БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Богомила Чешмеджиева: Вземи краката си в ръце

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (16 вота, средно: 2,50 oт 5)
Loading...

Д-р Богомила Чешмеджиева е завеждащ отделение по Съдова Хирургия към УМБАЛ “Св. Георги” в гр. Пловдив. Има придобити две медицински специалности – обща хирургия (УМБАЛ “Александровска” – София) и съдова хирургия (МБАЛ НКБ – София). Притежава множество следдипломни квалификации, сред които ултразвукова диагностика на съдовата система и ендоваскуларна хирургия. Преминала е част от обучението си в Германия и Австрия.

__

Вените връщат кръвта към сърцето ви. Всички те имат еднопосочен клапан – мислете за него като за турникет, който помага на кръвта да тече към сърцето ви. Сега си представете какво би се случило, ако този „турникет“ спре да се движи. Същото се случва и при разширени вени. Този еднопосочен клапан е повреден и това означава, че във вените ви се събира кръв. Резултатът е подуване и дискомфорт.

Разширените вени са подобни на въже и могат да бъдат сини или червени и дори могат да накарат кожата ви да се издуе. Вероятно сте обърнали внимание, че те са най-често срещани в задната и предната част на прасците, вътрешната страна на крака и бедрата.

Имам ли риск от развитие на разширени вени?

Имате по-голям шанс да получите разширени вени, ако някое от следните твърдения се отнася за вас:

Семейна история

Мразим да ви го съобщаваме, но ако майка ви е имала разширени вени, е по-вероятно да развиете и вие. Половината от тези с разширени вени имат семейна анамнеза за тях според Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта.

Възраст

С напредване на възрастта клапаните във вените може да не работят толкова добре, колкото когато сте били по-млади. Това е друг рисков фактор за разширени вени.

Пол

Извинете дами, вие искате да сте винаги красиви и сте, но хормоналните промени, които изпитвате (заедно с употребата на противозачатъчни хапчета) могат да повишат риска ви.

Бременност

Нарастващото ви бебе не оказва натиск просто върху пикочния мехур и да ви изпраща до „мястото“ през минути – то също оказва натиск върху вените на краката ви. За щастие в този случай вените обикновено се подобряват три до 12 месеца след раждането. Но… винаги има “но”, ако не запазите следващият фактор на риск.

Наднормено тегло или затлъстяване

Наднорменото тегло оказва по-голям натиск върху вените ви, което води до повишен риск.

Стоене или седене за дълги периоди от време

Вие сте: офис служител, шивач, фармацевт, работник на поточна линия, професионален шофьор… Задържането в една позиция за по-дълго време принуждава вените ви да работят по-усилено за дълго време, което може да ги изтощи и изложи на риск.

Предишни кръвни съсиреци

Ако сте имали някаква травма на краката или вените, това може да ги отслаби, увеличавайки шансовете Ви за развитие на разширени вени.

Как да предотвратим развитието и влошаването на разширените вени?

За щастие има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите притока на кръв в краката си. В резултат на това можете да предотвратите влошаването на разширените вени. Опитайте тези неща:

1. Упражнявайте се редовно.

Мускулите на краката ви са най-големите съюзници. Защо? Те помагат на вените ви да изтласкат кръвта към сърцето. Това е много полезно, тъй като мускулите ви работят срещу гравитацията. Всички упражнения за крака също ще помогнат за предотвратяване появата на нови разширени вени .

2. Отслабнете, ако сте с наднормено тегло.

Поставяте повече стрес на краката си, ако имате наднормено тегло или затлъстяване. Отслабването може също така да предотврати образуването на нови разширени вени. Има много ползи от отслабването, освен помощта при разширени вени. Също така намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.

3. Избягвайте да стоите или седите дълго време.

Днешните офис служители са изложени на по-голям риск да развият разширени вени или да ги влошат. Не забравяйте да правите почивка поне на всеки половин час и да се изправяте и да ходите за кратко, дори ако е само до стаята за почивка и обратно. Това принуждава мускулите на краката да движат кръвта към сърцето ви повече, отколкото когато сте в седнало положение. Ако работата ви изисква да стоите дълго време, опитайте се да планирате подобна почивка, за да станете и походите известно време. И ако това е трудно –„шивашкият крак“ помага – повдигане на петата във въздуха и поставяне обратно на пода бързо и нервно като шивач.

4. Не носете прилепнали дрехи и бельо.

Това може да окаже по-голям натиск върху краката ви, което може да влоши разширените вени.

5. Не забравяйте да поставите краката си нагоре.

Когато е възможно, поставете краката си на стол или табуретка, разположени така, че кръвта да може да потече обратно към сърцето ви. Това е особено важно, ако имате работа, която изисква от вас да стоите или да седите дълго време. С изпънат крак? Никога – лека чупка задължително в коляното, даже поставете малка възглавничка под колянната свивка.

6. Носете чорапи с лека до умерена компресия.

Това също е добра превантивна мярка, която да помогне за предотвратяване на образуването на разширени вени. Те не оказват толкова голям натиск колкото високо компресионните чорапи, но за мнозина това е всичко, от което се нуждаят. Тук за избора ще ви е необходима помощ – среща със съдов хирург ще разреши дилемата със силата на компресия, а има и безброй други ползи.

Ще се радвам да ви помогна при нужда!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари