БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Безопасно ли е да отложите месечния си цикъл за лятната почивка?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 2,20 oт 5)
Loading...

Месечният цикъл е нормална и здравословна част от живота на жените. Въпреки това обаче, има моменти, в които предпочитаме да го няма. Има няколко начини да забавите цикъла си заради почивка или специално събитие. Един от най-разпространените, е приемът на медикаменти с активна съставка норетистерон. Но безопасен ли е този комфорт? Специалистите от УСБАЛАГ „Селена“ съветват да не отлагате менстрауалния цикъл с медикаменти. Ако все пак решите да го направите, консултацията с лекар за намиране на най-добрия и безопасен вариант е задължителна!

Норетистеронът е синтетичен прогестеронов хормон. В края на месечния цикъл, в случай че яйцеклетката е оплодена, тялото се подготвя за бременност и нивата на прогестерон се покачват. Ако не е оплодена пък, нивата на прогестерон спадат и следва изхвърляне на функционалния слой на ендометриума заедно с менструалната кръв. Допълнителният прием на прогестерон би попречил на появата на менструация. Именно така работят медикаментите с тази активна съставка. Приемът на лекарството започва три-пет дни преди началото на менструацията. Максималният период за отлагане на цикъла е 14 дни, а кървенето ще се появи два-три дни след спирането на приема на медикамента. Следващата менструация би трябвало да настъпи след 28 дни.

Медикамент за отлагане на месечния цикъл трябва да се прилага само по изключение, възможно най-рядко. Някои странични ефекти, свързани с приема на лекарството, включват лошо настроение, акне, чувствителност на гърдите, подуване, задържане на течности и загуба на либидо. Възможно е да имате тежест и менструални болки въпреки липсата на кървене. Трябва да се знае, че медикаментът не може да се използва като контрацепция и докато го приемате не сте защитена от забременяване. Едновременното използване на норетистерон с орални контрацептиви е категорично противопоказно, тъй като би могло да доведе до силно увеличение на прогестероновите нива. Възможно усложнение след  употреба на прогестеронови таблетки е блокиране на яйчниковата функция.

Друг начин за отлагане на менструалния цикъл е приложим, в случай че приемате орални контрацептиви. Противозачатъчните таблетки се приемат в продължение на 21 дни. Следва пауза от 7 дни, за да настъпи менструацията и се започва нова опаковка. Ако искате да отложите кървенето, паузата от 7 дни не се спазва и директно се започва втората опаковка като хапчетата се приемат още 14 дни. 

Нито един от методите не трябва да се прилага без консултация с акушер-гинеколог. Неправилната употреба на медикаменти би могла да има сериозно отражение върху здравословното състояние!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари