БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

AGE PROTEOM™ – революционно научно открие с нов подход към остаряването

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Защитата на протеома – новата парадигма на дълголетието

Оцеляването на организма зависи от функцията на неговите протеини. Същото важи и за стареенето. Ако въздействаме върху измененията на протеома (съвкупността от всички телесни протеини, произведени от клетка, тъкан или организъм за даден период от време), които са основната причина за биологичното стареене, тогава е възможно да се намесим едновременно върху всяко от неговите последствия“, твърди проф. Мирослав Радман, световноизвестен генетик и молекулярен биолог и основател на Средиземноморския институт за науки за живота (MedILS) в Сплит, Хърватия.

Проф. Радман изучава някои от най-устойчивите организми, които оцеляват и съществуват при екстремни условия на температура, pH, соленост или радиация. Проф. Радман и неговият екип откриват, че когато тези микроорганизми са изложени на екстремна радиация, те могат да оцелеят, дори ако тяхната ДНК е изключително увредена. Тяхната ДНК бива напълно възстановена от добре защитени протеини. Откритието на проф. Радман е удивително – устойчивостта на радиация и дълголетието на клетките могат да се дължат на изключително ефективна защита на протеома.

Вдъхновени от работата на проф. Мирослав Радман за ролята на протеома като гарант за дълголетие на клетките, лабораториите на NAOS откриват метод за защита на протеома от увреждане, за да поддържат младостта на кожата.

Изследователските екипи на NAOS идентифицират квази-безсмъртна бактерия – снежната бактерия, чийто протеом е естествено защитен от уникални молекули: антиоксидантни шаперони. Те осигуряват на кожния протеом мощна, трайна защита, способна на значително забавяне на процеса на стареене.

Снежната бактерия, открита в снежинките през 2010 година, разполага с удивителен капацитет за оцеляване, което ѝ позволява да устои на UV радиация и оксидативен стрес.

Малко проучена досега, снежната бактерия се превръща в източник на биомолекули, които са един от най-добрите защитници на стареенето на клетките на кожата, благодарение на високата концентрация на бактериоруберини – биологични пигменти с биомиметични свойства. Те са естествени защитници на процесите в кожата и особено ефективни протеомни протектори.

Тези молекули имат свойства и на двете:

• подобна на шаперон защита на триизмерната функционална структура на протеините;

• протеиново свързан антиоксидантен щит, предпазващ от карбонилация.

Възможно ли е кожата ви да старее два пъти по-бавно?

На базата на цялото това знание, лабораториите на  патентоват биотехнологията AGE PROTEOM™ и създават серума AGE PROTEOM™ Advanced Serum.

Иновация са мощните антиоксидантни шаперонови молекули, които работят за запазване и защита на протеома на кожата като имитират нейните естествените защитни системи, така че процесът на стареене да се забави.

„Чрез техния двоен механизъм на действие – на шаперон и антиоксидант, тези молекули, които са резултат от милиарди години еволюция, предотвратяват необратимо увреждане на кожния протеом и позволяват по-добра функция на клетките и тъканите и възстановяването им в дългосрочен план. Този нов подход представлява първокласна защита срещу стареенето на кожата. Чрез подобряването на основополагащите механизми в кожата, отговорни за клетъчното дълголетие, повлияваме ефективно всички признаци на стареене.“, казва и Изабел Беноа, член на научния комитет на NAOS.

Тъй като протеините са в основата на всички жизнени функции, защитата и възстановяването на протеома е изключително важен компонент в предотвратяването на разграждането на колаген и еластин, стареенето на кожата, плътността, стегнатостта и еластичност.

В допълнение към предпазването от увреждане от свободните радикали, AGE PROTEOM™ задейства и значително ускорява самовъзстановяването на ДНК увреждания след ултравиолетови лъчи, както и защита срещу основни фактори на околната среда, като напр. синя светлина и замърсяване с фини прахови частици.

Революционното откритие за това как се справяме със стареенето на кожата води и до нов поглед към дълголетието на здравето на кожата.

AGE PROTEOM™ е революция в науката за кожата. Патентованата биотехнология AGE PROTEOM™ създава истински щит, който запазва структурните и функционалните протеини в кожата, като същевременно предпазва от необратимо увреждане на протеините: защита, която е доказано превъзхожда този на CoQ10, глутатион, аскорбинова киселина и ликопен.

За NAOS

Когато създава първите продукти на BIODERMA и ESTHEDERM през 1977 г., Жан-Ноел Торел, фармацевт и биолог, отваря пътя към активната козметика, като интегрира биологията в козметиката. Днес NAOS е компанията основател на марките BIODERMA, ESTHEDERM и ETAT PUR, базирани на уникален научен подход – екобиологията. Като комбинация от екология на кожата и биология на кожата, този подход е вдъхновен от самата кожа. Той разглежда кожата като екосистема, която трябва да бъде запазена и действа с естествените си механизми, за да ги подсили. Екобиологията е позитивен и уважителен подход, който благоприятства устойчивата ефективност и баланса на човека като цяло.

Присъстващ днес в повече от 100 страни, NAOS избра един-единствен обект за проектиране и производство – NAOS Les Laboratoires, в Екс-ан-Прованс (Франция), за да контролира качеството и уникалния дизайн на своите продукти. Вдъхновена от живота и водена от сърцето, NAOS е акционерна фондация, чиято цел е да допринесе за реализацията на човешкия потенциал.

За професор Мирослав Радман

Професор Мирослав Радман е международно признат генетик и молекулярен биолог. Той е известен с откритието си за SOS реакцията при увреждане на ДНК, коригиране на грешки в ДНК (поправка на несъответствие) и с подчертаването на значението на защитата на протеома при клетъчната устойчивост на екстремни условия (радиация, температура, изсушаване и др.). Работата му е довела до повече от 200 публикации в най-престижните международни рецензирани научни списания и подаването на множество патенти. Той е член на няколко научни академии, най-известните от които са Френската академия на науките и Националната академия на науките (САЩ) и Американската академия на изкуствата и науките (САЩ).

Неговото изследване върху участието на увреждането на протеома като първопричина за заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Паркинсон, Алцхаймер, Шарко-Мари-Тут и др., отвори най-обещаващите изследователски стратегии за лечение на заболявания, свързани с възрастта. Той основава първия институт в континентална Европа, посветен на биологията на стареенето и свързаните с възрастта заболявания (MedILS, в Сплит, Хърватия).

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари