БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: ПАРАЗИТИ по КУЧЕТО

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

__

Паразит (от гръцкиparassitos – „някой, който се храни от чужда трапеза“) е организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг жив организъм, наречен гостоприемник.

КАКВО ТОЧНО СА ПАРАЗИТИТЕ?

Паразитите обикновено са много малки същества, които се хранят за сметка на по-голямо. Те се разделят на ектопаразити и ендопаразити. Първите живеят върху кожата или козината на жертвата си и се хранят с кръвта или кожните частици. Ендопаразитите, от друга страна, заразяват своя гостоприемник вътре и могат да колонизират и увреждат голямо разнообразие от органи.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ПАРАЗИТИТЕ В КУЧЕТО?

Поради размера си, понякога само няколко милиметра, ектопаразитите като бълхи, космояди или кърлежи са лесни за пренебрегване. Още по-трудно е с ендопаразитите (напр. червеи), които живеят предимно в жертвата си и могат да бъдат открити във фекалиите само с малко късмет. Ето защо е особено важно да се обърне внимание на външни признаци, които биха могли да показват паразитна инвазия в кучето. Това включва например често чесане, тъй като много паразити причиняват сърбеж. Това може да се случи по кожата на мястото на пункцията, но може да се прояви и чрез плъзгане по задната част, което може да означава зараза с червеи. Ако кучето постоянно се чеше или хапе в определена област, това трябва да се изследва внимателно. Може би това е кърлеж, който е относително ясно видим, или може да са бълхи. Винаги трябва да търсите както самите паразити, така и местата на пункцията. Освен това кожните реакции като загуба на козина, корички, лющене или алергии са възможни признаци на паразити.

КОИ БОЛЕСТИ ПРЕДАВАТ ПАРАЗИТИТЕ?

Някои паразити са просто досадни и не причиняват големи вреди на своя гостоприемник. Но не можете да разчитате на това. Ако се съмнявате, винаги трябва да се консултирате с ветеринарен лекар, тъй като от една страна някои паразити се размножават изключително бързо, от друга страна не могат да бъдат изключени сериозни заболявания. Ендопаразитите могат да причинят животозастрашаващо увреждане на органите. Ектопаразитите могат да причинят възпаление, да предизвикат алергии и да предадат заболявания като лаймска болест.

КОИ ПАРАЗИТИ СЕ СРЕЩАТ ПРИ КУЧЕТАТА?

Броят на паразитите, които засягат кучетата, е голям. Размерът на тялото им варира от микроскопични протозои до почти три сантиметра големи кърлежи (когато са напълно изсмукани) до червеи с дължина над един метър. Всички те – поне през определен период от живота – са зависими от кучето или друго живо същество като животно гостоприемник. Накратко представяме най-често срещаните паразити тук и предлагаме допълнителна информация.

Кърлежи: Най-голямата опасност от кърлежи е между април и октомври, но кърлежите могат да се появяват целогодишно при меки температури. Те дебнат навсякъде сред природата и се придържат към жертвите си докато минават. Обикновено все още има известно време преди да ужилят, поради което кучето трябва да се проверява за кърлежи след всяка разходка. Ухапването от кърлеж често причинява силен сърбеж, което прави виновника забележим. Има определен начин, по който трябва да отстраните кърлежа – попитайте Вашия ветеринар.

Жиардии: Те са сред най-малките, но за съжаление и най-често срещаните паразити при кучетата. Те са особено чести при кученцата. Достатъчно е да се оближат, да подушат замърсено място или изпражнение или да пият от обща купа за вода. Жиардиите мигрират в червата и се размножават експлозивно, което обикновено води до диария и лигави изпражнения. Само ветеринарният лекар може да предостави ясни доказателства. Той може да предписва лекарства, но заразата с лямблия при кучета също трябва да се бори чрез подходящи хигиенни мерки.

Бълхи: Специалната отличителна черта на малките бълхи от 1 до 4 милиметра са изключително увеличените задни крака, с които могат да се справят със скокове от почти един метър. Тези скокове им позволяват да скачат върху преминаващо куче, което те разпознават по движението, телесната топлина и дъха. Ако женска бълха се е настанила на куче, тя може да започне да снася яйца само след няколко дни. Въпреки че яйцата падат, те се разпределят в околностите на кучето. Следователно в случай на нападение от бълхи, не е достатъчно просто да се борим с бълхите върху кучето, а са необходими големи и постоянни усилия в домакинството, за да овладеем напастта.

Комари: Ако кучето е ухапано от заразен комар пренасящ дирофилариоза, ларвите, предадени от ухапването, се разхождат в тялото му в продължение на няколко месеца преди да достигнат целевия си орган. През това време преминава през няколко ларвни етапа. След като достигне до сърцето или белите дробове, той се установява в кръвоносните съдове и прераства във възрастен червей. В най-лошия случай дирофилариозите, предавани от заразени комари, могат да причинят трайно увреждане на белите дробове, сърцето и кръвоносните съдове на кучето, а понякога и много сериозни заболявания, които могат сериозно да влошат качеството на живот на вашето куче.

В следващата ни статия ще обърнем внимание на заболяванията предавани от комари – Дилофилария и от кърлежи – Ерлихиоза. Ще разберете кои са симптомите и как да ги разпознаете.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари