БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Пом. фарм. Юлия Атанасова: Имунопрофилактика – правилното решение за силен имунитет

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Юлия Атанасова

Медицински представител

След своето завършване през 1993 год., в Медицински колеж, тогава ПМИ Пловдив специалност помощник фармацевт, Юлия Атанасова е работила в аптека от открит тип. След завършване на две поредни магистратури по административен и здравен мениджмънт и социални дейности, през 2000 год. поема попрището на медицински представител. Има натрупан стаж в оригинални и генерични фармацевтични компании като медицински представител и мениджър ключови клиенти. Понастоящем работи като медицински представител в HEEL България.

_______________________________

Защо трябва да се прави имунопрофлактика и важна ли е тя?

Всички специалити препоръчват да се прилагат своевременни мерки за качествена профилактика на имунната защита, особено при децата. Детската имунна система е несъвършена. Децата ни целогодишно са подложени на атаки от най-разнообразни патогени. Летните месеци също са период, в който децата боледуват често и родителите нямат покой. Всичко това допълнително отслабва детския имунитет и ги прави податливи на чести инфекции през есента и зимата. Затова е изключително важно да подсилим имунитета своевременно.

Има ли значение средата за имунитета на децата?

Да, има. Тръгването на училище или детска градина е най-благоприятният период за разпространение на вирусни инфекции. По тази причина на повечето деца, боледували през лятото, се налага отново да преминат през това и да си останат вкъщи. Този път обаче причината е вирусна инфекция или настинка. Това е поради намаления имунен отговор. Трябва да се отбележи обаче, че всяко дете е застрашено от отслабване на имунитета.

Има ли насоки, които да помогнат на родителите да подсилят имунитета на децата си?

На първо място това е рационалното хранене – прием на плодове, зеленчуци, готвени ястия и други. Храненето има значение и за укрепване на имунитета на детето след болест. Първата ни работа, преди да започнем имуностимулиращите схеми, е да възстановим апетита на детето.

Друго важно нещо за подсилване на имунитета е закаляването. Детето трябва да бъде извеждано навън непрекъснато, без да се съобразяваме със сезона или външната температура. Само по този начин то ще има добра защита и по-лесно ще се справя с болестите.

Сънят и ограничаването на стреса, до колкото е възможно, също са от решаващо значение за правилното функциониране на имунитета.

А какво можем да приложим за силен имунитет към тези насоки?

Най-сигурният метод за осигуряване на защита е поддържането на силен имунитет и провеждането на навременна имунопрофилактика. Тя е най-надеждното средство за индивидуална защита. Затова през есента трябва да се обърне подобаващо внимание на имунопрофилактиката. Най-подходящото време за започване на имунопрофилактични схеми е месец октомври. Mедикаментите за имуностимулация се приемат дълго време – поне 3 месеца. Профилактичните схеми трябва да имат и период на почивка, за да са ефективни.

В момента има различни продукти на пазара, които предлагат имунопрофилкатика. Един от продуктите е уникален с това, че може да бъде използван както за профилактика, така и за лечение на вирусни заболявания. Това е Engystol.

Какво представлява Engystol?

Engystol е комбиниран хомеопатичен лекарствен продукт с имуностимулиращ и антивирусен ефект. Неговата ефикасност и безопасност е доказана от над 50 клинични проучвания. Engystol повишава неспецифичните защитни сили на организма срещу широк спектър от вирусни инфекции – грип, респираторно синцитиален вирус, риновируси, аденовируси и други. Engystol е подходящ за всички възрасти и рискови групи и се прилага както за профилактика на настинки и други вирусни заболявания, така и за лечението им. По време на вирусна инфекция добавянето на Engystol към лечението значително намалява продължителността и тежестта на симптомите и ускорява възстановяването.

Как се прилага Engystol, когато говорим за имунопрофикалтика?

Препоръчителната схема за профилактика е по 1 таблетка 3 пъти дневно за 5 дни, последвани от 4 дни почивка, след което този цикъл се повтаря за период от 1 месец.

А как може да се прилага при лечение?

Препоръчителната дневна доза за възрастни и деца над 6 години е по 1 таблетка 3 пъти дневно. Дозировката за децата от 3 до 6 години е по 1 таблетка до 3 пъти дневно, а за най-малките под 3 години дозата е по ½ таблетка до 3 пъти дневно. Когато говорим за приложение при кърмачета, таблетката може да се приложи като се стрие и се нанесе по лигавицата на устата.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари