца, а според Centers for Disease Control and Prevention, USA лицето трябва да оздравее и може да му бъде поставена втората доза. Ако е получил конвалесцентна плазма, трябва да минат 90 дни.

Може ли първата и втората доза ваксини да са от различен вид и производител? 

Има проучване, което се провежда във Великобритания, което цели да определи ефективността на миксиране на ваксини от различен тип – РНК и векторни. Очакваме резултатите. До тогава се препоръчва да се придържаме към схемите, определени от производителите на съответните ваксини.

Какво е препоръчително човек да прави преди, по време и след ваксинация с цел оптимизиране на процеса?

Имунолозите съветват да се ограничи приема на алкохол в дните около ваксинацията. Няма други ограничения.

При какви обстоятелства не е препоръчително човек да се ваксинира с наличните ваксини срещу COVID-19?

При доказана алергия към някоя от съставките на ваксините, при симптоми на остро инфекциозно заболяване към деня на ваксинация.

Необходимо ли е преболедувалите COVID-19 да се ваксинират?

Да, необходимо е и преболедувалите да се ваксинират.

Нужно ли е човек да се изследва за COVID-19 непосредствено преди ваксинация? 

Ако човек се чувства здрав, не е необходимо да се прави PCR или бърз антигенен тест.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари