БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Павел Кръстев: Дентални рентгенови снимки: ползи и безопастност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 1,67 oт 5)
Loading...

Д-р Павел Кръстев е завършил стоматология в Медицински Университет – Пловдив. Работи основно в областта на имплантологията, естетичната стоматология, реставрация на зъби и цялостна протетична рехабилитация на пациенти. Преминал е успешно множество професионални курсове в САЩ, Швейцария, Италия, Белгия, Германия и др.

ДЕНТАЛНА КЛИНИКА К-ДЕНТ

___

Денталните ренгенови снимки (наричани още зъбни снимки) са важна част от денталното лечение. Заедно с прегледа, те предоставят допълнителна информация и подпомагат поставянето на диагноза.

 

Предимства на рентгеновите снимки

Рентгеновите снимки показват състоянието на зъбите, твърдите и меки тъкани, челюстните кости. Например, снимката помага на денталния лекар да установи:

  • кориозен процес, който се развива скрит между зъбите или под съществуваща пломба;
  • заболявания на костта;
  • заболявания на венците и пародонта;
  • инфекции, развиващи се под венците;
  • някои видове тумори.

Рентгеновите снимки могат да алармират денталния лекар за промени в твърдите и меките тъкани в устната кухина. Чрез тях в детска възраст се определя развитието на зъбите и челюстите. Както рентгеновите снимки в медицината, така и тези в денталната медицина подпомагат установяването на травми в областта на лицето. Благодарение на тях може да се установят различни заболявания още в началния им стадий, които да се лекуват своевременно, без да се стига до задълбочаване на заболяването. Ранното установяване на инфекциозен процес или травма намаляват или предотвратяват развитието на възможни усложнения.

Безопастност на рентгеновите снимки

Много хора си задават въпроса дали рентгеновите снимки са безопасни, тъй като излагат пациента на радиационно облъчване. Количеството на облъчване при направата на снимка е изключително малко. Например, зъбните снимки в захапка – от две до четири снимки на задните зъби – излагат пациента на около 0.005 mSv (милисиверта) – единица за измерване на количеството радиация. И тъй като радиацията е част от околната среда, само за сравнение, годишното радиационно облъчване от обкръжаващата среда на хората възлиза средно на 3,2 mSv.

Когато посещавате друг дентален лекар носете наличните рентгенови снимки, за да се избягва евентуално повторно облъчване. На базата на данните от извършения преглед, споменатите симптоми, прегледа на общото ви здравословно състояние, риск от развитие на орални заболявания и възрастта, вашият лекуващ лекар преценя дали е необходимо да се направят рентгенови снимки. По време на процедурата рентгеновият лаборант ви поставя защитна оловна престилка. Оловото предпазва органите от радиационно облъчване. При пациенти с карцином в областта на главата и шията, претърпяли лъчелечение, не съществува опастност поради ниската доза на радиационно облъчване. В действителност лъчетерапията увеличава възможността от развитие на кариес при тези пациенти, което прави рентгеновите снимки от особено значение за диагностицирането.

Ако сте бременна, уведомете вашия дентален лекар. По време на бременността е възможно възникването на спешно състояние от зъбен произход, което може да наложи да бъдат направени рентгенографии. Поставянето на престилка и яка ще намалят облъчването за вас и вашето дете.

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари