БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Димитър Недевски: Кои храни са полезни и кои – вредни за зъбите?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Димитър Недевски е завършил дентална медицина в Медицински Университет – Пловдив. Работи с пациенти в кабинети в гр. Пловдив (кв. Прослав, ул. „Елин Пелин“ 30) и гр. Хисаря (бул. „Христо Ботев“ 22) след предварително записване на тел. 088 415 6929
___________________

Храната е удоволствие, без което никой не може, но е добре да знаем какво меню да изберем, ако искаме да запазим зъбите си в добро състояние максимално дълго. Правилната диета може да подсили зъбните повърхности, а неправилната – да ги отслаби. Затова е важно да сме запознати кои храни да предпочетем и кои да отбягваме, за да имаме здрава и красива усмивка.

КОИ ХРАНИ ДА ИЗБЯГВАМЕ?

Нискомолекулни въглехидрати (захар)

Не е тайна, че захарта е основният причинител на кариеси. След като тя попадне в устната кухина, нивото на pH се понижава. А ниското pH води до деминерализация на зъбната тъкан. Това означава, че минералните компоненти в зъбната структура намаляват и така зъбите ни стават мишена за микроорганизмите, намиращи се в устната кухина. Те атакуват зъбните повърхности и ако този процес продължи по-дълго, настъпва разрушаване на зъбната тъкан. Затова е добре след прием на сладко да изплакнем устата с вода.

Цитруси и фрешове

Макар цитрусите да съдържат много полезни витамини и затова да ги причисляват към здравословното меню, високото им киселинно съдържание също води до понижаване на pH на устната кухина. Честата употреба на фрешове може да доведе до нарушение в структурата на емайла в областта на шийките на зъбите и това да причини зъбна свръхчувствителност. Затова е препоръчително да не се приемат ежедневно и да се консумират със сламка, защото по този начин контактът със зъбите е по-краткотраен. Задължително е след приема на цитруси или фреш да изплакнем устата с вода, за да неутрализираме пониженото pH.

Безалкохолни газирани напитки

Повечето газирани напитки съдържат голямо количество захар и затова не се препоръчва честата им употреба. Някои от тях съдържат подсладители, които дори могат да променят състава на слюнката за по-дълъг период от време.

Алкохол

Алкохолът съдържа много захар. Дехидратиращото му действие води до изсушаване на устната лигавица. Той е един от основните причинители на рак на устната кухина. За да се намали вредното му действие, е добре той да се консумира с вода, а не със сокове или газирани напитки.

Карамел и други лепкави храни

Съвсем логично, лепкавите храни като карамел остават по-дълго време върху зъбните повърхности и по-трудно се отмиват от слюнката. По-продължителният им контакт със зъбите несъмнено увеличава риска от развитието на кариес.

КОИ ХРАНИ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ЗЪБИТЕ?

Полезни са тези храни, богати на витамини и минерали, с почистващо и хидратиращо действие, както и такива, стимулиращи слюноотделянето.

Вода

Изплакването на устата с вода след хранене е едно от най-полезните неща за зъбите. Тя има почистващо действие – отстранява полепналата храна и стимулира слюноотделянето. Нека не забравяме, че основната съставка на слюнката е водата. Когато сме дехидратирани, тя става по-вискозна, по-гъста и това затруднява почистващите ѝ свойства.

Зеленчуци

От тях най-значими за оралното здраве са морковите, целината, краставицата, кореноплодните и зелените листни зеленчуци. Те съдържат витамин А, бета каротен, фосфор, калций, магнезий и освен това са богати на вода. Зеленчуците са твърди и почистващото им действие е голямо. Те съдържат много минерали, витамини и фибри и стимулират слюноотделянето. Почистват както зъбите така и венците и нормализират Ph на устната кухина.

Плодове

От плодовете по-благоприятни са тези, които съдържат по-голямо количество вода и по-малко захар. Тук ябълките се нареждат на първо място. Освен че съдържат голямо количество вода, благодарение на твърдата си текстура масажират и имат благоприятно действие върху венците. Благодарение на твърдите си частици отстранияват добре натрупана плака по зъбните повърхности.

Мляко и млечни продукти

Доказано е, че децата до три годишна възраст, които приемат поне един път дневно млечни продукти, са с намален риск от развитие на кариес. След приемане на млечни продукти се нормализира и нивото на Ph в устната кухина. Млечните продукти са идеален източник на калций, казеин и фосфати. Когато количеството на калция намалее, това може да доведе до заболявания на костите и зъбите. Затова млечните продукти имат основна роля и за здравината на зъбната структура.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари